Kayısı Bahçelerinde Okul Harçlıklarını Çıkarıyorlar - Son Dakika
Güncel

Kayısı Bahçelerinde Okul Harçlıklarını Çıkarıyorlar

Kayısı Bahçelerinde Okul Harçlıklarını Çıkarıyorlar

Okulların tatil olmasıyla Iğdır'da 10 15 yaşlarındaki çocuklar, kayısı bahçelerinde saat 04.00'te işbaşı yapıp 16.00'ya kadar çalışarak hem aile ekonomilerine katkıda bulunuyor hem de okul masraflarını ve harçlıklarını çıkarmaya çalışıyor

08.07.2013 11:23

EMRAH KOCABEY - Okulların tatil olmasıyla Iğdır'da 10-15 yaşlarındaki çocuklar, kayısı bahçelerinde çalışarak, hem aile ekonomilerine katkıda bulunuyor hem de okul masraflarını ve harçlıklarını çıkarmaya çalışıyor.

Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'daki kayısı bahçelerinde saat 04.00'te işbaşı yapan çocuklar, 16.00'ya kadar çalışarak günlük 40 lira kazanıyor.

Kayısı bahçesinde çalışan çocuklardan Fırat Bizler (13), her gün erkenden kayısı bahçelerine kayısı toplamak için yola çıktıklarını ve kayısı ağaçlarına merdiven dayayıp ellerine kova alarak kayısı topladıklarını anlattı.

Bizler, kayısı toplayarak ailelerine destek olmaya çalıştıklarını ve günlük 40 lira kazandıklarını belirterek, "Hem zevkli hem zor bir iş ama bizim gibi çocuklar ancak bu işten para kazanır. Başka işler bize ağır geliyor. Her yıl bu şekilde bahçelerde çalışıp para kazanıyoruz" dedi.

"Okul masraflarımız ve dershane paramızı buradan kazanıyoruz"

Okul masraflarını ve dershane parasını kayısı bahçelerinde çalışarak kazandıklarını söyleyen Bizler, kentte kendisi gibi çok sayıda çocuk işçinin kayısı bahçelerinde çalıştığını kaydetti.

Önce kayısıları kovalarla topladıklarını, daha sonra ise kasalarda ambalajladıklarını ifade eden Bizler, "İşverenimiz bizi fazla yormuyor. Her akşam iş bitiminden sonra paramızı alıyoruz. Yeri geldiğinde dinleniyor yeri geldiğinde çalışıyoruz. Kimimizin babası çobanlık yapıyor, kimimizin babası ise inşaatta çalışıyor. Buradan kazandığımız ailemiz için önemli bir gelir. Biz de yaz dönemi boyunca bahçelerde çalışıp ailemize destek olmaya çalışıyoruz. Kayısı toplama dönemi bitince başka meyveleri toplamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Kazandığım paramı anneme veriyorum"

Bahçede çalışan çocuklardan Melek Parin (12) ise kayısı toplamanın kendileri için eğlenceli olduğunu belirterek, bahçede iyi zaman geçirdiklerini dile getirdi.

Parin, 5 kardeş olduklarını ve bu kardeşlerden 4'ünün kayısı bahçesinde çalıştığını anlatarak, "Kız çocukları için bu iş çok güzel, çünkü kolay ve eğlenceli bir iş. Başka işler bize ağır geliyor. Bizim bu bölgede kızlar ancak bu işlerde çalışıyor. Ben kazandığım paramı anneme veriyorum. Yazın 3 ay boyunca bu şekilde bahçelerde çalışıp okul masraflarımız için çalışıyoruz. Dolayısıyla okul açılınca bütün ihtiyaçlarımızı ailemize yük olmadan kendimiz alıyoruz" dedi. - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kayısı Bahçelerinde Okul Harçlıklarını Çıkarıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement