Mahkemenin 'Saygun Kararının' Detayları - Son Dakika
Güncel

Mahkemenin 'Saygun Kararının' Detayları

Mahkemenin \'Saygun Kararının\' Detayları

Balyoz davasında mahkeme, sağlık gerekçesiyle sanık Ergin Saygun'un 'tutukluluğunun ertelenmesine' karar verdi.

08.02.2013 11:07

Balyoz davasında mahkeme, sağlık gerekçesiyle sanık Ergin Saygun'un 'tutukluluğunun ertelenmesine' karar verdi. Mahkeme, tedaviden sonra cezaevinde kalıp kalamayacağı yönünde tekrar rapor alınmasına hükmetti. Kararda, tedavi sürecinde sanığın kolluk birimlerince izlenmesi ve aylık raporların mahkemeye gönderilmesi de istendi. Saygun hakkında yurtdışı çıkış yasağı konuldu.

Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Emekli Orgeneral Ergin Saygun, dün kalp ameliyat oldu. Saygun'un avukatları 25 Aralık tarihinde sağlık gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu. Bu talep üzerine mahkeme, Adli Tıp Kurumu'ndan sağlık durumuna ilişkin rapor istedi. Mahkemenin talep ettiği rapor dün Adli Tıp tarafından mankemeye gönderildi. Saygun'un tedavisinin hastanede yatarak görülmesi gerektiği yönündeki rapor üzerine mahkeme gece saatlerinde sanığın tutuklanmasının ertelenmesine oybirliği ile karar verdi.

"KİMİN YETKİLİ OLDUĞU KONUSUNDA YASAL DÜZENLEME YOK"

Kararda Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun oybirliği ile aldığı rapor hatırlatıldı. Mahkeme, tahliye talebinin değerlendirilmesi için davanın gelinen aşamasında kararı kimin vereceği yönünde açık bir yasal düzenleme bulunmadığını belirtti. Kararda, "Mahkememizin 21 Eylül 2012 tarihinde esas hakkında karar vererek dosyadan el çekmiş olması dikkate alındığında bu yöndeki değerlendirmenin Yargıtay yetkili ceza dairesince mi mahkememizce mi yapılacağı konusunda açık bir yasal düzenleme bulunmadığından mahkememiz öncelikle bu konu üzerinde değerlendirmede bulunmuştur" denildi.

"YARGITAY'A GÖNDERİLMESİ ZAMAN ALIR, YAŞAM HAKKI SÖZ KONUSU"

Dosyanın halen gerekçeli kararın tebligat aşamasında olması nedeniyle mahkemede bulunması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesinin zaman alacak olmasını değerlendiren mahkeme, "Rapor kapsamı dikkate alındığında yaşam hakkının söz konusu olması, bu yönde verilecek kararın esas hakkındaki nihai kararı etkilemeyecek oluşu nedeniyle bu konuda mahkememizce karar verilebileceği sonucuna varılmıştır" dedi.

TUTUKLULUĞU ERTELENDİ

Mahkeme, nihai karar ile 18 yıl hapse mahkum edilip hükmen tutukluluk halinin devamına karar verilen Ergin Saygun'u sağlık raporunu dikkate alarak tutuklama infazının ertelenmesine karar verdi.

"TEDAVİSİNİN ARDINDAN YENİDEN RAPOR ALINACAK"

Kararda, sanığın tedavisinin hastanede tamamlanmasını takiben cezaevinde kalıp kalamayacağı yönünde tekrar rapor alınmasına karar verildi. Mahkeme, alınacak ikinci rapor doğrultusunda tutuklama infazının ertelenmesinin devam edip etmeyeceğini tekrar değerlendirecek. Saygun'un tedavisinin bir yıllık süre içerisinde tamamlanmaması durumunda tekrar Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınması kararlaştırıldı.

TEDAVİ SÜRECİNDE AYLIK RAPOR İSTENİLDİ

Tutuklama infazının durdurulduğu sürede yatarak tedavi gördüğü hastanede ve sonrasında kalacağı ikamette kolluk birimleri tarafından izlenmesine ve izleme raporlarının aylık olarak mahkemeye gönderilmesine karar verildi.

YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU

Yurtdışına çıkış yasağı da konan Saygun'un karardaki yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda tutukluluk infazının ertelenmesi kararının geri alınacağı hatırlatıldı.

(BB) - İstanbul/ Şişli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mahkemenin 'Saygun Kararının' Detayları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement