Kolombiya'da 50 Yıl Süren Çatışma Sona Erdi - Son Dakika
Son Dakika Logo
BBC

Kolombiya'da 50 Yıl Süren Çatışma Sona Erdi

09.02.2017 00:23  Güncelleme: 00:39

Kolombiya'da solcu ELN örgütü ve hükümet, 50 yıldan uzun süren çatışmayı sona erdirmek için görüşmelere başladı. Müzakereler, Ekvador'un başkenti Quito'da sürdürülecek.

Kolombiya'da 50 yıl süren çatışma ortamının ardından solcu ELN örgütü ve hükümet el sıkışma kararı aldı.ELN ile görüşmeler, ülkenin en büyük isyancı grubu FARC ile yapılan ve geçen Aralık'ta barış anlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanan müzakerelerdeki başarıyı izliyor.

ÖRGÜT KONGRE ÜYESİNİ SERBEST BIRAKTI

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos şimdi ülkesinde "tam bir barış" istediğini söyledi. ELN ile müzakereler, örgütün rehin tuttuğu eski bir kongre üyesini serbest bırakmayı kabul etmesinden sonra başladı. Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN Kolombiya'nın en büyük ikinci isyancı örgütü.

REHİN TUTULAN ASKERİ KIZILHAÇ KOMİTESİNE TESLİM ETTİ

Örgüt, pazartesi günü de rehin tuttuğu asker Freddy Moreno'yşu Aracua bölgesinde Uluslararası Kızılhaç Komitesi heyetine teslim etti. Görüşmelerin geçen Ekim'de başlaması planlanıyordu. Ancak hükümetin örgüt eski kongre üyesi Odin Sanchez'i rehin tutarken, resmen müzakere masasına oturmayı reddetmesi nedeniyle ertelendi.

Sanchez 10 ay boyunca rehin tutulduktan sonra geçen Perşembe günü serbest bırakıldı. Örgüt, Sanchez'in serbest kalması karşılığında hükümetin hapiste yatan iki üyesini affetmesini talep etmişti. Hükümet ve ELN sonunda uzlaştı ve iki ELN üyesi geçen Cumartesi günü serbest bırakıldı.

FARAC İLE BARIŞ ANLAŞMASI İMZALANDI

Serbest bırakılan ikilinin, Quito'daki görüşmelerde örgüt adına müzakerelere katılması bekleniyor. ELN, Kolombiya'da toprakların ve zenginliklerin eşitsiz dağılımına karşı mücadele amacıyla 1964'te, Küba Devrimi'nden esinlenerek kurulmuştu. Hükümet, Küba'nın başkenti Havana'da dört yıl süren müzakerelerin ardından ülkenin en büyük isyancı grubu FARC ile barış anlaşması imzaladı.

BM GÖZETİMİNDE SİLAH BIRAKACAKLAR

FARC üyeleri, BM gözetiminde silah bırakacakları "geçiş bölgelerinde" toplanıyor. Hükümet yetkilileri silah son FARC üyelerinin yarın silah bırakacağını belirtti.

Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel Kolombiya'da 50 Yıl Süren Çatışma Sona Erdi - Son Dakika

BBC

Advertisement