Ankara 9 Ankara 9. İdare Mahkemesi, avukat kimliğiyle sınava giren fakat sınav yönergesi gereği sınavı iptal edilen avukatın açtığı davada, ÖSYM'yi haksız buldu. Sınavlarda resmi kimlik olarak sadece "Nüfus Cüzdanı ve Pasaportun" geçerli olduğuna ilişkin yönergenin, Avukatlık Kanunu'na aykırı olduğuna hükmeden mahkeme, "Avukat kimliklerinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğunu" belirterek ÖSYM'nin iptal işlemini haksız buldu.
-AVUKATLIK KANUNUNA AYKIRI-
Davacı avukat Cemal Atilla Üzel, 20 Mart 2011 tarihinde yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavına (ÜDS) avukat kimliğiyle katıldı ve bu nedenle sınavı geçersiz sayıldı. ÖSYM'nin sınav yönergesi gerekçe gösterilerek yapılan iptal işlemini yargıya taşıyan İzmirli avukat, Avukatlık Kanunu gereği avukat kimliğinin resmi kimlik hükmünde olduğunu ve yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek ÖSYM'nin yaptığı işlemin iptalini istedi.
-SINAV GÜVENLİĞİ İÇİN ŞART-
Davalı olan ÖSYM ise savunmasında "Sınavların kamuoyu nezdinde her türlü şüphe ve şaibeden uzak ve daha güvenli ortamda gerçekleştirilmesi amacıyla bir takım önlemlerin alındığını, kimlik belgesi için tespite esas alınabilecek özel kimlik belgesi türünün geniş tutulması halinde kimlik tespitinin yapıldığı bina salonlarda sınav görevlilerinin bazı zorluklarla karşılaşacak olmasının göz önünde bulundurulduğunu ve bu nedenle sınavlarda nüfus cüzdanı ve pasaportun geçerli belge olarak kabul edildiğini" belirtti. Kimlik tespitinde kullanılan belge sayısının artırılması halinde yanılma oranının da artacağını savunan ÖSYM, davanın esastan reddedilmesi gerektiğini belirtti.
-MAHKEME: "AVUKAT KİMLİĞİ RESMİ KİMLİKTİR"-
Davayı gören Ankara 9. İdare Mahkemesi, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereği, ruhsatnameler ve avukat kimliklerinin Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılıp onaylandığını belirtti ve Avukatlık Kanunu'nda yer alan "Avukat kimlikleri, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir" düzenlemesini göz önüne alarak ÖSYM'nin işlemini iptal etti. Kararda şu ifadelere yer verildi:
"1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinde, avukat kimliklerinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğu yönünde emredici düzenleme getirilmiştir. Bu durumda, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinde yer verilen emredici düzenlemede avukat kimliklerinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğunun hüküm altına alınmış olması karşısında avukat kimliğiyle sınava girmek isteyen davacının başvurusunun kabul edilmesi gerekirken sınava nüfus cüzdanı veya pasaportla girmediğinden bahisle sınavının geçersiz sayılmasına yönelik işlem ile söz konusu işlemin dayanağı niteliğinde olan Sınav Yönergesi hükmünün Kanuna aykırı düzenleme içermesi söz konusu olamayacağından hukuka ve mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Mahkemeden Avukat Kimliği ile Sınava Girmeye Vize - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?