Kosbi'de Atık Yağlar Burs Olacak - Son Dakika
Güncel

Kosbi'de Atık Yağlar Burs Olacak

Kosbi\'de Atık Yağlar Burs Olacak

Bölgede bulunan firmaların çevre mühendisleri başta olmak üzere çevre gönüllülerinden oluşan KOSBİ Çevre ve Ağaçlandırma Komisyonu, çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

01.03.2018 09:59  Güncelleme: 10:00

KOSBİ'DE ÇEVREYE DUYARLI PROJELER SÜRÜYOR

Başta ağaçlandırma çalışmaları olmak üzere, çevre bilincinin arttırılması, çevre konularında eğitimlerin düzenlenmesi ve sosyal sorumluluk projeleri ile İzmir'in örnek organize sanayi bölgeleri arasında yer alan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), atık yağların doğaya verdiği zararı önlemek adına da önemli bir projeye imza atıyor.

Son olarak bölge firmalarından Pakmaya ev sahipliğinde bir araya gelen komisyon üyeleri, atık yağların doğaya verdiği zararı önlemek için örnek bir projenin başlangıcını yaptı.

ATIK YAĞLAR BURS OLACAK

Komisyonun çalışmaları hakkında bilgiler veren KOSBİ Çevre Şube Müdürü Hüseyin Evcil, "Bölgemizde 2017 yılı içinde bine yakın çeşitli türde ağaçlar diktik. Bu sayıyı önümüzdeki yıllar içinde, mevcut parselasyon planlarının tamamlanması ve uygun alanlarının açılması ile birlikte sürekli artıracağız. Komisyonumuzun başlattığı sosyal sorumluluk projelerine de çok önem veriyoruz. Komisyonumuzun son projesi olan 'Bitkisel Atık Yağların Toplanması' projesi kapsamında, toplanan bitkisel atık yağların satışından elde edilecek gelir ile Bölgemizde bulunan okullardaki yoksul ve ihtiyacı olan öğrencilere destek vermeyi hedefliyoruz. Projede Sanayi tesisleri içine yerleştirilecek konteyner ve afişler ile çalışan tüm personelin seferberliği sağlanarak bitkisel atık yağlar toplanacak. Çalışan personelin evlerinde kızartma yaptıkları yağlardan ve OSB içerisinde bulunan sanayi tesislerinin mutfaklarında oluşan yağlara kadar tüm atıklar bölgemizde toplanarak hem doğaya verilen zararın önüne geçilecek, hem de öğrencilere burs sağlanacak" dedi.

ATIK YAĞLARIN ZARARLARI NELERDİR?

1) Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir ve ortamı kirletir. Ortamı kirleterek, canlı yaşamına büyük zararlar veren atık yağlar su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Denizlere, akarsulara ve göllere ulaşan atık yağlar balıkların ve diğer canlı türlerinin ölümüne neden olmaktadır.

2) Atık yağlar çöpe dökülürler ise, sızıntı suyuna karışarak çevreyi kirletir. Çöp depolama alanında oluşan sızıntı suyunda yoğun bir kirlilik oluşarak sızıntı suyunun arıtımını çok güç hale getirir.

3) Atık yağlar fotosentezi azaltır ve oksijen döngüsünü bozar. Yağ su yollarında üste yükselerek güneş ışığını engelleyen bir tabaka haline gelir ve fotosentezi engeller.

4) Kanalizasyona dökülen yağlar, atık su arıtma tesislerine zarar verir. Atık yağların kanalizasyona dökülmesi sonucunda kanalizasyon suyunun arıtımı neredeyse imkânsız hale gelir. Birikerek tortu oluşturan yağlar zamanla balçık haline gelir. Bu yağlar kanserojen olduklarından, tüm canlı yaşamını olumsuz etkiler.

5) Yağlar, özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamaktadır. Yağın öz kütlesi, suyun öz kütlesinden az olduğundan dolayı suyun yüzeyinde toplanır. Yağın su yüzeyinde toplanması içme suyu kaynaklarının arıtımını büyük ölçüde engeller ve temiz suyun oluşumu imkânsız hale getirir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kosbi'de Atık Yağlar Burs Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement