İzmir'de, "askeri casusluk" konusunda operasyon düzenleyen polisler, sabah saatlerinde gözaltına alınmaya başlandı. İzmir merkezli operasyonun 13 ilde yapıldığı, yaklaşık 32 polis hakkında gözaltı kararı alındığı bildirildi. Şu ana kadar 20 polisin gözaltına alındığı operasyonda bir polis memurunun, "İzmir'e uyuşturucu girmesin diye günlerce sokaklarda yattık" sözleri dikkat çekti.
İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, kamuoyunda Askeri Casusluk Davası olarak bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma davası ile aralarında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H.'nin de bulunduğu liman işletme müdürlüğünde rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili yapılan dinlemelerde görev yaptığı iddia edilen çok sayıda polis gözaltına alındı.
32 GÖZALTI KARARI
19'u İzmir'de, diğerleri İstanbul ve Yalova'nın da aralarında bulunduğu 13 ilde toplam 32 kişi hakkında gözaltı ve adreslerinde arama kararı alındığı öğrenildi. Sabah saat 05.30 sıralarında eş zamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan emniyet mensupları, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alınan sağlık raporunun ardından eski Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü binasının bulunduğu Bozyaka Hizmet Binası'na getirilmeye başlandı. Yaklaşık 20 kişinin gözaltına alınarak emniyete getirildiği öğrenildi.
"GÜNLERCE SOKAKLARDA YATTIK"
Şüpheliler arasında İzmir'de şube müdürüyken tayin olduğu şehirde emniyet müdürlüğüne terfi eden 1 kişinin de olduğu belirtildi. Bu arada gözaltında bulunan şüphelilerden biri, çekim yapan gazetecilere seslenerek, "İzmir'e uyuşturucu girmesin diye günlerce sokaklarda yattık" dedi.
İZMİR SAVCILIĞI'NIN AÇIKLAMASI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bugün İzmir merkezli 13 ilde başlatılan operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 2010-2013 yıllarında İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan bir kısım personel tarafından, kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin denetimlerde tespit edilmesi üzerine konunun cumhuriyet başsavcılığına iletildiği belirtildi.
Aynı yönde ulusal medyada çıkan haberlerin de ihbar kabul edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi: "Cumhuriyet başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerinde bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19 Ağustos 2014 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş olup konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."
AVUKAT HAKKI KÜÇÜK: CANLA BAŞLA GÖREV YAPTILAR, KARŞILIĞININ BU OLMASINA ÜZÜLÜYORLAR
Avukat İsmail Hakkı Küçük, Basmane'deki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum'da gözaltına alınan komiser Remzi Burcu ve Muş'ta gözaltına alınan komiser Edip Çakmak'ın avukatı olduğunu söyledi.
Muş'ta görev yapan müvekkilinin tatil yapmak üzere geldiği Aydın Ortaklar ilçesinde gözaltına alındığını, Erzurum'daki müvekkilinin uçakla İzmir'e getirildiğini anlatan Küçük, şunları kaydetti:
"İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yaptıkları döneme ilişkin suçlamalar var. Müvekkillerim suç işlemek amacıya örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve evrakta sahtecilikle suçlanıyor. Gözaltı evrağında bu suçlamaları gördüm. Müvekkilim yaptıklarının tamamen yasal çerçevede yapılan kamu görevi olduğunu, suç olarak addedilmesinin hukuksuz ve keyfi olduğunu söylüyor. Yaptıkları çalışmaların tamamen hakim kararıyla olduğu, önleme dinlemesi olduğu, terör örgütlerine yönelik çalışmalar olduğu, bir çok uyuşturucu yakaladıklarını, canla başla görevlerini yaptıkları, karşılığının bu olmasına çok üzüldüklerini söylüyor. Bu operasyonun kendilerini yıpratmak sindirmek amaçlı olduğunu söylüyorlar."
"OPERASYON GÖSTERİ AMAÇLI, ÇAĞRILSALAR HEPSİ GELİR"
Bir gazetecinin, "Liman Operasyonu" ile ilgisi var mı sorusu üzerine Küçük, istihbarat biriminin bu konuda doğrudan çalışmasının söz konusu olamayacağını ancak katkısının olabileceğini ifade etti. Operasyonun gösteri amaçlı olduğunu da savunan Avukat Küçük, "Hepsinin telefonu açık hepsi adresinde, çağrıldığı zaman hepsi gelecek şekilde. Ama moda oldu bu. Kalabalık sayıda insanı gözaltına almak, cezası ağır suçlardan soruşturmalar başlatmak, gözaltında 3-4 yetmezse üzerine bir 4 gün daha tutmak. Ama eğer bu memleket hukuk devletiyse herkes yaptığı işin hesabını verecek. Buna da herkes hazırlıklı olmalı" dedi.
ASKERİ CASUSLUK DAVASI
Askeri casusluk davası olarak bilinen ve 10'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında, 2014 Temmuz ayında tutuklu kalmamıştı. Davada yargılanan şüpheliler, "şantaj ve fuhuş" gibi yöntemlerin kullanarak sır niteliğinde olan gizli askeri belgeleri temin etmekle suçlanıyordu.
İZMİR VALİLİĞİ'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA
"İzmir Valiliği 19.08.2014 tarihinde İzmir merkezli olarak 12 ilde başlatılan operasyonla ilgili olarak basın açıklaması yapmıştır" Ulusal olarak yayın yapan bir gazetenin 18.03.2014 tarihli nüshasında çıkan haberle çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği bildirilmiştir. Gazete haberinde isimleri geçen an itibariyle (62) müştekinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına ve Emniyet Müdürlüğüne başvurarak şikayetçi olmalarıyla birlikte İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca, yasa dışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğünde Mülkiye ve Polis Baş Müfettişlerince idari inceleme- soruşturma başlatılmış, bu inceleme-soruşturma neticesinde hukuka aykırı olarak telefon dinlemesi yaptıkları tespit edilen görevliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan adli tahkikat neticesinde; 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, kurulan suç örgütü kapsamında resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla sahte, gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayarak, kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma' suçlarıyla ilgili olarak şüpheliler hakkında tahkikat başlatılmıştır.
"YASA DIŞI DİNLEME İDDİASI"
19.08.2014 günü başlatılan adli tahkikat neticesinde; suç tarihlerinde İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan (1) 1. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) 2. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) 3. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) 4. Sınıf Emniyet Müdürü, (2) Emniyet Amiri, (8) Komiser, (2) Komiser Yardımcısı, (4) Başpolis, (12) Polis Memuru olmak üzere toplam (32) emniyet görevlisi hakkında, 2010-2011-2012 ve 2013 yılları arasında, kamu kurumlarında görevli memurların farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinlendikleri tespit edilmiştir.
Yasa dışı dinleme yaptıkları tespit edilen (32) şüpheliyle ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talep yazısı ve İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesinin karan ile 19.08.2014 günü sabah saatlerinde İzmir merkezli (12) ilde ( Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova) toplam (32) adreste eş zamanlı olarak başlatılan operasyonlarda (1) 3. Sınıf Emniyet Müdürü, (2) Emniyet Amiri, (6) Komiser, (2) Komiser Yardımcısı, (4) Başpolis, (10) Polis Memuru olmak üzere toplam (25) emniyet görevlisi an itibariyle gözaltına alınmıştır. Haklarında arama ve/veya yakalama kararı bulunan diğer (7) kişinin arama ve/veya yakalama işlemleri devam ettirilmektedir.
19.08.2014 günü başlatılan yasa dışı dinleme operasyonunun bir takım basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada çıkan haberlerde İzmir ilinde daha önceki tarihlerde yapılan askeri casusluk ve liman operasyonları ve bu operasyonları yapan emniyet mensuplarına karşı yapılmış olduğu algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu operasyonun kamuoyuna yansıyan operasyonlarla bir alakasının olmadığı ve bu tür haberlerin kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltmak amacıyla yapıldığı değerlendirilmektedir".
2 POLİS DAHA TESLİM OLDU
Bu arada 22 Temmuz'da İstanbul'da polislere yönelik operasyon kapsamında mahkemece serbest bırakıldıktan sonra savcının itirazı üzerine haklarında yakalama kararı çıkarılan başkomiserler Mehmet Işık ve Erkan Ünal bugün avukatları ile birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek teslim oldu.
Teslim olan polislerin sorgusu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce yapılacak. Haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 kişiden teslim olmayan sadece eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse kaldı.
Son Dakika › Güncel › İzmir'de Polislere Operasyon - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (6)