Kesintisiz En Uzun Hapis Yatan İsmi Tahliye Edildi - Son Dakika
Güncel

Kesintisiz En Uzun Hapis Yatan İsmi Tahliye Edildi

Kesintisiz En Uzun Hapis Yatan İsmi Tahliye Edildi

Türkiye'de kesintisiz olarak 23.5 yıl hapis yattan Ali Oruç, dün tahliye edildi.

18.06.2013 13:54  Güncelleme: 14:08

Türkiye'de kesintisiz olarak 23.5 yıl hapis yattıktan sonra tahliye olan ve 2009 yılında KCK/TM ana davasında tutuklanan Ali Oruç, 3 yıl 4 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere dün tahliye edildi. Yayımlanmış kitapları olan ve resim sergileride açan Oruç, tahliye olur olmaz kişisel internet sayfasında, "Bir parçam zindanda, diğer parçam beton binaların arasında gezmekte. Özgür bakışları özledım" diye yazdı.

Diyarbakır'da aralarında milletvekilleri, belediye başkanlarının da bulunduğu 98'i tutuklu 175 kişi yargılandığı KCK/TM ana davasında Cumhuriyet Savcısı'nın 4'ü kadın 6 kişinin tahliyesini istemesine rağmen mahkeme heyeti, Ali Oruç ve Nadir Bingöl'ün tahliyesine karar vererek, diğer sanıkların tahliye taleplerini, 'Kuvvetli suç delilleri ve kaçma şüphesi ve tanık beyanları' gerekçesiyle reddederek duruşmayı erteledi.

Tahliye kararından sonra tutuksuz yargılanmalarına karar verilen Diyarbakır'ın Ergani İlçesi Belediye eski Başkanı Nadir Bingöl ve Ali Oruç, cezaevinden gece yarısı çıktı.

23.5 YIL HAPİS YATTI

Tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Ali Oruç'un, Türkiye'de bugüne kadar kesintisiz en uzun hapis yatan kişisi olduğu belirtildi. 1960 yılında Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde doğan Oruç, 1977 yılında siyaset ile tanışırken, Nisan 1984'te yakalanıp PKK'lı olduğu gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Mahkemede yaptığı siyasi savunmadan ve cezaevindeki uygulamalarına karşı çıktığı için ayrı ayrı üç ceza daha alan Oruç'un cezası, yasalarda yapılan değişiklerden dolayı indirildi. 23 yıl 6 ay 12 gün hapis yatan Oruç, 2007 yılında hapisten çıktı. Oruç böylelikle Türkiye'de kesintisiz olarak 23.5 yıl hapis ile en uzun hapis yatan kişisi oldu.

3 YIL 4 AY DAHA YATTI

2009 yılında gerçekleştirilen KCK/TM operasyonları kapsamında bir kez daha gözaltına alınıp tutuklanan Ali Oruç, 3 yıl 4 ay hapisten sonra dün tahliye edildi.

Cezaevinde yazdığı ve yayımlanan kitapları bulunan ve resim sergileri de açan Ali Oruç, tahliye olur olmaz çocuklarının internette adına açtığı Facebook sayfasında, "Bugün 17 Haziran. 3 yıl 4 ay sonra ilk kez ana toprağa bastığım gün. Demir parmaklıklarından, beton tabutluklardan kurtulduğum gün. Dostlarla, arkadaşlarla ve ailemle kucaklaşıp sevgi kokusunda yürüdüğüm gün. Toplam 28 yıldır betona civilendirildik. Kimliğimiz, gençliğimiz, hayallerimiz çalındı. Ama yüreğimiz ve inancımız şafağın gözünde doğan güneş gibi bedenleri ısıttı. Bir parçam zindanda, diğer parçam beton binaların arasında gezmekte. Özgür bakışları özledım. Sevgi ve saygılarımla" dedi.

"KESİNTİLİ EN UZUN CEZAEVİNDE KALAN İSİM"

Türkiye'de 'En uzun süre cezaevinde kalan mahkum' olarak tanınan Tahir Canan, 1978 siyasi amaçla adam öldürdüğü iddiasıyla yargılanarak 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Canan, 1991'de Şartla Salıverme Yasası'ndan yararlanarak tahliye oldu. İki yıl sonra Türkiye Devrimci Komünist Partisi üyesi olduğu iddiasıyla 12.5 yıl ceza alınca 'Şartlı tahliyesi' de yandı. Toplam 36 yıl hapiste kalan Tahir Canan 2 yıl serbest kalmıştı.

Son olarak tahliye edilen Ali Oruç ise, 'Kesintisiz en uzun süre cezaevinde kalan' isim olarak serbest bırakıldı. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kesintisiz En Uzun Hapis Yatan İsmi Tahliye Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement