SELMAN TÜR - Batman'da eğitimi yarıda bıraktırılarak 14 yaşında evlendirilen, baskılar sonucu eşinden ayrılan Zeynep Doğantay, bu süreçte gösterdiği azimle kadınların başarısının ve gücünün adeta sembolü oldu.
Batman'da çok sevdiği okul sıralarından 14 yaşındayken koparılarak köye "çocuk gelin" olarak gönderilen Doğantay (46), 16 yaşında ilk çocuğunu kucağına aldı.
Yaşadığı köyden 13 yıl önce Batman merkeze yerleşen, kendisi gibi benzer sorunlar yaşayan kadınlara destek olmak için sivil toplum kuruluşlarıyla köy köy gezen Doğantay, kadınlara yasal hakları ile ilgili bilgilendirme yapılan çalışmalara katıldı.
Doğantay, faaliyetlerde bulunmasından rahatsızlık duyan eşinin ailesinin baskısı sonucu 5 yıl önce eşinden ayrılarak 6 çocuğunun bakımını üstlendi.
Dört dernek kurdu
Doğantay, ilk olarak Güneydoğu Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini daha sonra Yetimler Yardımlaşma Dayanışma Derneği ile Batman Bilimkent ARGE Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurdu.
Valilik bünyesindeki Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İstismarı Komisyonu, İŞKUR İl İstihdam Kurulu, Uyuşturucu ve Uçucu Maddeler Komisyonu üyeliği de yapan Doğantay, bölgedeki terör saldırılarına tepki göstermek amacıyla kurulan Birlik ve Kardeşliğe Çağrı Derneğinin de kurucu üyeleri arasında yer aldı.
Devlet desteğiyle "mutluluk meyvesi" yetiştirdi, 30 kadına istihdam sağladı
Katıldığı bir toplantıda tesadüfen tanıştığı "goji berry"yi yetiştirmek için girişimde bulunan Doğantay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı destekle Beşiri ilçesinin Yazıhan köyünde 50 dönüm arazi kiraladı.
Araziye, anavatanı Tibet olan, "kurt üzümü" ya da kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı gerekçesiyle "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" tohumu eken Doğantay, fidanların günlük bakımını yapmak için 30 kadına da iş kapısı açtı.
Avrupa'ya ihracat
Üretimi sürdüren Doğantay, ürettiği meyveyi başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç etmeye başladı.
Batman Barajı yakınında balık tesisi kurmak için hazırladığı proje ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna başvuran Doğantay, projenin kabul edilmesi halinde oluşturacağı tesiste yine dezavantajlı kadınları istihdam etmeyi planlıyor.
Yarım kalan eğitimini tamamlayacak
Bu başarılarla yetinmeyen, 6 çocuğu, 4 torunu bulunan Doğantay, 32 yıl önce yarım kalan eğitim hayalini gerçekleştirmek için açıköğretim lisesine kayıt yaptırdı. Doğantay'ın hedefi sosyoloji okuyarak, tarımsal üretimin yanı sıra sosyal projelerini sürdürmek.
"Çocukken evlendirilmenin zorluğunu çok yaşadım"
Doğantay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman'da 19 Mayıs Ortaokulu'nda eğitimini sürdürürken, okuldan alınarak görücü usulüyle evlendirildiğini ve "çocuk gelin" olduğunu söyledi.
Şehirden köye gelin gittiğini, köy hayatına alışmakta güçlük çektiğini ifade eden Doğantay, şunları belirtti:
"Çocukken evlendirilmenin zorluğunu çok yaşadım. Gittiğim köyde elektrik yoktu, yol yoktu. Kadınların çektiği sorunlar, özellikle o bölgede küçük yaşta evlendirilen kız çocukları bunlar hep benim yüreğimde hissettiğim sorunlardı. Mücadele ettim. Köyde feodal yapı söz konusuydu. Şehre dönmek için çok mücadele ettim ve 2004'te Batman'a taşındık."
Sosyal sorumluluk projelerine başlarken eşinin ailesinin bundan rahatsız olduğunu dile getiren Doğantay, destekler almaya başlayınca bu kez eşinin ailesinden baskı gördüğünü ve eşiyle 5 yıl önce boşandıklarını anlattı.
Doğantay, kurduğu dernekler içerisinde en fazla önem verdiğinin Güneydoğu Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olduğunu söyledi.
Bu dernekle kadınların yasal haklarından haberdar olmasının sağlandığını belirten Doğantay, "Yasalardan kadınların haberleri yoktu. Öyle kadınlar vardı ki torununun torunu varken kendi kimliği, sosyal güvencesi yoktu, hiçbir haktan faydalanamıyordu. Rabbimin bana verdiği inanç, güç var ve şükrediyorum, bütün zorluklara rağmen hiç isyan etmedim." diye konuştu.
Hedefi sosyoloji okumak
Doğantay, en büyük hayalinin eğitimini sürdürmek olduğunu vurgulayarak, "Eğitimimin yarıda kalması içimde büyük bir yaraydı ve iki senedir kaldığım yerden devam ediyorum. İdealim sosyolojiyi okuyup, uzman şekilde sosyal projelere devam etmek." dedi.
Doğantay, hedefinin çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak olduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Kadınların Başarısının Sembolü Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?