Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, 2010'da 20 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği tarımı yapılırken, 2012'de bu rakamın 47 bin dekara tırmandığını söyledi.
İl genelinde bu yıl 138 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını kaydeden İbrahim Sağlam, "Yağlık ayçiçeği, sulanamayan alanlarda buğdaya alternatif olarak öne çıkıyor. Buğdaya kiloda 5 kuruş, ayçiçeğine 24 kuruş prim verilmesi de bu ürünü daha cazip kılıyor. Buğday ve ayçiçeğinin dönüşümlü ekilmesi toprağı da dinlendirdiğinden çiftçinin yüzünü güldürüyor" dedi.
Osmaniye'de yağlık ayçiçeği veriminin ortalama 295-300 kilo olduğunu kaydeden İbrahim Sağlam, 2010'da rekoltenin 14 bin ton olarak gerçekleştiğini, geçen yıl ise bu rakamın 38-40 bin tona yükseldiğini bildirdi.
Yörede stratejik ürünün buğday olduğunu vurgulayan Sağlam, "Stratejik ürünlerin korunması için alternatif ürünlerin bulunması şarttır. Osmaniye'de buğdayın alternatifi yağlık ayçiçeği olmuştur. Bu zaten tarımın temel prensibidir. Çünkü aynı tarlaya sürekli buğday ekildiği zaman toprak yoruluyor, verim azalıyor, çeşitli hastalıklar çıkıyor. Ayçiçeği de havzamızda desteklenen bir bitki olduğu için çiftçimiz açısından iyi bir alternatif olmuştur" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Kurak Topraklarda Buğdayın Alternatifi Ayçiçeği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?