BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakere sürecinin Kıbrıslı liderler tarafından yürütüldüğünü belirterek, liderlerin ve ekiplerinin halklarına referandumda sunabilecekleri bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı'nda yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu hazır bulundu.
Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini belirterek, müzakerelerde oldukça yoğun bir sürece girilmekte olduğunu vurguladı.
Her iki liderin de Kasım ayında daha sık bir araya gelme konusunda anlaştığını kaydeden Eide, görüşmede müzakere günlerinin yanı sıra müzakerelerin içeriklerini de konuştuklarını belirtti.
Kıbrıslıların nesillerdir müzakere ettiğini vurgulayan Eide, şu an çözüm yönünde gerçek bir istek ve fırsatın bulunduğunu ancak sürecin şu aşamasında bazı zor konuları tarafların müzakere ettiğini kaydetti.
"Müzakereler zaman alacak"
Müzakerelerin zaman alacağını ve zor olacağını dile getiren Eide, "Her iki liderle de gerçekleştirdiğim uzun görüşmelerden sonra, tarafların sürece bağlılığının devam ettiğini söyleyebilirim. Çözüm için uygun zaman olduğu yönündeki inançları sürüyor. BM olarak da biz de başarılı olmaları ve Mayıs ayında müzakerelere başlarken belirledikleri hedefe ulaşmaları için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Eide, liderlerin daha sık görüşme yönündeki kararlılığının sürece büyük katkı sağlayacağını belirterek, Kıbrıs'ta iki liderin de kaybedecek zamanı olmadığı ve şu an yakalanan ivmenin iyi değerlendirilmesi gerektiği yönündeki görüşlerin kendisine aktarıldığını belirtti.
- "Belirlenmiş bir takvim yok"
Müzakere sürecinin bir Kıbrıs süreci olduğuna ve Kıbrıslı liderler tarafından yürütüldüğüne işaret eden Eide, lider ve ekiplerinin halklarına referandumda sunabilecekleri bir çözüm üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
Süreçte belirlenmiş herhangi bir takvim, zaman sınırı veya son tarih olmadığını ancak sonsuza kadar da devam edemeyeceğini belirten Eide, ivmenin gelip geçici olabileceği gibi mevcut koşulların yeniden sağlanıp sağlanamayacağının da belirsiz olduğunu sözlerine ekledi.
"Türk tarafının kararlılığı devam ediyor"
Barış Burcu ise Türk tarafının iki bölgeli ve iki toplumlu çözüm yönündeki kararlılığının ve çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Burcu, Kasım ayında liderler düzeyinde çok daha sık buluşma ve çok daha yoğun bir çalışma programı öngördüklerini ve bu konuda uzlaştıklarını ifade etti.
"İki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm yönündeki kararlılığımız ve çalışmalarımız devam edecektir" diyen Burcu, el birliğiyle ve iyi niyetle Kıbrıs sorununa çözüm bulmanın mümkün olması temennisinde bulundu.
Müzakerelerde mülkiyet konusundaki kriterlerin belirlenmesi aşamasında olunduğuna işaret eden Eide, "Kriterlerin üretilmesi bile, bir al-ver sürecidir. Burada ne kadar ilerleme sağlanırsa, al-ver süreçlerinde de o kadar ilerleme sağladık demektir. Bu da çözüme o kadar yaklaştık demektir" şeklinde konuştu.
Rum tarafının Türkiye'nin AB sürecinde yeni fasıl açılmasına izin verilmemesi yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine Burcu, bunu uygun bulmadıklarını ve katılmadıklarını ifade etti.
Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ilerlemesinin Kıbrıs'ın yanı sıra tüm taraflara da faydalı olacağına işaret eden Burcu, tüm ülkelere uygulanan şartlar ve koşullar neyse Türkiye'ye de onların uygulanmasında yarar olduğunu düşündüklerini belirtti.
Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, müzakereler kapsamında son olarak 12 Ekim'de ara bölgede bir araya gelmişti. Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama sonrasında yeniden başlayan müzakereler, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından ivme kazanmıştı.
Son Dakika › Güncel › Kıbrıs Müzakere Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?