Mazlum-Der'den Rojava ve İran Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Mazlum-Der'den Rojava ve İran Açıklaması

Mazlum-Der\'den Rojava ve İran Açıklaması

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Hakkari Şubesi Başkanı Cengiz Şen, Rojava’daki savaş suçu ve İran’daki idamlarla ilgili bir açıklama yaptı.

31.05.2014 12:55

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Hakkari Şubesi Başkanı Cengiz Şen, Rojava'daki savaş suçu ve İran'daki idamlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Muzlum-Der binasında bir açıklama yapan Cengiz Şen, Rojava'da çıkan çatışmalarda çocuk, kadın ve yaşlıların da öldürülmesi, sivil yerleşim yerlerinin saldırıya uğraması, bombalanması, insanların yaşam alanlarından sürülmesi ve yaşam ve barınma haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez bir savaş suçu olduğunu söyledi. Bölgeden alınan ve uluslararası basına yansıyan haberlere göre Serékaniye (Resulayn) da Umcun, Tel Eliye, Temade köylerinde ve mezralarında IŞİD'e bağlı güçlerin sivil yerleşim yerlerine saldırdıkları, bombalı araçlarla saldırılar düzenledikleri bu saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 17 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Şen, "Uluslararası hukuk ve İslam hukuku masum insanların, sivillerin, kadın ve çocukların, yaşlıların savaş ortamında hukukunu korumayı yaşam ve barınma haklarının muhafazasını şart koşmaktadır" dedi.

"SAVAŞ HUKUKUNU İHLAL EDENLERİ LANETLİYORUZ"

Şen, "Kim olursa olsun masum insanların yaşam ve barınma gibi en temel haklarını ihlal edenler savaş suçu işlemektedir. Hiçbir insani ve ahlaki sınır tanımayan bu kirli savaşı ve savaş hukukunu ihlal edenleri lanetliyoruz. Mazlum-Der olarak Suriye halkının meşru taleplerinin daha fazla insan hayatını kaybetmeden bir an önce tesis edilmesini, bu savaşta sorumluluğu bulunan ve insani bir görev olarak tüm ülke ve halkların adil bir barış için üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi için çağrıda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

"İRAN, SİYASİ DİNİ VE MEZHEBİ İDAMLARA SON VERMELİDİR"

İran'da yaşanan idamlara da değinen Başkan Şen, İran rejimi tarafından bir politika olarak benimsendiği anlaşılan siyasi ya da mezhebi nedenlere dayalı idam cezası uygulamaları son zamanlarda artarak devam ettiğini belirtti. Şen, "Geçtiğimiz günlerde haklarında önceden idam kararı verilen Aminetosin, Gulçin Nuri, Faruk Mofesiri ve Yusuf Marufi isimli Kürt tutsaklar, idam edildi. İdam edilen Kürt siyasi tutsakların ailelerine haber verilmediği gibi idamların hangi şehirde yapıldığı bilgisi de açıklanmadı. Yine 17 Nisan 2014'te Doğu Kürdistan Eyaletinin Kirmanşah şehrindeki Dizilabad Cezaevinde Simko Xurşidi isimli tutsak idam edildi. İran'da 2013 yılında çoğunluğu Kürt siyasi tutsak olan 402 kişi idam edilmiştir. 2014 yılının başından bugüne 176 kişinin idam edildiği, 59 Kürt siyasi ve dini mahkumun idam edilmeyi beklediği iddia edilmektedir" dedi. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mazlum-Der'den Rojava ve İran Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement