Zonguldak'ın Kozlu İlçesi'nde maden işçileri 28 yaşındaki Atılım ve 34 yaşındaki Umut Zararcı kardeşler, yerin metrelerce altında kömür kazdıkları elleriyle 15 yıldır keman, gitar, bağlama gibi müzik enstrümanları imal ediyor. Aynı zamanda gitar ve bağlama çalan madenci kardeşler, yapıp sattıkları enstrümanlara hayat verirken, notalara da can veriyor.
Küçüklüğünden bu yana müziğe ilgi duyan ikisi de evli birer çocuk sahibi Atılım ve Umut Zararcı kardeşler, 15 yıl önce arkadaş çevrelerinden gitar ve bağlama çalmayı öğrendi. Marangozluğa da eli yatkın olan kardeşler, kısa süre sonra çaldıkları enstrümanları kendileri yapmaya karar verdi. Oturdukları 3 katlı binanın çatı katını atölyeye çeviren kardeşler, keman, gitar, bağlama gibi enstrümanları imal ederken, diğer pek çok müzik aletinin de tamirini yapıyor. Ürettikleri enstrümanları Türkiye'nin dört bir yanına satan kardeşler, ailelerinin geçimini sağlıyor.
KURAYLA MADENCİ OLDULAR
Kasap babanın çocukları Atılım ve Umut Zararcı kardeşler, 2009'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na dayanıklılık testini içeren yetenek sınavı ve ardından noter huzurunda yapılan kura çekilişi ile alınan 3 bin işçi arasında yer aldı. TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında kazmacı olarak iş başı yapan iki kardeş, yerin metrelerce altında kömür kazarken, atölyelerinde müzik enstrümanlarını imal etmeye ise devam etti. Kömür kazdıkları elleriyle müzik enstrümanlarına hayat veren kardeşler, aynı zamanda gitar ve bağlama çalan kardeşler notalara can veriyor.
'GÜNDÜZ MADENDE, AKŞAM ATÖLYEDEYİZ'
Özel gün ve programlarda grupla sahne alan ve yerel televizyondaki müzik programlarında gitar çalan Atılım Zararcı, şöyle konuştu:
"Aslında, 'Çaldığımız enstrümanı neden yapmayalım' diyerek bu yola çıktık. Önceleri maket gemi yapıyorduk. Sonra gitar yapmaya başladık. O şekilde ilerledik ve sonrasında bu şekilde atölye kurarak çalışmaya başladık. Ardından sigortalı bir işimiz de olsun istedik. Şansımıza TTK'da işçi alımı yapıldı ve kuradan ikimiz de çıktık. Gündüz madende, hava karardıktan sonra da vaktimiz olduğu sürece atölyede çalışıyoruz. Yerin 560 metre altında kazmayla kömür kazıyoruz. O ellerle bir de burada sanat icra ediyoruz. Elimizden geldiği kadar iki işi yürütmeye çalışıyoruz. Burada daha çok gitar ağırlıklı çalışıyoruz. Klasik gitar, bas gitar, elektro gitar, bağlama ve keman yapıyoruz. Tüm telli enstrümanların tamirini de yapıyoruz."
YURT DIŞINA AÇILMAK İSTİYORLAR
Yaptıkları işi herkesin görmesini istediklerini ve Zonguldak'ın adını enstrüman kenti olarak da duyurmayı hedeflediklerini ifade eden Atılım Zararcı, "Desteklenirsek bu olabilir. İl dışına satış yapıyoruz ama niye yurt dışı olmasın? Bu enstrümanlar madencilerin ellerinden çıkıyor. Bu ellerimizle biz kömür kazıyoruz. Akşam geldiğimizde burada gitar yapıyoruz" dedi.
Umut Zararcı ise yaptıkları enstrümanlara talebin oldukça fazla olduğunu söyledi. Umut Zararcı, "Talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Yaptığımız enstrümanları çalan arkadaşlarımız, dostlarımız, sanatçılarımız var. Onlarla birlikte daha kültürel ve sosyal faaliyetler içerisinde olmaya özen gösteriyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına enstrüman gönderiyoruz. Maden ocağı biraz ağır. Vardiyalı çalışıyoruz. Yorgun geldiğimiz oluyor. Elimizden geldiği kadar hem ailemizden hem istirahatimizden zaman çalıyoruz bu iş için. Ama bu işten büyük keyif alıyoruz" diye konuştu. - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Kömür Kazdıkları Elleriyle Enstrümanlara Can Veriyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?