Katarakt Mağdurlarına Vekil Morali - Son Dakika
Güncel

Katarakt Mağdurlarına Vekil Morali

Katarakt Mağdurlarına Vekil Morali

CHP'li Ahmet Ersin, Katarakt Kurbanlarını Yattıkları Hastanede Ziyaret Etti

24.01.2011 16:45

CHP İzmir Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ahmet Ersin, katarakt kurbanlarını yattıkları hastanelerde ziyaret etti. Ersin, Türkiye'de hastane enfeksiyonu görülme oranının AB ülkeleri ortalamalarının çok üstünde olduğunu öne sürdü, hastanelere yeterli ödeneğin verilmemesinin insan hakları açısından sorun yararttığını söyledi. Bilgi aldığı Prof. Dr. Tansu Erakgün, henüz enfeksiyon nedeninin belli olmadığını hatırlatıp, 'Hastaların ameliyatlarında cerrahi açıdan bir hata yok' dedi.

Türkiye'nin yoğun gündemi arasında çok basit bir katarakt ameliyatı sonrasında ameliyat oldukları gözleri görmediği gibi tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan hastaları tek hatırlayan CHP Milletvekili Ersin oldu. Bugüne kadar hiçbir yetkilinin kendilerini arayıp sormadığını belirten hastalar, zayıf görme umuduna sarılıp, tedavilerini sürdürürken, Ersin'in ziyaretiyle moral buldu. Hastalar Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Opr. Dr. Gökhan Kerci'nin yaptığı katarakt ameliyatlarının ardından yaşadıkları acıyı, sorunu, çaresizliği, şikayetlerini dile getirdi. Ersin ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde tedavileri süren Cevriye Enhoş (79), Ramazan Avşar (71) ve Mehmet Hasdemir'i (70) ziyaret etti, ardından Prof. Dr. Süleyman Kaynak'tan bilgi aldı. Ersin daha sonra Ege Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde tedavileri süren İlhami Yaşa (72), Musa Meleş (67) ve Hüdaverdi Gündüz'ü (58), birlikte kaldıkları odada ziyaret etti. Burada da Prof. Dr. Tansu Erakgün'den hastaların sağlık durumları hakkında bilgi alan Ersin, Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesinde yaşanan katarakt faciası ile önceki yıl Tepecik eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bebek ölümleriyle sonuçlanan hastane enfeksiyonu olaylarını hatırlattı. İzmir'deki katakart faciasında Hindistan menşeili, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanan bir solüsyon ile hastane enfeksiyonundan şüphelenildiğini belirten Ersin, bu iddiaları araştırdıklarını söyledi.

İnsanların hastanelere sağlıklarına kavuşmak için geldiklerini, buna karşın bu tür olayların yaşandığını kaydeden Ersin, Sağlık Bakanlığı'nın her türlü başta hijyen olymak üzere gerekli şartları sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'deki hastane enfeksiyonu görülme oranının AB ülkeleri ortalamalarının üzerinde olduğunu öne süren Ersin, 'Hastaneler çok kalabalık. Herkes mikrop saçıyor. Hiç kimse hastanelerde can güvenliğinin tehdit altında olmasını istemez. Eğer var,a inhsan hakları açısından sorun var demektir. Daha fazla ödenek ayrılması gerekir. Hekimlerin de görevlerini en iyi şekilde yapmaları sağlanmalıö dedi. Ersin, EÜ Hastanesi'ndeki ziyaretin ardından ise Sağlık Bakanlığı'nın paket fiyat uygulamasına tepki gösterdi. Bir katarakt ameliyatının fiyatının devlet hastanesinde farklı, üriversite hastanesinde farklı olduğunu, devlet hastanasindeki katarakt paket fiyatının vergiler çıktıktan sonra 300 liraya düştüğünü belirten Ensin, 'Bu fiyatlara mercek, solüsyon, hasta yatak, bakım, herşey dahil. Fiyat ucuzladıkça kalite düşüyor, risk artıyor. İnsan sağlığı önemlidir ve doktor hastasına en uygun, en sağlıklı onanı kullanmalıdır. Ama ihaleyle en ucuzu almaları isteniyor, pahalı alınırsa neden aldın diye, soruluyor. Bu durumu araştırıp, gündeme getireceğimö diye konuştu.

Ersin, hastalara katarakt olayının takipcçisi olma sözü verirken, Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hastaların durumlarında herhangi bir değişiklik olmadığını, tedavilerini sürdürdüklerini belirtti, 'Hastaların tedavalirenini sonucunu 6-8 hafta sonunda alacağızö dedi. Prof. Dr. Erakgün de hastaların tedavilerinin iyiye gittiğini ama görmeleri konusunda henüz bir şey söylemenin erken olduğunu kaydetti. Enfeksiyon kaynağının henüz sonuçlanmadığını belirten Erakgün, 'Hastalara yaptığımız muayenelerinde bir cerrahi hata yok. Ameliyatları yapılması gerektiği gibi yapılmış. Mikrop üremesine yol açan bir teknik arızadan kaynaklandığı şüphemi sürdürüyorumö diye konuştu. Hastalardan DEÜ Hastanesi'nde tedavi gören Yüksel Altınçubuk geçen haftasonu taburcu edilmişti. Altınçubuk'un tedavisi evde sürdürülürken, İl Sağlık Müdürlüğü'nden enfeksiyon nedeni konusunda açıklama yapılmadı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Katarakt Mağdurlarına Vekil Morali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement