Karataş Gölü Yönetim ve Gelişim Planı Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Karataş Gölü Yönetim ve Gelişim Planı Toplantısı Yapıldı

Burdur'un Karamanlı ilçesinde, Karataş Gölü'nün kaynak değerlerinin korunması, bu değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve turizm alt yapısının hazırlanması amacını kapsayan yönetim planı toplantısı düzenlendi.

04.03.2016 11:00

Burdur'un Karamanlı ilçesinde, Karataş Gölü'nün kaynak değerlerinin korunması, bu değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve turizm alt yapısının hazırlanması amacını kapsayan yönetim planı toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Kaymakam Yusuf Altun, yaklaşık 14 bin 835 metrekarelik alana havzaya sahip Karataş Gölü'nün, 1995 yılında yaban hayatı koruma statüsüne alındığını söyledi.

Altun, çalışmalarda önceliğin bölgenin korunması olduğuna işaret ederek, göl denildiğinde hemen gölün ve etrafının akla gelmemesi, alt havzası ve etkilediği alanlarla düşünülmesi gerektiğini anlattı.

Proje çalışmalarının nisan ayı sonuna kadar yoğun bir şekilde devam edeceğini ifade eden Altun, şöyle konuştu:

"2006 yılından beri süregelen çalışmalarla teknik altyapının çıkarılması, burası için büyük bir adımın atılması anlamına geldi. Geriye sadece yönetim planının ortaya çıkması ve akabinde bizim oraya yeni bir şeyler koymamız kalacak. Sadece korumaktan bahsetmiyoruz. İlk etaptaki amacımız burayı korumak ama bunun sonrasında göl ve çevresinden faydalanan tüm paydaşlarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için gerekli çalışmalar yapmak. Ayrıca turizm alanında da neler yapabileceğimiz konusunda çalışmalarımız olacak."

"Endemik türlere ev sahipliği yapıyor"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi Müdürü Tamer Yılmaz, Karataş Gölü'nün önemli bir sulak olduğunu belirtti.

Gölün özelliklerinden bahseden Yılmaz, "Endemik ve nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapıyor. Önemli doğa alanı ve önemli kuş alanı kriterlerini sağlayan uluslararası düzeyde önemli bir sulak alan. Karataş Gölü, çevresinde farklı habitatlar, farklı iklim koşulları, farklı ekolojik istekleri olan sürüngen, çift yaşamlı kuş ve memeli türlerinin alanda üremesini ve beslenmesine imkan sağlıyor" dedi.

Gölde 7, bağlantılı olduğu akarsu ve kaynaklarda 5 olmak üzere toplam 12 balık türü bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Gümüşi havuz balığı, sazan, sudak, levrek, Burdur endemiği olan ot balığı türü de burada yaşamaktadır" diye konuştu.

Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:

"En önemli kaynak değerlerinden 122 farklı kuş türü varlığı tespit edilmiş. Bu türlerden 61'i su kuşu, 48 ötücü kuş, 12 gündüz ve bir de gece yırtıcısı olarak tespit edilmiş. Alt havzada yapıla çalışmalarda flora varlığı olarak da 88 familyaya ait 449 bitki türü belirlenmiş. Bunlardan da bazıları endemik türlerdir."

Yılmaz, göldeki bazı sorunların da tespit edildiğini, plansız otlatma, kaçak avcılık, tarımsal kaynaklı sorunlar, turizminden yararlanılmaması, devamlı olmayan balıkçılık faaliyetleri ve alt havzada açılan mermer ocakları konularında çalışmalarda bulunulacağını ifade etti.

Yaban hayatı geliştirme sahası

Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Uysal, Türkiye'deki 81 yaban hayatı geliştirme sahasından bir tanesinin Karataş Gölü olduğunu kaydetti.

Sahanın çok önemli bir kısmının tarım arazisi olduğunu vurgulayan Uysal, "Karataş Gölü, bölge müdürlüğümüzde su kuşlarının en çok ziyaret ettiği alanlardan bir tanesi. Yerli veya göçmen kuşları bu alanda yuvalanıyorlar, yavruluyorlar ve tekrar doğal döngülerine devam ediyorlar" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karataş Gölü Yönetim ve Gelişim Planı Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement