Kayseri'de Orhun Anıtları Fotograf Sergisi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Kayseri'de Orhun Anıtları Fotograf Sergisi Açıldı

Kayseri\'de Orhun Anıtları Fotograf Sergisi Açıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 26 Eylül Türk Dil Bayramı nedeniyle düzenlediği Orhun Anıtları Fotoğraf Sergisi açıldı.

26.09.2013 13:33  Güncelleme: 15:34

Hunat Hatun Medresesi'nde açılan Orhun Anıtları Fotoğraf Sergisi bir hafta açık kalacak. Sergide, 6 Ağustos 2013 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 49 yaşında ölen Servet Somuncuoğlu'nun belediyeye hediye ettiği belirtilen 30'a yakın fotoğraf yer aldı. Serginin açılışında konuşan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atabey Kılıç, son yıllarda Türkçe'nin doğru kullanılmadığını, günlük hayatta ve özellikle medyada büyük ve önemli hataların yapıldığını ifade etti.

Daha sonra konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise ilk Türk isminin Orhun Anıtları'nda yer aldığını söyledi. Tarih içerisinde atalarımızın göç edip, büyük kavgaların içerisinde yer aldığını dile getiren Özhaseki, "Bu kavgalar arasında medeniyetlerini de kurmuşlardır ve tarihe unutulmaz eserler bırakmışlardır" dedi. Birlik ve beraberliği sağlamak için Türkçe'ye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Başkan Özhaseki, şöyle konuştu:

"Türkçe'yi korumalıyız. Dil birliğine sahip çıkmalıyız ama herkes Türk diyecek ya da Türkçe konuşacak diyecek kadar da deli değiliz. Başka ırklara mensup insanlar da var. Onların dillerini de baskıyla yok etmeye çalışacak kadar deli de değiliz. Varlığımız, birliğimiz için tek dil olması gerekir. Bunu her yerde dile getiriyorum. Benim düşüncem budur. Türkçe'ye sahip çıkmalıyız. Çünkü Türkçe, Yahya Kemal'in dediği gibi ağzımızdaki helal süt gibidir"

Gençlerin günlük hayatta Türkçe değil internet dili ile konuştuğunu ifade eden Başkan Özhaseki, "Kendi torunumdan biliyorum, gençler internet başından ayrılmıyor. Annelerimizin yemeklerini yemiyor, bilmediğimiz yiyecekler tüketiyorlar. Konuşma, yemek kültürümüz değişiyor. Sıradan bir toplum ortaya çıkacak. Bu nedenle buna engel olmalıyız. Böyle olmaması için kendimize ait değerleri korumalıyız. Ben elimden geleni yapacağım. Belediye meclisinde bazen tavsiye niteliğinde kararlar alıyoruz. Bizler de tabelalarda yabancı kelimelerin yer almamasını istiyoruz ancak bu konuda bir yaptırımımız yok" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı. Başkan Özhaseki ve diğer davetliler sergiyi gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri'de Orhun Anıtları Fotograf Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement