Kafatası Çöken Kadına, Titanyum Plakalı Tedavi - Son Dakika
Güncel

Kafatası Çöken Kadına, Titanyum Plakalı Tedavi

Kafatası Çöken Kadına, Titanyum Plakalı Tedavi

KAYSERİ'de alın kemiğinde 7 santimetre açıklık bulunan ve kafatası çöken kadın, Kayseri'de ilk defa uygulanan kişiye özel el yapımı titanyum plaka uygulaması ile tedavi edildi.

03.11.2016 12:49

KAYSERİ'de alın kemiğinde 7 santimetre açıklık bulunan ve kafatası çöken kadın, Kayseri'de ilk defa uygulanan kişiye özel el yapımı titanyum plaka uygulaması ile tedavi edildi.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyat ile birlikte kadın hastanın 4 yıldan bu yana alın kemiği çökmesi nedeniyle oluşan kafatası şekil bozukluğu giderildi. Ameliyat, Op.Dr. Yalçın Yontar tarafından, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez uygulanan yöntem olan el yapımı hastaya özgü şekillendirilen titanyum implant ile gerçekleştirildi. 2006 yılında beyin tümörü nedeniyle bir operasyon geçiren kadın hasta, zaman içerisinde alın kemiğindeki çökme sonucu şekil bozuklularının meydana geldiğini söyledi. Kimliğini gizli tutan kadın hasta, şöyle dedi:

"Yaklaşık olarak ameliyattan 4 yıl sonra böyle bir durum ortaya çıktı. Daha öncesinde şekil bozukluğunun meydana geldiği bölgeye yağ transferi işlemi de uygulandı ancak uzun süreli bir çözüm olmadı ve tekrardan bu şekil bozukluğu devam etti. Şu anda hiçbir sıkıntı bulunmuyor. Ameliyatı gerçekleştiren Yalçın hocama ve ekibine teşekkür ediyorum."

Ameliyatı yapan Op.Dr. Yalçın Yontar da, hasta, kliniğe başvurduğunda, alın bölgesinde yaklaşık 7 santimetre çapındaki sahada kemik çökmesi, düzensizlik ve bununla beraber bazı bölgelerde tam kat kemik kayıpları olduğunu söyledi. Yontar, şöyle konuştu:

"Yapılan tomografik incelemeler yardımıyla alın kemiğinde mevcut olan biçim bozukluğunun tam şekli ve boyutlarını belirledik. Hastamız daha önce uygulanan ve başarısız olan yağ enjekte işleminin uygulanmasını istemedi. Önümüzde Poröz polietilen adı verilen bir akrilik biyomateryal kullanılarak veya hastaya özel olarak titanyumdan imal edilmiş bir implantın kullanılması şeklinde iki seçenek vardı. Vücut tarafından kabul edilebilirliğinin daha yüksek olması ve enfeksiyon gelişim riskinin de daha düşük olması nedeniyle tercihimiz titanyum kraniyoplasti (kafatasının şekillendirilmesi) işleminden yana oldu" diye konuştu. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak elde edilen hastanın kafatası örnekleri üzerinde, hastaya özgü titanyum implantın elde edildiğini söyleyen Op. Dr. Yontar "Tamamen kliniğimizde geliştirilmiş bir teknik ile titanyum implantın hem alın kemiğindeki şekil bozukluğunu örtecek boyutlarda hem de alın bölgesine ait doğal kavisi verecek 3 boyutlu yapıda olması sağlandı. Gerçekleştirdiğimiz operasyon ile titanyum implantın alın kemiğine tespit işlemi gerçekleştirildi ve hastanın çökme öncesindeki alın kemiği anatomisine oldukça yakın bir sonuç elde edildi."

Op.Dr. Yontar, çeşitli nedenlere bağlı olarak kafatası kemiklerinde gelişmiş kayıplar ve deformitelerin kapatılmasına yönelik olarak hastaya özel titanyum implantların Türkiye'de klinik olarak kullanıldığını da vurguladı. Op.Dr. Yontar, şöyle konuştu:

"Kişiye özgü olarak titanyum implant üretimini gerçekleştirecek alt yapının birkaç örnek dışında devlet kurumlarında mevcut olmaması ve özel sektör vasıtasıyla gerçekleştirilen üretimlerin oldukça yüksek maliyetlerde olması, titanyum kraniyoplasti işlemini kısıtlamaktadır. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geliştirilen teknik sayesinde tamamen kişiye özgü olarak şekillendirilen titanyum implantlar ile maliyetlerde oldukça düşürülmüş oldu."

- Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kafatası Çöken Kadına, Titanyum Plakalı Tedavi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement