Mazlum Der, Okullarda 'andımız'ın Kaldırılmasını İstedi - Son Dakika
Güncel

Mazlum Der, Okullarda 'andımız'ın Kaldırılmasını İstedi

Mazlum Der, Okullarda \'andımız\'ın Kaldırılmasını İstedi

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) üyeleri İzmir ve Konya'da ilköğretim okullarında okutulan 'Andımızın' kaldırılmasını istedi.

19.09.2011 14:04

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) üyeleri İzmir ve Konya'da ilköğretim okullarında okutulan 'Andımızın' kaldırılmasını istedi.

İzmir Kemeraltı Çarşısı girişinde toplanan yaklaşık 30 kişi, ellerindeki Türkçe, kürtçe ve arapca "Andımız kaldırılsın' yazılı dövizleri taşıdı. Grup adına açıklamayı ise, Mazlumder Şube Başkanı Jülide Tunakan yaptı. Andımızın kaldırılmısını ilk olarak 2009 yılında istediklerini dile getiren Tunakan, şöyle dedi:

"Dernek üyelerimiz andımızın kaldırılması için Danıştay'a üç dava açtı. Danıştay 8. Dairesi'nin davayı reddetmesi ardından temyize gittik. Danıştay vermiş olduğu gerekçeli kararında, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, insan onurunun çiğnendiği darbe dönemi anayasaları ile modası tüm dünyada geçen ideolojik devletin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, kendi görüşü ve eskimiş devlet ideolojisi bu kararında tekrarlamıştır. Etnik kimlikleri farklı olan insanlara okutulan bu and, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta çocuk hakları sözleşmesi olmak üzere, birçok sözleşmeye doğal ve ilahi hukuka aykırı, Cumhuriyet'in alışkanlığı olan toplum mühendisliğinin tek tipleştirici, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, Türkleştirme politikasının esas alındığı, ilkel milliyetci dayatmanın militarist toplum kurma özleminin ürünü bir anttır."

Konya'DA

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan 15 kadar üye adına açıklama yapan Şube Başkanı Derviş Argun, Türkiye'de birçok ırktan vatandaşlar olduğunu belirterek "Okullarda çocuklara 'Türküm' diye and içirmek devlet eliyle yapılan ırkçı uygulamadır" iddiasında bulundu. Argun, Andımız'ın 1930'lu yıllarda diktatörlük döneminin yansıması olarak Türkiye'de uygulamaya konulduğunu ileri süren Argun, "Andımız içeriği itibariyle inançlara aykırı ifadeler taşımakta, hem de ırkçılık vurgusu ile ayrımcılık tohumları ekmetedir" iddiasında bulundu. Mazlum-Der şube Başkanı Derviş Argun şöyle dedi:

"Hiç bir ırkın başka ırklar üzerinde bir üstünlüğü olmadığı tartışmasızdır. Sadece ırkından dolayı insanların yücetilmesi veya aşağılanması kabul edilemez. Arap, Kürt, Çeçen, Çerkez, Abaza, bir sürü ırktan vatandaşların çocuklarının devam ettiği ilköğretim okullarında bu çocuklara 'Türküm' diye and içirmek devlet eliyle yapılan ırkçı bir uygulamdadır. Farklılıkları yok sayan ırkçı dayatmanın militarist toplum kurma özleminin ürünüdür. Mazlumder, inaç, kültür, ırk yönünden hak ihlalleri içeren anne baba ve çocukları rızaları alınmadın zorla ilköğretim okullarında okutulan 'andımızın' kaldırılması için bütün hukuki zeminlerde mücadele etmeye kararlıdır."

TY, HK(İÖ/İA/İD) - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mazlum Der, Okullarda 'andımız'ın Kaldırılmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement