Liseli Öğrencilerden Proje - Son Dakika
Güncel

Liseli Öğrencilerden Proje

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'na katılan öğrenciler, hazırladığı projeleri jürinin beğenisine sunuyor.

13.03.2018 17:10

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'na katılan öğrenciler, hazırladığı projeleri jürinin beğenisine sunuyor.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen yarışmaya, lise öğrencileri Zeynep Güler ve Saltuk Buğrahan Tulum, danışman öğretmen Savaş Zafer Güler'in yardımıyla "Meşe Yaprağının Mucizesi: Arı Gallik Asit-Tannik Asit-Gal Döngüsü" isimli projeyle katıldı.

Toplamda 8 ilden 100 projenin yarıştığı etkinlikte Malatya Fen Lisesi öğrencileri, meşe yaprağındaki gallik asit ve tallik asit ile mazıdaki tannin asitin sebzeler üzerindeki koruyucu etkisini inceledi.

Güler, proje hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede tarhananın meşe yaprakları üzerinde geleneksel olarak kurutulduğunu ve bunun nedenini öğrenmek amacıyla mazı meşesinin yaprağındaki mineralleri incelemeye karar verdiklerini söyledi.

Mazı meşesi yaprağının tarhanayı zararlılardan koruduğu için geleneksel olarak, bu yöntemin kullanıldığını kaydeden Güler, "Tarhana kurutulurken mazı yapraklarının üzerine seriliyor ve böcek, güve gibi zararlılar tarhanada olmuyor. Ayrıca kurutulma işlemi tamamlandıktan sonra, tarhananın saklama sürecinde de böceklenme olmuyor. Bunun sebebini merak ettik ve araştırma yaptık." diye konuştu.

Mazı meşesi yaprağını kaynattıklarını ve yapraktaki mineralin suya karıştığını belirten Güler, şöyle devam etti:

"Bu suya batırılıp çıkartılan sebzeler bozulmadan taze kalabiliyor. Evde denedim, yaklaşık bir haftada bozulan domates, suya batırdıktan sonra yaklaşık bir ay bozulmadan kalabildi. Nedenini belirlemek için mazi yaprağını inceledik. Yapraktaki gallik asidin koruyucu özelliği bulunduğunu tespit ettik. Yaprağı kaynattığımız suyu soğuttuktan sonra, domatesi suyun içinde 5 dakika beklettik. Oda sıcaklığında yaklaşık bir ay bozulmadan kalabildi. Sonra o domatesi tükettik."

Projenin diğer ortağı Saltuk Buğrahan Tulum ise marketlerde ve manavlarda bir çok sebze ve meyvenin kısa sürede bozulduğunu ve bunun da ekonomik kayba neden olduğunu belirtti.

Projeleri kapsamında asidin meyve ve sebzelerde koruyucu etki gösterdiğini anlatan Tulum, bu asitlerin hal ve marketlerdeki sebzelerde kullanılmasını tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Liseli Öğrencilerden Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement