Başkent Dayanışması bileşenleri "Ankara İçin Bir Şey Yapmalı" başlığı altında yerel seçimlere hazırlık olarak bir dizi etkinlik planladıklarını duyurmuştu. Bu etkinliklerden ilkini Mimarlar Odası Ankara Şubesi koordine etti. İlkinde akademisyenlerin tartıştığı Ankara'yı ikinci etkinlikte kadınlar tartıştı. Mülkiyeliler Birliği "Ankara İçin Bir şey yapmalı"-2" etkinliğinde informal sohbetleri kadınlara bıraktı. Başkent Dayanışması Bileşenleri'nin organizasyonuyla bir araya gelen kadınlar Ankara'da Kadınlar Ne İstiyor? Sorusuna yanıt aradı. Mülkiyelilerde düzenlenen etkinlikte konuşmacılar arasında, Atılım Üniversitesi'nden mimar ve akademisyen Emel Akın, Psikolog ve Fotoğrafçı Beril Türkoğlu, Ankara Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Tuğba Kale, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Sevilay Çelenk, Milli Sporcu Gizem Girişmen, Dikmen Barınma Hakkı Bürosu'ndan Sultan Biçersever vardı.
Bedensel Engelliler Dünya Okçuluk Şampiyonu olarak 2009 altın madalya kazanan Gizem Girişmen engelli ve kadın olarak konuştu. Girişmen aynı zamanda, 2008 Olimpiyat Şampiyonası'nda Paralimpik Yaz Oyunları'nda okçuluk dalında Türkiye adına yarışarak altın madalya kazanmıştı. Milli Sporcu Girişmen şunları söyledi: " Her birey toplumsal hayata eşit oranda katılabilmeli ve bunu yapmak mümkün. Çin'de katıldığım olimpiyatlarda, engelli sporcuların yardım almadan, 12-20 metre yükseklikteki platformlara oturabiliyorlardı. Rampa düzeneği ona göre kurgulanmıştı. Türkiye'de yaşayan engelliler olarak bu kadar şanslı değiliz. Yaptım oldu mantığıyla yapılan, rampalar, üst geçitler hayatımızı zorlaştırıyor. Üstgeçitlere asansörde yapıyorlar ama çalışmıyor. Engelli ve kadın olarak, dışarı çıktığımızda tek başımıza hareket edebileceğimiz, toplumun diğer bireyleri ile aynı sosyal yaşama katılabileceğimiz bir Ankara istiyoruz. Ankara'da inişi olan çıkışı olmayan rampalar var, engelliler için yaptıkları rampalardan ise iniyoruz karşımızda bir oluk, çukur. Her kesimden insanın rahatça ve eşitçe yaşayabileceği bir Ankara istiyorum" dedi.
Tartışmalarda söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise kadınların özgürleştirilmesi gerektiğine değindi. Candan: " Kadınlar her yerde ve her mekanda bir şekliyle mücadele etmeyi sürdürmeli. Diyarbakır'da rastladığım bir uygulama vardı belli bir saatten sonra otobüsler kadınlara ücretsizdi. Kadınları hayata katmak, sokağa çıkartmak adına böyle bir uygulama yapılmıştı. Kadınların iki saatliğine çocuklarını bırakabilecekleri güvenli bir yer sağlamalı belediyeler bunu düşünerek daha önce yer aldığım bir sosyal sorumluluk projesinde mahallemdeki kadınlardan yola çıkarak bunu gerçekleştirmiştik. Çocuğu olan kadınların bu etkinliğe gelebilmesi için bile çocuğunu bırakabileceği bir yer olmalı. Bunları ancak güvenilir olarak belediyeler sağlayabilir. Yerel seçimlere yaklaşırken kadın odaklı politikaların erkeklere bırakılamayacak kadar değerli olduğunu düşünüyorum. Kadınların özgürleşmesinin mücadeleden geçtiğine inanıyorum" dedi.
AVM'ler yerine kültür merkezleri, Kadın odaklı politikalar, insan odaklı kentsel dönüşüm, Ankara'da kadınlar ne istiyor?" tartışmalarında konuşular konular arsında yer aldı.
Son Dakika › Güncel › Kadınlar Ne İstiyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?