Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'ın Rusya'ya bağlanması süreciyle şahsen ilgilendiğini söyledi.
Putin, Kırım'ın ilhakının birinci yılı nedeniyle Rusya Birinci Kanalı tarafından hazırlanan "Kırım, vatan yolu" belgeselinde açıklamalarda bulundu.
Kırım'ın Rusya'ya bağlanma süreciyle bizzat ilgilendiğini belirten Putin, "Bizim avantajımız neydi biliyor musunuz? Benim bu işle şahsen ilgilenmem. Benim her şeyi doğru yaptığımdan değil ancak bu işi devletin birinci sırasındaki işim yapınca, alttakilerin çalışması kolaylaşıyor" dedi.
Putin, Ukrayna'da "meydan olayları" gelişmeseydi, Kırım'ı almak gibi bir düşüncenin oluşmayacağını ifade ederek, "Ukraynalı aşırı grupların Kırım'da eylemler planladıkları yönünde bilgi almıştık. Ukrayna'da yaşananlar ışığında Kırım'da yaşayan halkı kendi haline bırakamazdık" diye konuştu.
Bütün bunlara rağmen Rusya'nın Ukrayna'ya askeri birlik göndermediğini kaydeden Putin, "Rusya'nın Kırım askeri üssündeki mevcut sayısı limitleri aşmadı. Uluslararası anlaşmalar gereği orada 20 bin askerimiz bulunabilir. Bu nedenle Federasyon Konseyi'nin asker kullanma yetkisini kullanma ihtiyacı olmadı" değerlendirmesinde bulundu.
-"Kırım'ı kaleye dönüştürdük"-
Putin, o dönemde Kırım'da olayların her yöne gelişimine hazırlıklı olduklarını anlatarak, "Olumsuz gelişmeler yaşanması durumunda, Rusya'nın nükleer gücünü alarma geçirmeye hazırdık" dedi.
Referandum sırasında güvenliğin sağlanması için aldıkları önlemlerle Kırım'ı "kaleye dönüştürdüklerini" bildiren Putin, askeri hareketliliğin yüksek seviyede olduğunu ve 20 bin tam teçhizatlı asker, çok sayıda S-300 füzesi ve zırhlı araçların hazır bulunduğunu söyledi. Putin, kıyı güvenliği amacıyla Bastion füzelerinin de Kırım'a çevrildiğini kaydetti.
-Yanukoviç'i kurtarma operasyonu-
Putin, 21 Şubat gecesi Ukrayna'nın azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le sürekli telefonla görüştüğünü belirterek, onun kurtarılması için özel birliklere emir verdiğini anlattı.
Yanukoviç'in, Kiev'den ayrıldıktan sonra Rus helikopterleriyle Kırım'a götürüldüğüne işaret eden Putin, devrik devlet başkanını daha sonra Rusya topraklarına getirdiklerini ifade etti.
Ukrayna'da yönetim değişimiyle sonuçlanan "Maydan olaylarına" da değinen Putin, muhalif grupları ABD ve Batı'nın desteklediğini savundu.
Kırım yerel yönetimi, 11 Mart 2014'te Ukrayna'da Meydan olaylarının ardından değişen yönetimi tanımadığını açıklayarak, tek taraflı özerklik ilan etmişti. 16 Mart'ta Kırım'ın, Rusya'ya bağlanması için referandum düzenlemiş ve ertesi gün Rusya'ya bağlanmak için başvuruda bulunulmuştu. 21 Mart'ta Putin, Kırım ve Sivastopol'ü Rusya'ya bağlayan anlaşmayı imzalayarak yürürlüğe girmesini sağlamıştı.
Son Dakika › Güncel › Kırım'ın İlhakının 1. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)