Lübnanlı Gazetecilerden Başkan Gökçek’e Ziyaret… - Son Dakika
Güncel

Lübnanlı Gazetecilerden Başkan Gökçek’e Ziyaret…

Lübnanlı Gazetecilerden Başkan Gökçek’e Ziyaret…

Lübnan'da Çeşitli Yayın Organlarında Görev Yapan Kalabalık Gazeteci Heyeti, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i Ziyaret Etti

12.01.2011 20:45  Güncelleme: 20:48

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Lübnanlı gazeteci heyetinin soruları üzerine, dört konuda Avrupa standartlarının üzerinde olduklarını ve dünyanın çeşitli bölgelerinden pek çok ödül aldıklarını söyledi. Başkent'e gelen turist sayısının artırılmasına yönelik de pek çok çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Gökçek, "Çeşitli projelerimizin EXPO ve Bilişim Vadisi'ne de talibiz. Şu anda da onun mücadelesini veriyoruz" dedi.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğüyle eşgüdüm içerisinde Türkiye'de bulunan Lübnanlı gazeteci heyeti, Başkan Gökçek'i makamında ziyaret etti.

Ziyarette gazetecilerin Başkent Ankara'ya ilişkin sorularını cevaplandıran Başkan Gökçek, konuşmasına, "Türkiye'de Lübnan grubunu görmek gerçekten bizi mutlu etti. Özellikle Sayın Başbakanımızın Ortadoğu'ya olan ilgisi, daha önce de Lübnan'a gidip gelmiş olması, öyle zannediyorum sıcaklığı bir kat daha artırdı" diyerek başladı.

Öncelikle gazetecilere Belediye Başkanlığı sürecine ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, "Dört dönemdir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Daha önce de 5 sene bir ilçe belediyesinin başkanlığını yaptım, toplam 22 sene oldu belediye başkanlığım. Ayrıca da 2 sene 3 ay milletvekilliği yaptım. Bunun yanı sıra da Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Şu anda da 4 milyon 300 bin nüfuslu bir kenti yönetmeye çalışıyorum" diye konuştu.

Arap ülkeleriyle ilişkileri konusunda bir soru üzerine Başkan Gökçek, "Pek çok Arap ülkesinin şehirleriyle kardeş şehir ilişkilerimiz var. Pek çok belediye başkanı da Ortadoğu'da benim arkadaşımdır. 2 ay kadar önce de Suriye ve Halep buradaydı" cevabını verdi.

-"Dört Konuda Avrupa Standartlarının Üzerindeyiz"

"Ankara'nın diğer belediyelerden öne çıkan ve en çok göze çarpan farkı nedir" sorusu üzerine de Başkan Gökçek, dört konuda Avrupa standartlarının üzerine çıktıklarını kaydederek, bu konuları, "Kentsel Dönüşüm Projeleri, rekreasyon alanları, sosyal ve kültürel faaliyetler ile Dünyada 4,5 milyon civarında nüfusu bulunan şehirler arasında trafiği en rahat olan kent Ankara'dır" diyerek sıraladı.

Ankara'ya gelen turist sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarının bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya da Başkan Gökçek, şu cevabı verdi:

"İstanbul ve Antalya'nın turistik açıdan Türkiye'nin en çok turist çeken bölgeleri olduğu doğrudur. Ankara özellikle bir memur kentidir ve Cumhuriyet'in merkezidir. Turizm açısından sıkıntı çektiğimiz için bu konuda ciddi bir gayretimiz var. Özellikle turist çekebilmek için gerçekleştirmek istediğimiz bazı projeler var.

Disneyland ve Ortadoğu'nun en büyük hayvanat bahçesi projelerimizden ikisi. Bütün bunların yanında yeni EXPO'ya ve Bilişim Vadisi dediğimiz Türkiye'de teknolojinin bir numarası olacak projeye talibiz. Şu anda onun mücadelesini veriyoruz. Özellikle eski Ankara dediğimiz Kale'nin ve Hacı Bayramın bulunduğu yeri bir inanç turizm merkezi olarak düzenlemeye çalışıyoruz."

Ankara'ya direk uçuşlar konusunda da girişimleri bulunduğunu ifade eden Başkan Melih Gökçek, başka bir konuk gazetecinin elektrik gibi hizmetlerin vatandaşa nasıl iletildiğini sorması üzerine de "Hükümet bunları özel şirketlere devretti. Ancak son 10 senenin içerisinde yapılan şehir içi aydınlatmasının tamamına yakının cadde ve meydanlarınınkini belediye olarak biz yaptık" diye konuştu.

Çöplerin toplanması ile ilgili diğer bir soruya da bu hizmetin ilçe belediyeleri tarafından yapıldığı, ancak imhasının Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu cevabını veren Başkan Gökçek, "Dünyada herhalde tek örnek bizde, çöpü sıfır maliyete imha ettiriyoruz. Çünkü çöpü yok eden kişi oradan elde ettiği gazı enerjiye çeviriyor, çöpten gübre üretiyor, katı atıkları değerlendiriyor, özellikle naylon atıklarından da özel malzemeler yapıp satabiliyor" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanı miktarını soran gazeteci heyetine "84 milyon metrekare" cevabını da veren Başkan Melih Gökçek, Avrupa Birliği ülkeleriyle olan ilişiklere ilişkin soruya da şu cevabı verdi:

"Avrupa Konseyi her sene Avrupa şehirlerine değişik ödüller dağıtıyor. Bu ödüllerin ilk kademesi Avrupa Diploması, ikincisi Avrupa Şeref Bayrağı, üçüncüsü Avrupa Şeref Plaketi ve en sonuncusu da 2009 Büyük Avrupa Ödülü. Biz dördünü de aldık. Avrupa'da bu dört ödülü alan 3 kentten birisiyiz. Diğerleri ise Viyana, Lahey ve Ankara. Fakat onlar bu ödülleri 25 senede alırken, ama biz sadece 8 senede aldık. Hepsi de benim belediye başkanlığım dönemine denk geldi. Böyle iki ödül alan bile yok, bize bunu Allah nasip etti, 4 ödül aldık.

2 ay önce de Akdeniz Ülkeleri Asamblesi'nden 'Mükemmellik Ödülü' aldık. Aynı şekilde su konusunda Amerika'dan da En iyi Proje Uygulama Ödülü'nü aldık. Parklarımızdan bir tanesine ayrı bir ödül aldık. Bizde çok önemli bir dergi vardır. Bu dergi son iki yıldan beri Türkiye'nin en yaşabilir kenti olarak bir numara olarak Ankara'yı seçti."

-"Bu Yıl 100 Bin Ağaç Dikmeyi Planlıyoruz"

Başkent'teki yeşil alan miktarına ilişkin başka bir gazetecinin sorusuna da Başkan Gökçek, "Biz Ankara'da ilk belediye başkanı olduğumuz zaman kişi başına 2 metrekare yeşil alan vardı. Şu anda kişi başına 18 metrekare. Nüfusun benim belediye başkanlığım süremde yüzde 85 artığını düşünürsek, nüfus aynı kalsaydı kişi başına 30 metrekare olabilecekti. Ben belediye başkanı olmadan önce 71 yılda yapılan yeşil alan kadar yeşil alanı her yıl yapmışız" cevabını verdi.

Başkan Gökçek, bu yıl Ankara'ya 100 bin yetişkin ağaç dikmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Gazetecilerin sorularının ardından Başkan Gökçek ile hatıra fotoğrafı çektiren konuk heyet, Başkan Gökçek'i Lübnan'a uluslararası bir toplantı için de davet etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Lübnanlı Gazetecilerden Başkan Gökçek’e Ziyaret… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement