Kaynak, BM Genel Sekreter Yardımcısı Kennedy'i Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Kaynak, BM Genel Sekreter Yardımcısı Kennedy'i Kabul Etti

Kaynak, BM Genel Sekreter Yardımcısı Kennedy\'i Kabul Etti

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriye'deki meselenin insanlığın ortak sorunu olduğunu belirterek, "Suriye'deki sorunu çözmede Batı, terör örgütlerine destek olmak gibi bazı stratejik hatalar yapmıştır.

07.03.2017 18:42

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriye'deki meselenin insanlığın ortak sorunu olduğunu belirterek, "Suriye'deki sorunu çözmede Batı, terör örgütlerine destek olmak gibi bazı stratejik hatalar yapmıştır. Suriye sorununun çözümü için öncelikle bir güvenli bölge oluşturulmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kaynak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kampüsünde, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kevin Kennedy ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Kaynak burada yaptığı açıklamada, hükümetin ve halkın Türkiye'de bulunan Suriyelileri benimsediğini ve onlara elinden geldiğince cömert davrandığını belirtti.

Türkiye'nin, Suriye'de akan kanın durması ve Suriyeli mültecilere yardım konularında uluslararası camiadan yeterli desteği alamadığına dikkati çeken Kaynak, şunları kaydetti:

"Gözden kaçırılan nokta şudur, Suriye'deki mesele sadece Türkiye'nin sorunu değil, insanlığın ortak sorunudur. Suriye'deki sorunu çözmede Batı, terör örgütlerine destek olmak gibi bazı stratejik hatalar yapmıştır. Suriye sorununun çözümü için öncelikle bir güvenli bölge oluşturulmalıdır. Bakın bunun en güzel örneği Özgür Suriye Ordusu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğiyle başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı'dır. Yaklaşık 2 bin kilometrekarelik bir alan terörden arındırılmıştır ve bu alanda DEAŞ gibi insanlık dışı radikal terör örgütleri herhangi bir eylem gerçekleştirememektedir."

Kaynak, Kennedy'e, barışa gidilen yolda PYD gibi terör örgütlerine destek verilmemesi, bölgede yaşanan iç savaşın bir mezhep ve inanç savaşına dönüşmesine müsaade edilmemesi ve hava operasyonlarına ek olarak, Özgür Suriye Ordusu gibi meşru organizasyonlara destek vererek, birlikte bir kara operasyonu başlatılması yönündeki taleplerini iletti.

"Türkiye'nin yardımlarına paha biçilemez"

Kennedy de Suriye krizinin neden olduğu durumla ilgili Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı ve yapmaya devam ettiği tüm yardımların paha biçilemez değerde görüldüğünü vurgulayarak, Türkiye'nin verdiği katkıların yüz binlerce canı koruduğunu anlattı.

Türkiye'nin çalışmalarının uluslararası alanda fazla görünmediğini ifade eden Kennedy, şahsen bulduğu her fırsatta bu çalışmaları dünya kamuoyu ile paylaşmaya özen gösterdiğini bildirdi.

Kennedy, Suriye'nin kuzeyinde bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanması gereken 100 bin çocuk bulunduğuna dikkati çekerek, bu çocukların aşılanması ve yardımların ulaştırılması noktasında Türkiye'den destek talep etti.

Kabulde, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden, BM Suriye Bölgesel İnsani Koordinatör Vekili Ramesh Rajasingham ve BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano da hazır bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaynak, BM Genel Sekreter Yardımcısı Kennedy'i Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement