Mekke'deki Diyanet Hastanesi Türkiye'yi Aratmıyor - Son Dakika
Güncel

Mekke'deki Diyanet Hastanesi Türkiye'yi Aratmıyor

Hacı adaylarının ibadetlerini eksiksiz yerine getirebilmeleri için var gücüyle çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı, kutsal topraklardaki hastaneleriyle de sağlık hizmeti veriyor Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke'deki 16 katlı, 123 yataklı ve 353 personelin görev yaptığı hastanesi, rahatsızlanan Türk hacı adaylarının imdadına yetişiyor Uzman doktorlarla poliklinik hizmetinin verildiği, acil servisinde genel cerrahi, acil tıp uzmanları ve pratisyen hekimlerce her türlü acil müdahalenin yapıldığı hastanede bütün uygulamalar tıpkı Türkiye'deki gibi Mekke'deki hastane ve sağlık merkezlerinde bu yıl hac döneminde şimdiye kadar yaklaşık 14 bin hacı adayı ücretsiz muayene edildi, ilaçları da yine ücretsiz verildi

03.10.2013 11:18

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gelen hacı adaylarına her türlü desteği veren Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke ve Medine'de kurduğu hastaneleriyle de burada hastalanan hacı adaylarının yardımına koşuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke ve Medine'de, Türkiye'den ve Avrupa'dan gelen Türk hacı adayları için iki hastanesi bulunuyor.

Mekke'de 16 katlı ve 123 yataklı olarak kurulan Diyanet Hastanesi'nde, acil servis, eczane, laboratuvar, röntgen, ultrason, yoğun bakım, poliklinik gözlem, kadın-erkek servisi gibi birimler yer alıyor.

Toplam 353 personelin hizmet verdiği hastanede, 17 ayrı branşta 52 uzman doktor, 57 pratisyen hekim, 2 diş hekimi, 5 eczacı, 66 hemşire ve ebe ile 24 sağlık memuru ve diğer sağlık görevlileri hizmet veriyor.

Hacıların yoğun olarak bulunduğu ve hastaneye ulaşım sorunu olan bölgelerdeki otellerde de 2 sağlık merkezi ve 14 sağlık ocağı kuruldu. Hastane poliklinikleri ve sağlık merkezlerinde şimdiye kadar 13 bin 811 hasta muayene edildi.

Hastanenin yoğun bakım ünitesinde 13, erkek ve kadın servislerinde 42'şer, poliklinik gözlem odasında 18, acil gözlem odasında 8 adet hasta yatağı olmak üzere 123 yatak bulunuyor. Hastanede bu hac sezonunda şu ana kadar 441 hasta yatırılarak tedavi edildi.

Her türlü acil müdahale yapılıyor

Mekke Diyanet Hastanesi'nin faaliyetleri hakkında bilgi veren hastane başhekimi Dr. Ali Kalyoncu, acil ünitesinde genel cerrahi, acil tıp uzmanları ve pratisyen hekimlerce her türlü acil müdahale yapıldığını belirtti.

Türkiye'dekine benzer şekilde 8 adet acil yardım ambulansı ile ambulans hizmeti verildiğini ifade eden Kalyoncu, acil hastaların komuta merkezi tarafından değerlendirildiğini ve bulundukları yerden alınarak hastaneye getirildiğini söyledi.

Kalyoncu, kronik böbrek yetmezliği bulunan ve Türkiye'de diyalize giren 25 hastanın doktor ve tercüman eşliğinde ambulansla Suudi Arabistan hastanelerine sevk edilerek tedavilerinin düzenlendiğini, diyaliz sonrası otellere nakillerinin yapıldığını anlattı.

Başhekim Kalyoncu, Arafat'ta da sağlık hizmeti verdiklerini, kurulacak 400 metrekarelik klimalı çadır ve 10 adet gezici ambulansla bu hizmeti oraya da taşıyacaklarını kaydetti.

Genel durumu kötü olan ve Türkiye'ye seyahatleri mümkün olmayan hastaların ambulans uçaklarla bu yıl da naklinin planlandığını belirten Kalyoncu, ihtiyaç duyulan durumlarda Suudi Arabistan hastanelerine tercüman ve sağlık görevlileri refakatinde hasta sevki yapıldığını ifade etti.

Şu an hastanede 62 hastanın bulunduğunu bildiren Kalyoncu, şimdiye kadar Mekke'de 4 hastanın vefat ettiğini, ölümlerin tamamının nedeninin de kalp hastalıkları olduğunu kaydetti.

Türkiye'dekine benzer 112 acil sistemi kuruldu

Mekke'deki hastanede Türkiye'dekine benzer bir 112 sistemi bulunduğunu belirten Kalyoncu, şunları söyledi:

"Bir komuta kontrol merkezimiz var, orada bir pratisyen hekim bulunuyor. Daha önceden belirlenen ve bütün kafile başkanlarına verilen bir cep telefon numarası var. O arandığı zaman hasta değerlendiriliyor ve ambulans hizmeti veriliyor. 8 adet tam donanımlı ambulansımız var. Bunlardan ikisi hastaneye uzak merkezlerde konuşlandırılıyor ve hastalara daha yakın olması sağlanıyor."

Dr. Kalyoncu, hacı adaylarının en çok, üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, kronik akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve ishal gibi şikayetlerle kendilerine başvurduğunu belirtti.

Sıcaklığın çok yüksek olduğu Mekke'de klimalara karşı dikkati olunması gerektiğine işaret eden Kalyoncu, hacı adaylarını, kendilerini çok yormamaları, kalabalık ortamlarda bulunmamaları, bulundukları zaman mutlaka maske takmaları, kronik hastalığı olan hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları yönünde uyardı.

Türkiye'den 5 tır dolusu ilaç getirildi

Hac döneminden önce ihtiyaç duyulan 5 tır dolusu ilacın Türkiye'den yola çıkarıldığına, kendileri Mekke'ye varmadan tırların malzemeyi getirdiğine dikkati çeken Kalyoncu, "Bütün hacılarımıza ilaçlar ücretsiz olarak veriliyor. Burada yapılan tüm hizmetler ücretsiz" dedi.

Kalyoncu, söz konusu bütün hizmetlerin Türkiye'den gelenler ve Avrupa'dan gelen 8 bin Türk hacı adayı için aynı olduğunu vurguladı.

Hastaneyi gezerken AA muhabirinin konuştuğu hastalar da verilen hizmetlerden çok memnun olduklarını ifade etti ve bir an önce iyileşerek ibadetlerine kaldıkları yerden devam etmek istediklerini söyledi.

Hastalar arasında bir Alzheimer hastasının da bulunduğunu, bu kişiye sağlık ve din görevlileri refakatinde tavaf yaptırıldığını, ambulansla götürülüp getirildiğini belirten Kalyoncu, "bütün hastalara hac yaptırdıklarını" sözlerine ekledi. - Mekke

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mekke'deki Diyanet Hastanesi Türkiye'yi Aratmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement