Günübirlik alışverişe gelenlerde büyük oranda azalma olurken, esnaf referandumun ardından ülkenin eski günlerine dönmesini umduklarını söyledi.
Yunanistan, uzun süredir yaşadığı ekonomik darboğazın ardından artık iflasın eşine geldi. Kriz, hayatın her alanında kendisini gösterirken, sınır komşularını da büyük ölçüde krizden etkilendi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yarın ülkeyi Avrupa Birliği'nin kemer sıkma politikalarına karşı referanduma götürürken, Yunan halkının günü birlik alışverişe geldiği Edirne'de esnaf kriz nedeniyle zor duruma düştü.
GÜMRÜKLERDE GEÇİŞLER AZALDI
Edirne'de Yunanistan'a açılan Pazarkule ve İpsala Sınır kapılarından geçişler azaldı. Mayıs ayında yaklaşık 70 bin kişinin giriş yaptığı sınır kapılarından Haziran ayında 30 bin kadar yolcu Edirne'ye giriş yaptı. Yunanistan'a göre daha ucuz olduğu için tercih edilen Edirne, kriz nedeniyle bankaların kapanması, ATM'lerden günlük nakit çekim limitinin 60 Euroya kadar düşürülmesinden olumsuz etkilendi.
"PAZARLIK YAPMAYI ÖĞRENDİLER"
Yunanlılar, yoğun olarak tarihi Alipaşa Çarşısı, Balıkpazarı Caddesi ve alışveriş merkezlerinden özellikle balık, baklava, yufka, ekmek gibi gıda ürünleri satın alıyor. Kendi ülkelerine göre daha ucuz olması nedeniyle tercih edilen ürünlerin yanı sıra Cuma günleri kurulan ve çoğunluğu tekstil ürünlerinin yer aldığı Ulus Pazarı da Yunanistan'dan gelenlerin uğrak alışveriş noktası.
Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, komşuda yaşanan krizden olumsuz etkilendiklerini ve Yunanlıların artık pazarlık yapmaya başladıklarını söyledi. Yunanlıların her gün gelip çarşılardan alış veriş yaptıklarını ifade eden Sanış, şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi Yunanistan'a ekonomik kriz var. Biz de sınır komşusu olduğumuz için birebir çok fazla etkiliyor. İlişkilerimiz var, Yunanlılar her gün gelip alış veriş yaparlar. Kriz en son 2 yıldır hissediliyordu. Müşteri adet olarak azalmadı ancak gelen Yunanlı ziyaretçi hep aynı. Ufak artma ve azalmalar mevsimsel olarak değişiyor. Bunu işlem hacmine vurduğunuz zaman onda biraz düşüş olmaya başladı. Örneklemek gerekirse, alışveriş şekilleri değişti. Eskiden Yunanlılar çok pazarlık bilmezlerdi ama öyle pazarlık yapıyorlar ki şimdi yüzde 50 indirim yapılsın istiyorlar. Haliyle bizde zor durumda kalıyoruz. Yunanistan'ın referandumdan hayır oyu ile çıkıp kriz kurtulurlar."
"İŞLERİM YÜZDE 80 DÜŞTÜ"
Balıkpazarı Caddesi'nde tatlıcı esnafı olan Cumali Polat Dilek, müşterilerinin büyük çoğunluğunun Yunanlı olduğunu ve krizden çok etkilendiğini söyleyerek, "Pazartesi gününden bu yana kapanan bankalar ve nakit çekim limitlerinin düşürülmesi nedeniyle bizimde işlerimiz düştü. Yaşanan kriz bizi de etkiledi. Benim müşterilerimin büyük bir kısmı Yunanlılardı, şu anda yüzde 80 oranında işlerim düştü. Yunanistan'daki referandumdan 'hayır' oyu ile çıkar" diye konuştu.
Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafı Birgül Şahan ise 26 yıldır Yunanlılara deri ürünleri sattığını ancak ilk kez bu kadar satışların düştüğünü söyledi. Kriz nedeniyle Yunanlıların alışveriş yapamadıklarını kaydeden Şahan, "Ben 26 yıldır çarşıda esnafım. Sürekli Yunanistanlılarla çalıştım. Şu ana kadar işlerimiz hiç bu kadar düşmemişti. Eskiye göre satışlar şu anda sıfır diyebilirim. Ekonomik kriz nedeniyle gelseler bile alışveriş yapamaz durumdalar" dedi.
"EDİRNE'YE GELEMİYORUZ"
Pazarkule Sınır Kapısı'ndan Edirne'ye giriş yapan ve Orestiada kentinde muhtar olduğunu ifade Kyriakos Amaxopoulos, hükümetlerin yanlış politikaları sonucu ekonomik olarak kötü durumda olduklarını söyledi.
Kriz nedeniyle Edirne'ye istedikleri zaman gelemediklerinden yakınan Amaxopoulos, "Yunanistan'da durum kötü ama umarım düzelteceğiz. Şu anda aşağı doğru gidiyoruz. Yarın seçim yapacağız, galiba sonuç hayır çıkacak. Ben de oyumu hayırdan yana kullanacağım. Kötü yönetimden dolayı hiç para kalmadı. Durum çok kötü, bankalardan 60 euro çekebiliyor, yarın belki 40'a düşecek daha sonra tamamen kesilecek. Şimdi Edirne'ye de eskisi gibi gelip, gidemiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Komşudaki Kriz Edirne Esnafını da Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?