Madenlerde Hayat Kurtarabilecek Robot - Son Dakika
Güncel

Madenlerde Hayat Kurtarabilecek Robot

Madenlerde Hayat Kurtarabilecek Robot

Tokat’ta yakıt tankları ve maden ocaklarında zararlı gazların tespit edilmesi amacıyla meslek lisesi öğrencileri tarafından tasarlanarak ikincilik ödülü alan ‘Hayat Kurtaran Robot’un (Hayko)’ geliştirilmesi için destek bekleniyor.

29.05.2014 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Eskişehir’de 16 ülkeden 45 üniversite ve 185 ortaöğretim kurumu öğrencilerinin katıldığı 8. Uluslararası Robot Yarışması'nda ikincilik ödülü alan Hayko'ya bir ödül de kaymakamdan geldi. Turhal Kaymakamı Fatih Kadiroğlu, başarılı öğrencileri para ödülüyle, Okul Müdürü İsmail Sezer ve öğretmenleri ise başarı belgesiyle ödüllendirdi.

Turhal Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen programda ayrıca, hayat kurtaran robot hünerlerini sergiledi. Uzaktan kumadan ile çalışan robot dik engelleri aşarak, kamerası ile elde ettiği görüntüleri vericisi vasıtası ile bilgisayara iletti. Robotun çalışma prensibini yerinde izleyen Turhal Kaymakamı Fatih Kadiroğlu, güncel bir soruna çözüm anlamında hayat kurtaran robotun dikkat çektiğini ifade ederek, “Başka konular üzerinde de çalışmaları var, sürekli olarak gayret ediyorlar. Türkiye’nin ilerleye bilmesi içinde mesleki eğitimin belirli bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Avrupa ülkeleri ve Amerika’da mesleki eğitimdeki öğrenci sayısı genel liselerdeki öğrenci sayısının yüzde 70’ini bulmasını gerekiyor. Maalesef yanlış tercihlerle biz mesleki eğitimdeki öğrenci oranını yüzde 30’ların altına düşürmüşüz. Fakat son dönemde mesleki eğitimdeki öğrenci sayımız yeniden artmaya başladı. İnşallah öğrencilerimiz daha güzel şeyler paylaşacak diye inanıyorum” diye konuştu.

“HAYKO MADENLERDE HAYAT KURTARABİLİR”

Elektrik elektronik sınıfı öğrencisi Talha Bayraktar, sosyal paylaşım sitesinde izlediği bir videodan esinlenerek böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Robotu iş kazalarını önleme ve iş güvenliği amacıyla tasarladıklarını ifade eden Bayraktar, “Ağır sanayide kullanılan yakıt tanklarının içerisine girip orada insanları için zehirli olan gazların tespit edilmesini sağlıyor. Üzerine takılan sensörler sayesinde gazın oranı tespit edilebiliyor. Mıknatıslı ayakları ile metal yüzeylere çıkabiliyor” dedi.

Yakıt tanklarında kullanma amaçlı yaptıkları robotun maden ocaklarında da kullanılabileceğini ifade eden Bayraktar, “Madende robotumuz insan hayatı kurtarabilir” şeklinde konuştu.

“HAYKO 70 TL’YE MAL EDİLDİ”

Danışman Öğretmen Seçil Baras, iş güvenliği ve sağlılığına yönelik tasarlanan robotu 70 TL’ye mal ettiklerini kaydetti. Pahalıya mal olan robotların yanında çok ucuza işlevsel bir prototip robot yaptıkları için yarışmada ikinci olduklarını ifade eden Baras, robotun geliştirilmesi için destek beklediklerini söyledi. Baras, Hayko'nun madenlerde yaşanabilecek kazaların önüne geçilmesi için kullanılabileceğini ifade ederek, “Somada ölenlerin bir kısmı arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene giren insanlar. Robotumuz bu tür madenlerin olduğu bölgelere girebilecek platform. Üzerindeki kamera ve sensörler vasıtası ile yaşayan insan var mı, oradaki durum insanların madene girebileceği gibi mi? Bunları rahatlıkla insanlar oraya girmeden tespit edebilir” açıklamasında bulundu.

NURHAN İÇMEZ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Madenlerde Hayat Kurtarabilecek Robot - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement