K.K.T.C.'de Gazimağusa-İskele Bölünmüş Yolunun Açılışı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

K.K.T.C.'de Gazimağusa-İskele Bölünmüş Yolunun Açılışı Yapıldı

K.K.T.C.\'de Gazimağusa-İskele Bölünmüş Yolunun Açılışı Yapıldı

K.K.T.C.'de Gazimağusa-İskele bölünmüş yolunun açılışı yapılırken, dört yeni bölünmüş yolun da temeli atıldı.

03.07.2013 13:30  Güncelleme: 13:31

Gazimağusa-İskele bölünmüş yolu açılış töreni 18 Şubat 2013 Pazartesi günü KKTC Başbakanı İrsen KÜÇÜK, T.C. Başbakan Yardımcısı Beşir ATALAY, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim AKÇA, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı H. Ersan SANER, Karayolları Genel Müdürü M. Cahit TURHAN ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.

Başbakan İrsen KÜÇÜK yol açılış töreninde yaptığı konuşmada, yapılan yollarla birlikte hem mesafelerin daha kısa zamanda aşılmasının sağlandığını, hem de ölümcül kazaların azaltıldığını vurguladı.

Yol yapım çalışmaları ile ilgili olarak KÜÇÜK, "Altyapıya verdiğimiz önem sonucunda ülkenin çehresi değişmektedir. Halkın emniyetli seyrüsefere kavuşması ve yerleşim yerleri arasındaki mesafenin kısaltılması için yapılan çalışmalar meyvelerini süratle vermektedir" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM ise, Türkiye'nin Türkiye'deki altyapı çalışmalarının aynısının KKTC'de de yapılması yönünde politikası bulunduğunu vurguladı. YILDIRIM, "Başbakan'ın talimatı var. Türkiye'de ne varsa, KKTC'de de aynısı eş zamanlı yapılacaktır" dedi.

KKTC'ye uygulanan izolasyonlara da atıfta bulunan YILDIRIM, Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi her zaman KKTC'nin yanında olacağını, Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'ne desteğinin artarak devam edeceğini kaydetti.

Altyapının önemini vurgulayan YILDIRIM, "Bu bölünmüş yollar yapılmasaydı Kuzey Kıbrıs büyümesi olmazdı. Trafik kazalarında yüzde 56 can kaybının da azalması mümkün olmazdı" dedi.

KKTC için yapılan 2012-2020 Karayolu Master Planı çerçevesinde 150 km bölünmüş, 320 kilometre ise çift şerit tek yolun hizmete sokulduğunu vurgulayan YILDIRIM, 2020 yılına kadar olan dönemi kapsayan Master Planda 255 km bölünmüş yol ve 145 kilometre de çift şerit yol olmak üzere toplamda 400 km yol yapımının öngörüldüğünü vurguladı.

YIDIRIM, "Böylece KKTC'nin Doğudan Batıya, Güneyden Kuzeye bütün yol altyapısı tamamlanmış olacak" dedi.

Türkiye ile KKTC'nin dünyanın büyük bir bölümünü etkileyen ekonomik krizden etkilenmemesinin arkasında yatırımların artmasının yattığını belirten YILDIRIM, tüm dünya tedbir olarak yatırımları kısmaya giderken, T.C. ve KKTC 'nin yatırımları sürdürerek en doğru tedbiri aldığını kaydetti.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan SANER ise yaptığı konuşmada, beton korkuluk, orta refüj aydınlatması ve peyzajı, yaya kaldırımları, toplayıcı yollar, yürüyüş ve bisiklet yoluna sahip olan Gazimağusa-İskele Bölünmüş yolunun, KKTC'deki "Standardı en yüksek ana yol" olduğunu kaydederek sığınmalı kavşak uygulamasını durdurduklarını ve artık çember, alt ve üst geçit yapılacağını anlattı.

İskele-Gazimağusa yolunun 20 milyon TL'ye mal olduğunu ifade eden SANER, beton korkuluk, aydınlatma ve peyzajı tamamlanmış olan yolun ülkedeki tek bölünmüş yol olduğunu kaydetti.

Yeni yapılacak bölünmüş yolların artık İskele-Gazimağusa bölünmüş yol düzeyinde olacağını da belirten SANER, 2010'da 115 km olan bölünmüş yolların bugün 150 kilometreye, 36 kilometre olan aydınlatılmış yolların 86 kilometreye çıkartıldığını vurguladı.

"İlk kez KKTC tarihinde ölümlü trafik kazaları AB standartlarının altına inmiştir" diyen Saner, Karayolları Dairesi'nin daha iyi hizmet verebilmesi için, T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılında KKTC'ye 5 iş makinesi daha verdiğini de sözlerine ekledi.

Lefkoşa Çevre Yolu, Güzelyurt-Lefke (Güzelyurt Çevre Yolu dahil), Girne- Alsancak -Lapta ve İskele- Çayırova bölünmüş yollarının toplu temel atma töreni de aynı gün T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı YILDIRIM, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı H. Ersan SANER, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin AMCAOĞLU, Karayolları Genel Müdürü M. Cahit TURHAN ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı YILDIRIM, KKTC'nin tıkanan damarlarını açacak Lefkoşa Çevre Yolu ile diğer bölünmüş yolların temelini atmaktan memnun olduklarını söyledi.

59 kilometrelik bu yolların büyüyen, gelişen KKTC'nin kalkınmasına, Kıbrıs Türkü'nün refahının artmasına vesile olacağını ifade eden Yıldırım, ülkelerin gelişip büyüyebilmesi için güven ve istikrarın önemine de dikkat çekti.

Dört projenin 112 milyon TL'ye mal olacağını ifade eden YILDIRIM, Lefkoşa Çevre Yolu'nun Lefkoşa'da günlük 40 bine yaklaşan trafikte tıkanan damarları açacağını, trafiğin şehir merkezine girmek zorunda kalmayacağını ve böylece havanın temizleneceğini söyledi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan SANER, halka hizmetin hakka hizmet demek olduğunu kaydederek Yıldırım'a destekleri için teşekkür etti.

Yollardaki emniyet tedbirlerinin artırılması ve standartların yükseltilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların neticesinin trafik kazalarındaki hem can hem de mal kayıplarını azaltmak olduğunu vurgulayan SANER, "Bizler yolları bölmeye ve hayatları birleştirmeye ant içtik ve bu yolda kararlılıkla yürüyeceğiz" dedi.

20 km uzunluğundaki Güzelyurt - Lefke (Güzelyurt Çevre Yolu Dahil), 14 km uzunluğundaki Lefkoşa Çevre Yolu, 10 km uzunluğundaki Girne - Alsancak - Lapta Yolu ve 15 km uzunluğundaki İskele - Çayırova Bölünmüş yol yapım işlerini kapsayan İhalenin genel amacı, projelendirilen mevcut 2x1 şeritli yolların bölünmüş yola dönüştürülmesi, yer yer yapılacak varyantlarla yolun standardının yükseltilmesi, dolayısıyla bu kesimlerde konforun ve trafik güvenliğinin arttırılarak kazaların ve kazalardaki ölüm oranlarının düşürülmesi. Bölünmüş yol ile beraber, mevcut yoldaki kapasite yetersizlikleri iyileştirilecek, taşıt işletme giderleriyle seyahat süresinde tasarruf sağlanarak ekonomiye katkıda bulunulacak ve sürücülere konforlu bir seyir sağlanacak.

Bu projelerden biri olan Lefkoşa Çevre Yolu, mevcut yolun kuzeyinden geçiyor. Lefkoşa'nın giderek büyümesi, diğer kazalardan Lefkoşa'ya olan günübirlik trafiğin artması (üniversite, hastane, çalışmak vb. sebeplerle), bu transit ve günübirlik trafik için yeni bir çevre yolunu yapmayı zorunlu hale getirdi. Yolun yapılmasından sonra, bu amaçlarla Lefkoşa'ya gelenler bu çevre yolunu kullanabilecek, şehir içi trafik rahatlayacak, transit trafik daha rahat akacak. Gönyeli Çemberindeki sabah ve akşam trafiğindeki bekleme süreleri daha kısalacak, kesintisiz seyahat sağlanmasıyla araçların tüketeceği yakıt azalmış olacak, dolayısıyla çevresel ve ekonomik faydalar da elde edilmiş olacak.

Projenin bünyesinde Girne – Lefkoşa yolu üzerinde 100 m. uzunluğunda beş açıklıklı bir üstgeçit köprüsü yer alıyor. Köprü yaklaşımlarında K.K.T.C. de ilk defa toprakarme duvar sistemleri kullanılacak ve yine ilk defa, Üstgeçit köprüsü ile Modern Dönel Kavşak (MDK) birlikte uygulanacak.

Toplam maliyeti 112 milyon TL olan 4 adet bölünmüş yolun Yol yapım işleri kapsamında; toplam 3.602.000 m3 toprak işi, 673.000 ton bitümlü sıcak karışım, 1.160.000 ton kırmataş temel ve alttemel ile 103.000 m3 beton imalatı ve 126.000 m. otokorkuluk imalatı yapılacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel K.K.T.C.'de Gazimağusa-İskele Bölünmüş Yolunun Açılışı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement