Memleketi Tunceli'ye 35 Yıl Sonra Dönebildi - Son Dakika
Güncel

Memleketi Tunceli'ye 35 Yıl Sonra Dönebildi

Memleketi Tunceli\'ye 35 Yıl Sonra Dönebildi

Tunceli'den 1979 yılında siyasi nedenlerle gittiği Almanya'ya iltica eden ses sanatçısı 60 yaşındaki Serdar Engin, 35 yıl sonra doğduğu topraklara dönebildi.

08.11.2014 15:31

Tunceli'den 1979 yılında siyasi nedenlerle gittiği Almanya'ya iltica eden ses sanatçısı 60 yaşındaki Serdar Engin, 35 yıl sonra doğduğu topraklara dönebildi. 35 yıldır Türkiye'ye giriş yasağı olan Engin, Almanya dışına çıkamamasına rağmen PKK ile ilişkilendirildiğini belirterek, "35 yıl sonra hakkımdaki asılsız iddiaları çürütünce memleketime dönebildim. Çok büyük mutluluk duymuyorum, sadece küçük bir sevinç yaşıyorum" dedi.

Almanya'ya 1979 yılında siyasi nedenlerden dolayı iltica ettikten sonra Türkiye'ye girişi yasaklanan ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan ses sanatçısı Serdar Engin, Türkiye'ye dönebilmek için başlattığı hukuk mücadelesini kazanınca hakkındaki yasak kararı kalktı. Engin, 35 yıl sonra memleketi Tunceli'ye dönebildi. Tunceli'de yakınları ile hasret gideren Engin, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek başından geçenleri anlattı. Doğduğu topraklara yıllar sonra döndüğü için çok mutlu olduğunu dile getiren Engin, şöyle dedi:

"35 yıl önce zorunlu olarak bu topraklardan çıkmak zorunda kaldım. Tam baharımı yaşarken vatanımı terk etmek durumunda kaldım. Şimdi sonbaharımı yaşıyorum ve 35 yıl aradan sonra dönebildim. Sonbaharımı yaşıyorum dememdeki sebep yaşımın ilerlemesi anlamındadır. 35 yıl gurbette yaşadım, yaşamak zorunda kaldım ama hep Dersim için bir şeyler yapmaya çalıştım. Dersim dilinin, kültürünün yaşaması için hep uğraş içinde oldum. Ben 10 yıl önce Türkiye'ye dönmek ve Dersim'e gelmek için hukuk mücadelesi başlattım ama bir türlü hakkımdaki yasak kararı kaldırılmadı."

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü 10 yıl önce avukat olarak tuttuğunu dile getiren Engin, "Hukuk sürecinde şunu anladım ki, avukatlık yapan arkadaş iyi bir avukatlık yapamamış ve bu nedenle Türkiye'ye on yıl gecikerek gelebildim. 10 yıl gecikmeli insanlarımı görebildim. Son 1.5 ay içinde avukatımı değiştirdim ve Erdal Doğan'ı avukat olarak tuttum. Erdal Doğan, 10 yılımın boşa harcandığını, dosyada gerçek anlamda bir kanıt olmadığını ve hayali kanıtlar ile Türkiye'ye girişimin yasaklandığını belirtti. Son 1,5 buçuk aylık süreç içinde başladığı hukuk mücadelesini sonlandırdı ve yasak kararımı kaldırdı. Ne yazık ki 10 yıl önce avukat olarak tuttuğum ve ismini vermekte sakınca görmediğim arkadaş iyi avukatlık yapamadığı için Türkiye'ye girişim ertelendi" dedi.

"KÜÇÜK BİR SEVİNÇ YAŞIYORUM"

Tunceli'ye ancak 35 yıl sonra dönebildiği için çok büyük değil "Küçük bir sevinç" yaşadığını anlatan Engin, dosyasında tamamen hayal ürünü olan suçlamalar bulunduğunu, 35 yıldan bu yana Almanya ve Avrupa'dan çıkış yapmadığı halde, 'Dersim' olarak nitelendirdiği Tunceli dağlarına geldiği ve silahlı eylemlerde katıldığının iddia edildiğini söyledi. Ses sanatçısı Serdar Engin, "Kim olduğu bilinmeyen bir itirafçı hakkımda ifade vermiş ve benim Dersim dağlarımda olduğumu belirtilmiş. Bütün bu iddilar çürütüldü. Küçük bir sevinç yaşıyorum. Çünkü toplum olarak özgür değiliz. Toplum özgür olmadığında bireyin özgürlüğü bir şey ifade etmiyor. Ancak memleketime döndüğüm için tabii ki memnunum" diye konuştu.

ARKADAŞLARIM, AKRABALARIM ÖLMÜŞ

Tunceli'ye 35 yıl sonra geldiğinde daha önceden tanıdığı ve görmek istediği bazı arkadaş ve akrabalarının öldüğü bilgisini aldığında çok üzüldüğünü belirten Serdan Engin, "35 yıl sonra toprağıma geldim, yakınlarımın annemin ve birçok arkadaşın, dostun mezarını ilk ziyaret ettim. İlk dersim topraklarına girdiğim anda toprağı öptüm, kokladım, tabii ki hüzünlendim. Şimdi geziyorum birçok yakınım, akrabam, annem hayatını kaybetmiş. Her şey değişmiş. İnsanların çoğunu tanıyamadım" dedi.

Konuşması sırasında duygusal anlar yaşayan Serdar Engin, bir süre göz yaşlarını tutamadı ve kendisine gösterilen ilgiye teşekkür etti. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali ;ul ise, Türkiye'nin hiçbir zaman sanata ve sanatçıya değer vermediğini belirterek, şunları söyledi:

"Gerçek sanatçılar hep suçlanmış ve haklarında birçok aslı olmayan yargı kararı verilmiştir. Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya, Nazım Hikmet bunların en büyük örnekleri. Bu sanatçılarımız vatanlarından uzak diyarlarda yıllarca sürgün hayatı yaşayarak hayata gözlerini yumdular. Bu gerçek hiçbir zaman unutulmaz. Serdar, Dersimli bir aydın ve sanatçı. Hiçbir suçu olmadığı halde Almanya'dan Türkiyeye girişi yasaklandı ve 35 yıl memleketinden uzak kaldı. Hayali suçlamalar ile Türkiye'ye girişi yasaklandı oysa herkes suçsuz olduğunu biliyordu. 35 yıl sonra onu aramızda görmekten çok mutlu olduk."

Serdar Engin, daha sonra gittiği Seyit Rıza Meydanı'nda vatandaşlar ile sohbet edip, Munzur Çayı kıyısında bulunanlarla fotoğraf çektirdi. - Tunceli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Memleketi Tunceli'ye 35 Yıl Sonra Dönebildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement