Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sadece Merkez Bankasının çabalarıyla enflasyonu düşük tek haneye indiremeyeceklerini belirterek, "Bizim Merkez Bankasını desteklememiz lazım" dedi.
Şimşek, CNN Türk'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Türkiye'nin yılda 55-60 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, "Bu sürdürülebilir değildir. Bizim bu ülkenin rüzgarını, güneşini, kömürünü, suyunu bir şekilde harekete geçirip enerjiye dönüştürmemiz lazım" diye konuştu.
Şimşek, "İşsizlikte rakam çift haneye dayandı. Bir taraftan da Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi işsizliği nasıl etkileyecek?" sorusu üzerine, Türkiye'nin nüfusunun genç olduğunu, işgücüne katılım oranının arttığını söyledi.
İşgücüne katılım oranında yüzde 2'nin üzerinde artış olduğunu kaydeden Şimşek, eğitim seviyesi arttıkça işgücüne katılım oranının arttığını söyledi. Şimşek, "Örneğin, okur yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 17 iken, yükseköğrenim mezunu kadınlarda yüzde 70. Son yıllarda eğitimde çok büyük bir seferberlik yaptık" dedi.
Şimşek, insanların iş bulabilmesi için büyüme ve işgücü piyasasının esnekleşmesi gerektiğini, bunun için de reformlara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Bizim bütün derdimiz gençlerimize, kadınlarımıza, insanımıza daha çok istihdam imkanı bulmak" diye konuştu.
İşsizlerin de sorumluluğunun kendilerinde olduğunu belirten Şimşek, "Bizim işsizleri de düşünmemiz lazım ve esas onlar için bu reformları yapmamız lazım" dedi.
Şimşek, Türkiye'nin işsizliğin çözümü konusunda reform dışında bir seçeneği olmadığını ifade ederek, işsizlik sorununu reformlarla aşacaklarını söyledi. Şimşek, reformların hayata geçirileceğini, kağıt üzerinde kalmayacağını kaydetti.
"İşsizlik artışını mültecilere bağlamak yanlış olur"
Mehmet Şimşek, "Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki işsizlik oranına etki ettikleri" iddialarına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'de 2 milyona yakın mülteci var. Esas itibarıyla bir kısmı kamplarda, bir kısmı yerel idarelerin ve vatandaşlarımızın gönüllü desteğiyle veya akrabalarının destekleriyle geçim imkanı sağlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne tür bir çalışma yapıyor, emin değilim. Fakat şöyle bir gerçeklik var.
Bu misafirlerimiz bu sorunları çözülene kadar bu ülkede kalacaklar. Bunların bir kısmı belki de kayıt dışı olarak çalışıyordur. Bunlarla ilişkili ne tür bir karar verilecek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının alanına giren bir konu. Doğrusu somut bir şey bize gelmedi, çalışma izni konusunda somut bir adım henüz atılmadı. Ama orta ve uzun vadede bu konuların oturulup tartışılması, konuşulması lazım.
Çünkü ortada bir realite var. Türkiye'deki işsizlik oranının artışını mültecilere bağlamak yanlış olur. İşgücü piyasası rakamlarını okumayı bilen herhangi bir insan şunu görür: İşgücüne katılım oranı artıyor, 1 milyon 258 bin kişiye iş bulmamıza rağmen işsizlik oranı artıyor."
Merkez Bankasının faiz kararı
Merkez Bankasının faiz kararıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, prensip olarak para politikasına ilişkin fazla değerlendirmelere girmediğini söyledi.
Her hükümetin "enflasyon canavarını yeneceğiz" dediğini anımsatan Şimşek, "İlk defa bizim hükümetlerimiz döneminde 70'lerden sonra tek haneye düşürdük. Fakat amaç düşük tek hane yani yüzde 5 ve 6. Bu sene birtakım konjonktürel etkilerin hatta jeopolitik gerginliklerin bile etkisi var. 'Rusya, Türkiye'den daha fazla gıda alacak' deniyordu, gıda fiyatları yükseldi. Şu anda 2 milyona yakın mülteci var. Bunlar tarımsal üretime katkıda bulunmuyor ama en çok gıda tüketiyorlar, bu da gıda terörünü artırıyor. Sonuç olarak, bu sene enflasyonda biz arzulanan performansı yakalayamadık. Bunda bir sürü faktör var" değerlendirmesinde bulundu.
"Petrol fiyatları programda öngördüğümüzün altında"
Şimşek, petrol fiyatlarının, Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülenin çok altında olduğunu ifade ederek, şu anda 80 dolar civarındaki petrol fiyatlarının bu seviyelerde kalmasının enflasyonu olumlu etkileyeceğini, kuraklığın sona ermesinin de olumlu etkisinin olacağını dile getirdi.
Merkez Bankasının "enflasyonun yükselme sebeplerinin başında gıda fiyatları var, bunda da tarladan eve girene kadar anormal fiyat artışı var" ifadelerinin anımsatılması üzerine Şimşek, tarımsal ürünlerin üretiminin belli bir mevsimde yoğunlaştığını söyledi.
Şimşek, lisanslı depoculuğun çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ulaştırma maliyetlerinden, aracıların çokluğundan bütün diğer mekanizmaları inceleyecek bir komite kurduk. O komite çalışacak, bize, öneri ve tedbir listesi sunacak... Bir kısmı yatırım, teşvik gerektirecek, bir kısmı idari tedbir gerektirecek ama sonuçta bunların hepsi mikro düzeyde reformlardır. Sadece Merkez Bankasının çabalarıyla biz, enflasyonu düşük tek haneye indiremeyiz. Bizim Merkez Bankasını desteklememiz lazım" ifadelerini kullandı.
" TCMB'nin elini güçlendirmemiz lazım"
Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak mali politikasında sıkı duruşu devam ettirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Amacımız borcu sıfırlamak mı? Dünyanın hangi ülkesinde borç sıfır ama şu anda Türkiye'nin borcunun milli gelire oranı bu sene yüzde 33. Gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 40. OECD ülkelerinin yüzde 110, Avrupa'da yüzde 90. Şimdi daha nereye götüreceksiniz? Maliye politikasını sıkı tutmamızda iki derdimiz var. Bir, cari açığı azaltmak iki, özellikle Merkez Bankasının elini güçlendirmemiz lazım... Ben prensip olarak Merkez Bankasının kararlarını eleştirmem, çok fazla yorum yapmıyorum. Çünkü Merkez Bankasının kredibilitesini önemsiyorum. Onların kredibilitesi ne kadar yüksek olursa söyledikleri de o kadar inandırıcı olur."
Dünyada merkez bankalarıyla ilgili tartışmaların yaşandığını anımsatan Şimşek, siyasilerin zaman zaman fikirlerini beyan edeceklerini ancak Merkez Bankasının para politikasında elinin güçlü olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, bu konuda hükümet ve bakanlık olarak gereken desteği verdiklerini, Merkez Bankasından da performans beklediklerini bildirdi.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?