Konya Yetim Maaşı İçin Anlaşmalı Boşananları, Akrabaları Şikayet Ediyor - Son Dakika
Güncel

Konya Yetim Maaşı İçin Anlaşmalı Boşananları, Akrabaları Şikayet Ediyor

Konya Yetim Maaşı İçin Anlaşmalı Boşananları, Akrabaları Şikayet Ediyor

Yetim maaşı için anlaşmalı boşananları, akrabaları şikayet ediyorKonya SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, ölen anne ve babalarının emekli maaşlarını alabilmek için anlaşmalı olarak boşanan çiftlerle ilgili son bir yılda 761 şikayet aldıklarını ve yapılan 364 incelemede 322 kişinin birlikte yaşadığını tespit ettiklerini belirtti.

22.03.2016 11:22

Yetim maaşı için anlaşmalı boşananları, akrabaları şikayet ediyor

Konya SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, ölen anne ve babalarının emekli maaşlarını alabilmek için anlaşmalı olarak boşanan çiftlerle ilgili son bir yılda 761 şikayet aldıklarını ve yapılan 364 incelemede 322 kişinin birlikte yaşadığını tespit ettiklerini belirtti. Yavuz, şikayetlerin genellikle anlaşmalı boşanan çiftlerin akrabaları tarafından yapıldığını söyledi.

Konya SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yetimlere bağladıkları maaş uygulaması olduğunu söyledi. Bu uygulamanın sigortalı olan ve vefat eden anne veya babanın kız çocukları için geçerli olduğuna dikkat çeken Yavuz, "Böyle bir ölüm durumunda yetim kalan kız çocuğuna ölen anne veya babanın emekli maaşı bağlanıyor. Kız çocuklarında da yaş sınırımız yok. 80 yaşındaki kişi de, kız çocuğu gibi kabul edilip ölen anne veya babasının maaşını alabiliyorlar. Tek şartımız var. O da evli olmaması." dedi.

761 ŞİKAYET GELDİ

Bunu kötüye kullanan vatandaşlar da bulunduğunu ifade eden Yavuz şunları söyledi:

"Babalarından kalan maaşları alabilmek için evli olup mahkeme kararıyla boşanıp birlikte yaşamaya devam eden çiftler var. Bununla ilgili Konya'da son bir yıl içerisinde 761 şikayet geldi. Bunlardan 364 tanesinin incelemesi yapıldı. 322 kişinin anlaşmalı olarak boşandıklarını ve birlikte yaşadıklarını tespit edildi. Diğer şikayetlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor."

AKRABALARI ŞİYATET EDİYOR

Şikayetlerin genellikle anlaşmalı boşanan çiftlerin akrabaları tarafından yapıldığına dikkat çeken Yavuz, "Çünkü aile içerisinde hak ettikleri için yetim aylığı olan kızlar bulunuyor. Anlaşmalı boşananlar da sisteme girdiği zaman yetim aylığı alan kızların maaşları düşüyor. Maaşları düştüğü için de anlaşmalı boşanan çiftler kurumumuza şikayet ediliyor. ya da maaş alabilmek için anlaşmalı boşanan çiftlerin durumundan vicdanen rahatsız olan yakın akrabaları da şikayet edebiliyor." şeklinde konuştu.

ÖDENEN PARA FAİZİYLE GERİ ALINIYOR

Kendilerine gelen ihbarların hepsini mutlaka değerlendirdiklerini de ifade eden Yavuz şunları söyledi:

"Kurum olarak bize ihbar veya şikayet geldiği zaman mutlaka araştırıyoruz. Eğer sonucunda maaş alabilmek için anlaşmalı boşanma yapıldığını tespit edersek hem ödediğimiz tüm parayı faiziyle birlikte alıyoruz, hem de o dönem içerisinde yapılan sağlık yardımlarının parasını alıyoruz. Bu da çok yüklü miktarda Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlanmaları anlamına geliyor. Vatandaşlarımız kesinlikle bu tür bir yola başvurmasınlar. Urum olarak er veya geç bunun tespitini yapıyoruz. Sonuçları da çok ağır oluyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya Yetim Maaşı İçin Anlaşmalı Boşananları, Akrabaları Şikayet Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement