Manisa Okulun Bahçe Aydınlatmasını Güneş Enerjisinden Sağladılar - Son Dakika
Güncel

Manisa Okulun Bahçe Aydınlatmasını Güneş Enerjisinden Sağladılar

Okulun bahçe aydınlatmasını güneş enerjisinden sağladılarManisa'nın Alaşehir ilçesindeki Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte okulun bahçesine kurdukları güneş enerjisi sistemi ile okullarının elektrik ihtiyacının 3'te 1'i karşılamaya başladı.

06.04.2018 14:15

Okulun bahçe aydınlatmasını güneş enerjisinden sağladılar

Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte okulun bahçesine kurdukları güneş enerjisi sistemi ile okullarının elektrik ihtiyacının 3'te 1'i karşılamaya başladı. Bundan sonraki hedefin okulun elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak olduğu bildirildi.

Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Elektrik Bölümü öğretmeni Murat Topel ile elektrik üretmek için proje geliştirdi. Projede, Türkiye'de en ekonomik olan ve yenilenebilir bir enerji türü olan güneşten yararlanmasına karar verildi. Bu konu üzerinde araştırmalar yapıldı. Bu konuda, sıhhi tesisat, metal ve makine bölümlerinden sorumlusu teknik öğretmenlerden de destek alındı. Güneş enerjisinden elektrik üretiminin ekonomik boyutu araştırıldı. Araştırmalar sonucunda, güneş enerjisinden elektrik üretiminin okulun elektrik ihtiyacının karşılanması açısından ekonomik olacağı değerlendirildi. Ardından çalışmalara başlanıp, bir ay içerisinde okulun bahçesine 8 güneş paneli ve 4 aküden oluşan sistem kuruldu. Gündüz kurulan kurulan panellerle toplanan güneş enerjisi akülerde depolanıp, akşamları okulun yaklaşık 10 dönümlük bahçesinin aydınlatmasında kullanılmaya başlandı. Kurulan güneş enerjisi sisteminin 10 bin liraya mal olduğu ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen ödenek ile karşılandığı bildirildi. Kurulan sistem ile okulun yıllık ortalama 35 bin lira olan elektrik tüketiminin 3'te 1'lik bölümünün karşılandığı bildirildi. Projeyle ilgili bilgi veren Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Bölümü öğretmeni Murat Topel, Güneş enerjisinden elektrik üretiminin temellerine, yenilenebilir enerji atölyemizde başladık. Deneylerimizi önce burada yaptık. Daha sonra sistemin kurulmasını bahçemizde gerçekleştirdik. Şu an elektrik üretimine başladık dedi. Projede görev alan okulun 12. sınıf öğrencilerinden Hüseyin İlgen de öğretmenleriyle beraber böyle güzel bir işe imza attıkları için mutlu olduğunu söyledi. Bir başka öğrenci Gökhan Sarı da Öncü ve örnek bir proje ile okulumuzun elektrik ihtiyacının bir bölümünü karşıladığımız için büyük bir gurur ve mutluluk duyduk dedi. Okul Müdürü Tutakay Doğan, projeyle okulun elektrik tüketim giderini düşürkmeyi hedeflediklerini belirtip, Bu proje yıllık olarak okulumuzun elektrik üretiminin 3'te 1'ini karşılayabilecek bir proje. Projenin işçilik kısmını tamamen kendi öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz gerçekleştirdi. Bu nedenle daha ekonomik oldu. Elde ettiğimiz elektrik enerjisini şimdilik, bahçe aydınlatmamızda kullanıyoruz. Hedefmiiz okulun tüm elektrik ihtiyacını güneşter karşılamak diye konuştu.

Manisa Okulun Bahçe Aydınlatmasını Güneş Enerjisinden Sağladılar
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Okulun Bahçe Aydınlatmasını Güneş Enerjisinden Sağladılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement