"Kar kaplanları" 3 günde kilometrelerce yol açtı (2) - Son Dakika
Güncel

"Kar kaplanları" 3 günde kilometrelerce yol açtı (2)

"Kar kaplanları" 3 günde kilometrelerce yol açtı (2)

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Karla mücadelede ağır koşullarda çalışan Erzurum İl Özel İdaresi ekiplerinin 3 gündür yaptığı yol açma çalışması 2 bin 986 kilometreyi bularak, Erzurum-İstanbul arasındaki karayolu...

05.12.2013 12:42

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Karla mücadelede ağır koşullarda çalışan Erzurum İl Özel İdaresi ekiplerinin 3 gündür yaptığı yol açma çalışması 2 bin 986 kilometreyi bularak, Erzurum-İstanbul arasındaki karayolu mesafesini ikiye katladı.

Kış mevsimi boyunca 40-50 bin kilometre kapalı köy yolunu ulaşıma açması beklenen ekiplerin, Ekvator uzunluğu mesafesinde kar temizliği çalışması yapması bekleniyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ednan Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte kış şartlarının ağır geçtiğini, ekiplerin karla mücadelede özveriyle çalıştıklarını söyledi.

Yazıcı, kapanan köy yollarının açılmasında yaşanan zorlukların kendilerini yıldırmadığını belirterek, "Bir yolu öyle zaman oluyor kış mevsimi boyunca 7 veya 8 kez açıyoruz. Bazı yolları açıyorsunuz arkanızdan tekrar tipi varsa kapanıyor. Soğuk ve ağır geçen kış mevsiminde bölgede coğrafyamız çok büyük ve birçok ilin yüzölçümü sadece bizim karla mücadele açtığımız yollarımızın yarısı kadar" diye konuştu.

Kentte karın yağmasıyla zorlu bir mesaiye koyulduklarını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Kar ve tipi nedeniyle kapanan yolların tekrar ulaşıma açılmasında ortaya çıkan mesafe gerçek çok büyük. Son üç gün içerisinde açılan yolun kilometresine bakılınca, Erzurum'dan İstanbul'a gidiş dönüşe denk geliyor. 3 günde kar ve tipi nedeniyle kapalı olan 2 bin 986 kilometre yolu açan ekiplerimizin bu çalışmaları, kış mevsimi sonuna kadar yaklaşık 40 ile 50 bin kilometreyi bulacak. Coğrafyasının büyük ve kış şartlarının oldukça zor geçtiği şehrimizde köy sayısı ve alanın fazla olması çalışmaları daha çok zorlaştırıyor. Ekiplerimizin yıllardır karla mücadele yapması ve bölgeyi karış karış bilmesi ise yapılan çalışmaların zorluğunu bir nebzede olsa azaltıyor. Yoğun bir tempoda sürdürülen karla mücadele çalışmalarının henüz başında olmamıza rağmen kar yağışı ve tipi nedeniyle kapandığı için açılan yol mesafesi önemli."

- "Karla mücadeleye 15 milyon lira harcanacak"

Yazıcı, karla mücadele için kış sezonunda yaklaşık 15 milyon lira para harcayacaklarını söyledi. Karla mücadelenin zor olduğu kadar maliyetinin de fazla olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Erzurum'a 883 köyde yaklaşık 200'ün üzerinde personelle karla mücadele çalışması yapacağız. Mart ayı sonuna kadar devam edecek çalışmalara yaklaşık 15 milyon lira bütçe ayrıldı. Zorlu ve çetin geçen kış şartlarında personelimiz özveriyle çalışarak gecesini gündüzüne katıp, uçurum kenarlarında karla mücadele çalışması yapıyor. Günlerce hatta haftalarca evlerinden uzakta sürdürdükleri çalışmaları, halkımızın rahatı için yapıyorlar. Kış mevsimi boyunca tekrar tekrar kapanan ve ulaşıma açılması için gözünü kırpmadan uçurumun kenarında tek başına o dağlarda karla mücadele çalışması yürüten arkadaşlarımın tek amacı var o da vatandaşımızın rahatını sağlamak. İşimizin zorluğunu çok iyi biliyoruz."

- "Çocuklar okuluna, hastalar hastaneye kavuşsun bize yeter"

İspir'de karla mücadele çalışmalarını sürdüren operatörlerden Osman Saraçoğlu, tek gayelerinin insanların diğer yerleşim birimleriyle bağlarının kesilmemesi olduğunu söyledi.

İmkanlar ölçüsünde kar yağış ve tipi nedeniyle kapanan her yerin yolunu kısa sürede açmaya çalıştıklarını belirten Saraçoğlu, "İşimiz gerçekten çok zor. Günlerce haftalarca ailemizi görmediğimiz zamanlar oluyor. Hatta zaman zaman dağın başında yemeğimizi yiyerek tekrar karla mücadeleye devam ediyoruz. Soğuk havada tek başımıza yolları açarken, telefon çekmediği için zaman zaman ailemizle bile görüşemiyoruz. Ama bizim tek gayemiz var insanların birbirleriyle olan iletişimlerini bağlarını koparmadan, karda kışta yollarda kalmadan gitmeleri" diye konuştu.

Yaklaşık 2 bin 300 metre rakımda yol açma çalışmasını sürdüren Fehim Çelik ise insanların gitmek istedikleri yere ulaşmasını sağlamanın kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Bütün yorgunluklarını ve çetin geçen kış şartlarının sıkıntısını insanların mutlu olmasıyla aştıklarını anlatan Çelik, "Buralarda taşımalı eğitim var. Kar yağdı mı burada geçit vermeyen dağlar, yollar oluyor. Metrelerce yükseklikte yağan kardan yolları temizlemek elbette güç. Fakat çocuklar okula, hastalar hastaneye kavuşsun bize yeter. Bu bizim mutluluk kaynağımız oluyor. Ekip arkadaşlarımızla her kış büyük bir özveriyle çalışıp yolları ulaşıma açık tutmak bizim tek isteğimiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kar kaplanları' 3 günde kilometrelerce yol açtı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement