Kanal Tıkanıklığına Robot Sistemi - Son Dakika
Güncel

Kanal Tıkanıklığına Robot Sistemi

Kanal Tıkanıklığına Robot Sistemi

İSU, 5 bin 100 km uzunluğundaki kanalizasyon ve yağmursuyu boru hatlarındaki arızalara anında müdahale edecek.

13.03.2013 11:29

Teknolojik yenilik ve uygulamaların öncü kuruluşu Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, yeni aldığı kanal görüntü ve temizleme robotları ile işlettiği 5 bin 100 km uzunluğundaki kanalizasyon ve yağmursuyu boru hatlarındaki arızalara anında müdahale edecek.

ATIKSULARIN YÜZDE 98'İ ARITILIYOR

Kocaeli genelinde altyapı hizmeti veren İSU Genel Müdürlüğü, 4791 km uzunluğunda kanalizasyon ve 300 km uzunluğunda yağmursuyu şebekesi işletiyor. Yaptığı altyapı hizmetleri ile atıksuların yüzde 98'ini toplayarak Türkiye'nin en çok biyolojik atıksu arıtma tesislerinde arıtan İSU, bunun sonucunda İzmit Körfezi'ni kirlilikten arındırdı ve eski canlılığına kavuşturdu.

KANAL GÖRÜNTÜLEME ROBOTLARI

Altyapıdaki gelişmeleri yakından takip ederek son teknoloji ürünleri kullanan İSU Genel Müdürlüğü, kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi ile kollektör hatlarının durumu ile oluşan arızaları belirlemek için kanal görüntüleme robotları kullanıyor.

CCTV KANAL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ

Bu kapsamda İçmesuyu ve Kanalizasyon Daire Başkanlığı tarafından CCTV Kanal Görüntüleme Aracı ile 4 kişilik birim oluşturuldu. Kurumdaki mevcut üç adet kanal görüntüleme robotunun reorganizasyonu yapan İSU, üst yapı kazılmadan tıkanmalara müdahale imkanı sağlayacak freze robotu aldı. Türk mühendisleri tarafından projelendirilen freze robotu ile 200 mm çaplarından başlayarak 2000 mm çapındaki borulara müdahale imkanı sağlanacak. Böylelikle, açık kazı gerektirmeden çok düşük maliyetle tıkanmış kanalların açılması sağlanacak. Ayrıca, kanalların mevcut durumu ile yapılan temizleme işleri CCTV Kanal görüntüleme sistemleri ile görüntülenerek raporlanması da yapılacak.

ÜST YAPI KAZILMAYACAK

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Polat, CCTV Kanal Görüntüleme Aracı ile robot sistemlerini yerinde inceledi. Kurum olarak teknolojik yenilikleri yakından takip ettiklerini belirten Genel Müdür İlhan Bayram, yeni devreye aldıkları robot sistemleri ile arızaların daha kısa sürede belirleme ve müdahale etme imkânı bulacaklarını söyledi. Sistem ile üst yapının kazılmaması da sağlanacağını vurgulayan Bayram, Türk mühendisleri tarafından projelendirilen yeni robotların altyapı kuruluşlarına da örnek olacağını sözlerine ekledi.

ROBOT SİSTEMİ NEYİ SAĞLAYACAK

· İmalatları bitmiş yeni hatların kontrolünü sağlayacak

· Kanalizasyon, yağmursuyu ile kollektör hatlarında oluşan kırılma, çatlama ve çökmeleri belirleyecek.

· Üst yapı nedeniyle asfalt altında kalan kayıp bacaların bulunmasını sağlayacak.

· Boru hatların eğimlerini ölçerek, akıntının doğru olup olmadığını tespit edecek.

· Kanal içerisindeki tıkanıklılara neden olan beton, taş, ağaç kökü, pvc, hdpe ve metal gibi malzemeleri keserek temizleyecek.

· Kanal-boru hatlarının görüntülemesini (video ve fotoğraf) sağlayacak.

· Kanal-boru hatlarındaki daralmaların kontrolünü yapacak.

· Menfezlerin durumu belirlenecek.

Noktasal arıza tespiti yapacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kanal Tıkanıklığına Robot Sistemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement