PHNOM BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kamboçya'da hakkında tutuklama kararı çıkarılan muhalif lider Sam Rainsy'nin ülkesine dönmeyi ertelemesinin ardından ülkede giderek artan tansiyondan endişe duyduğunu açıkladı.
Muhalefet lideri Rainsy hakkında 13 Kasım'da çıkarılan tutuklama kararının, daha öncesinde muhalif parlamenterlere ve liderlere yönelik tutumların endişe verici olduğunu belirten Ban, "Kamboçya'da iktidar partisi ile muhalefet arasındaki gerginliği kaygıyla takip ettiği" ifadesini kullandı.
Ban, iktidardaki Kamboçya Halk Partisi (CPP) ile muhalefetteki Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi'ne (CNRP), aralarındaki işbirliği ve diyaloğu sürdürme çağrısında bulunarak, tüm siyasetçileri şiddet, yıldırma ve tacizden kaçınmaya çağırdı.
Genel Sekreter konuşmasında, tehditkar olmayan demokratik ortamın, siyasi istikrar ve barışçıl bir toplum için önemli olduğunun da altını çizdi.
Japonya ve Güney Kore seyahatinde olan ve pazartesi gecesi Kamboçya'ya dönmesi beklenen Rainsy, dönüşünü ülkedeki siyasi gerginlik azalıp, tutuklanma tehdidine barışçıl bir çözüm bulunana kadar ertelemişti.
Rainsy, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kendisine ve parti üyelerine yönelik bir dizi manevrayı "anayasal darbe" ve ülkesindeki çok partili sistemin sona ermesi olarak nitelendirdi.
Bakanlar Kurulu sözcüsü Phay Siphan ise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, BM Genel Sekreteri'nin endişesini anlayışla karşıladıklarını, öte yandan Kamboçya'da yaşananların, "CNPR'yi ortadan kaldırmak" anlamına gelmediğini ifade etti.
CNPR'nin faaliyetlerine devam edeceğini, partinin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirten Siphan, hükümetin "çoğulculuğa saygılı" olduğunu söyledi ve "CNPR yanlış bir şey yapmadı, yanlışı insanların onuruna hakaret ederek Sam Rainsy yaptı" diye konuştu.
Rainsy, 2008 yılındaki bir konuşmasında, Dışişleri Bakanı Hor Namhong'un 1970'lerde Boeung Trabek esir kampında Kızıl Kmerler'in üyeleriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Siyasi nedenlerle 2009 yılında Fransa'ya sürgüne giden Rainsy, 2011 yılında hakkında açılan hakaret davasından gıyabında yargılanarak iki yıl hapse mahkum edilmişti.
Fransa'ya sürgüne gittiğinde başka bir davadan 11 yıl hapis cezası bulunan Sam Rainsy, 2013 yılında Kamboçya Kralı tarafından affedilmiş ve ülkesine geri dönmüştü.
Son Dakika › Güncel › Kamboçya'da Muhalefet Liderine Tutuklama Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?