PKK Yöneticisi Karasu: Gerilim Giderek Artıyor - Son Dakika
Güncel

PKK Yöneticisi Karasu: Gerilim Giderek Artıyor

PKK Yöneticisi Karasu: Gerilim Giderek Artıyor

PKK'nın yöneticilerinden Mustafa Karasu, "AKP ile bir uzlaşma, anlaşma olması bir yana, giderek gerilimin arttığı bir süreç yaşanmaktadır." dedi.

11.02.2014 14:04  Güncelleme: 15:06

PKK'nın yöneticilerinden Mustafa Karasu, çözüm sürecine ilişkin "AKP ile bir uzlaşma, anlaşma olması bir yana, AKP ile gerilimin olduğu ve giderek bu gerilimin arttığı bir süreç yaşanmaktadır" dedi.

ANF'nin haberine göre Karasu, yaptığı açıklamada, cemaate eleştiriler yöneltirken, "Fetullahçılar tabii ki demokratik bir Türkiye istemez. Kürt sorununun çözülmesi demek Türkiye'nin demokratikleşmesi demektir. AKP de Fetullahçılar gibi Türkiye'nin demokratikleşmesini istemeyen bir güçtür.

Fetullahçılar kendilerini bölgesel bir hareket görüyorlar; Ortadoğu'ya kendilerine göre yön vermeye çalışıyorlar. Ortadoğu'da yeni bir siyasal ve toplumsal yaşam projesi gerçekleştirme iddiasındadırlar. Bu nedenle Ortadoğu'da gerçek anlamda özgür ve demokratik yaşam projesi olan, bunun önderi olan Apo'ya ve Kürt hareketine düşmanlık besliyorlar. Bu yönüyle Fetullahçıların Kürt hareketine düşmanlığı günlük değil, stratejiktir. Kendisine alternatif görüyor, kendisine temel muhalif olarak görüyor. Kürt hareketinin başarısında kendisinin zayıflayacağını görüyor. Bu açıdan da Kürt hareketini zayıflatacak, başarısızlığa ve yenilgiye götürecek her projenin içinde yer almaktadır" dedi.

İktidar mücadelesinin keskinleştiği süreçle birlikte, iktidar mücadelesinin çok keskin hale geldiği için Kürt hareketinin tavrı çok önemli hale geldiğini savunan Karasu, şunları kaydetti:

"Bu nedenle herkes hareketi, kendi yanında tutma çabası içindedir. CHP, Fetullahçılarla işbirliği içindedir, ikisi de iktidar mücadelesi içindedir. Bu nedenle Kürt hareketi objektif olarak kendi yanlarına alıp iktidar mücadelesinde güçlü konumda olmak istiyorlar. Kürt hareketi ise kimseden taraf olmak istemiyor. AKP'nin baskıcı, hegemonyacı güç olduğu açıktır. Türkiye'de trajikomik bir durum vardır.

AKP için Fetullahçıların söylediklerinin tümü doğru olduğu gibi, AKP'nin de Fetullahçılar için söyledikleri doğrudur. Bu durum Kürt hareketinin birinin yanında tavır almasını gerektirmez.

Eğer AKP'ye karşı mücadeleyse bunu dün de bugün de en kapsamlı biçimde Kürt hareketi yürütmektedir. Çatışmasızlık olsa bile AKP'ye karşı duruş, mücadele sürüyor. Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşmenin dayatılması kadar anlamlı ve büyük bir mücadele olabilir mi? Diğer muhalif güçler ağız dalaşı yapmaktan başka ne yapıyorlar? Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir proje ve ittifak içinde midirler? Kürt hareketinin şu andaki duruşu ve mücadelesi bile tüm diğer güçlerden daha fazladır. Kürt hareketin de, Kürt basınının da tutumu ortadadır. AKP'yi destekleyen bir duruş yoktur; bir mücadele vardır. Ama bu bir iktidar mücadelesi değildir."

-"İKTİDAR ÇATIŞMASI DEMOKRASİ GÜÇLERİ İÇİN BİR FIRSATTIR"-

Çözüm sürecini değerlendiren Karasu, şöyle dedi:

"AKP ile anlaşma yapılmış, tümüyle üzerinde tartışılmış, protokole bağlanmış bir çözüm süreci yoktur. Kuşkusuz AKP'ye tanınan fırsatlara rağmen AKP'nin demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü için adım atmaması, bu süreci hegemonyasını pekiştirme biçiminde değerlendirme çalışması AKP'ye karşı öfkeyi de tepkiyi de arttırıyor.

AKP ile bir uzlaşma, anlaşma olması bir yana, AKP ile gerilimin olduğu ve giderek bu gerilimin arttığı bir süreç yaşanmaktadır. Ancak Kürt hareketi çatışmasızlık ortamını da AKP için başlatmamıştır. Türkiye toplumunun büyük çoğunluğu çözüm ve demokratikleşme istediği için böyle bir çatışmasızlığı sağlayarak demokrasi güçlerine bu ortamı değerlendirmeleri için fırsat tanımıştır. Kuşkusuz bu fırsatı tanıma AKP ve devlet için de geçerlidir. Hala çatışmasızlık son bulmamışsa bu da sorumluluk duygusuyla AKP'ye ve devlete son bir çaba ile adım attırma yaklaşımı olarak ele alınmalıdır.

Kürt hareketinin tutumu hem hükümete karşıdır, hem de hükümete alternatif olan güçlerin yanında almadan ayrı bir güç olarak, demokrasi güçlerini harekete geçirerek bu iktidar çatışmasının ortamında demokrasi güçlerinin güçlenmesini istemektedir. Bu iktidar çatışmasından demokrasi güçleri güçlü çıkmalıdır. Bu iktidar mücadelesi fırsattır. Eğer bu güçler kendi aralarında böyle sert bir iktidar mücadelesi içine giriyorsa, demokrasi güçlerine düşen görev bu ortamda kendilerini güçlendirecek adımlar atmalarıdır. O da demokrasi güçlerinin bir araya gelerek bir demokrasi programı ortaya koyup hem hükümete hem de hükümet dışındaki güçlere Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için adım atın, demeleridir. Biz, kim Türkiye'nin demokratikleşmesi yolunda adım atarsa onun yanında oluruz diyebilmelidir. Ama güçlü bir demokrasi ittifakı bunu söylemelidir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel PKK Yöneticisi Karasu: Gerilim Giderek Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement