Köylüde Ördek Tedirginliği - Son Dakika
Güncel

Köylüde Ördek Tedirginliği

Köylüde Ördek Tedirginliği

Van'daki Erçek Gölü'nde Onlarca Ölü Ördek Kıyıya Vurdu.

23.07.2010 18:28

Van'a 30 kilometre uzaklıkta bulunan Erçek Gölü'nde onlarca ölü ördek kıyıyı vurdu. Erçek Gölü'nde bir haftadır devam eden ördeklerin ölüm nedeni araştırılıyor. Çevre Orman ile Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, olayı araştırdıklarını, sebebinin belirlenmesi için aldıkları örnekleri, incelenmek üzere Elazığ ve Ankara'ya gönderdiklerin söyledi. Kıyıda bulunan Kozluca Köyü'nde ördekleri kesip yiyen vatandaşlar ise tergin.

Van- Özalp Karayolu üzerinde, 114 kilometrekarelik alanıyla Van Gölü'nden sonra bölgenin ikinci büyük gölü olan Erçek Gölü'nde 15 Temmuz 2010'dan beri sebebi berlenemeyen ördek ölümleri meydana geliyor. Onlarca ördek ölüsü Erçek Gölü'nün kıyılarına vururken, gölü kıyısında bulunan yaklaşık bin nüfuslu Kozluca Köyüde yaşayan vatandaşlar ise oldukça tedirgin.

Köyde kanatlı hayvan besleyen bazı evlerde de tavuk ölümleri yaşanıyor. Kozluca Köyü'nde yaşayan Bahattin Borazan, ördeklerin neden öldüğünü bilmediklerini belirterek, "Yaklaşık bir haftadır bu ördekler böyle telef oluyor. Ördekleri görüyoruz önce felç olmuş gibi çırpınıyorlar, sonra can veriyorlar. İlk başlarda çocuklar kıyıya vuran ördekleri can çekişirken eve getiriyorlardı. Biz de kesip yiyorduk. Sonra baktık ki kıyı tamamen ördeklerle doldu. Şimdi korkuyoruz. Acaba bir hastalıktan dolayımı bunlar böyle oldu. veya göle atılan bir ilaç mı böyle yaptı? Yetkililerin bunu araştırmasını istiyoruz" dedi.

KUŞ GRİBİ DEĞİL

Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de ördek ölümlerini nedenini araştırıyor. Tarım İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tam, 15 Temmuz 2010'dan beri yaşanan olayla ilgili inceleme yaptıklarını söyledi. Tam, 2 defa inceleme yaptıklarını ve gölde su, balçık ve ördeklerden numuneler alarak Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstütüsü ile Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Merkezi'ne gönderdiklerini, Elazığ'dan kendilerine sözlü olarak verilen ilk bilgide ölümlerin nedenin kuş gribi olmadığının söylendiğini belirtti.

Ördek ölümlerinin beslendikleri alanlarda zehirlenmiş olabileceği ihtimali üzerinde de duran Tarım İl Müdür Yardımcısı Tam, "Ancak kesin sonuç ve neden Ankara'dan gelen sonuçla ortaya ortaya çıkacak" dedi.

Van kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Van Gölü gibi tuzlu ve sodalı sulara sahip olan Ercek Gölü bölgenin kuş cenneti özelliği taşıyor. Özellikle de Afrika'dan Urumiye Gölü'ne giden filamingolara yılda iki kez yaklaşık 5 ay boyunca ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köylüde Ördek Tedirginliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement