Midyat - Süryanilerden İhtişamlı Şato Açılışı - Son Dakika
Güncel

Midyat - Süryanilerden İhtişamlı Şato Açılışı

Midyat - Süryanilerden İhtişamlı Şato Açılışı

Süryaniler'in Dönüşü Geleneklerine Göre Kutlandı

31.07.2010 14:46

SÜRYANİLER'İN DÖNÜŞÜ GELENEKLERİNE GÖRE KUTLANDI

MARDİN'in Midyat İlçesi'ne bağlı Narlı Köyü Süryanileri inşaa ettikleri şatoyu, eşi benzeri görülmemiş Asur geleneklerine göre düzenlenen bir törenle açılışını yaptı. Asur Kralı ve kraliçesi ile prensesleri temsil eden kızlar, gümüş tepsilerde yapılan ikramlar ve boranazanların çalındığı açılış töreni ile 700 yıllık şato, eski ihtişamına tekrar kavuştu.

Bölgedeki terör ve şiddet olayları nedeniyle belirli dönemlerde Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç eden Süryaniler, muhtaşem bir törenle köylerine tekrar geri döndü. Narlı Köyü Süryanileri, eşi ve benzerine rastlanmamış bir törenle inşa ettikleri şatonun açılışını yaptı. Asur İmparatorluğuÆnun sembolize edildiği açılış töreninde, Süryani gençlerin oluşturduğu gösteri grubu davetlileri eskiçağ atmosferine götürdü. Borazanların çalındığı açılış töreni öncesinde, Asur İmparatorluğu Kralını temsil eden Murat Debasso ile Kraliçeyi temsil eden İlona Debasso, Midyat Kaymakamı Fatih AkkayaÆya saygı ve hürmette bulunarak, açılış kurdelesini kesmesi için gümüş tepsi üzerinde makas takdim etti. Kaymakam Akkaya, kurdeleyi kestikten sonra, Asur İmparatorluğuÆnu temsil eden bayrak ve mizansenlerin işlendiği şatonun girişteki kapısını iki eliyle açtı. Zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde şatonun avlusuna giren davetlileri, prensesleri temsil eden genç kızlar, önlerinde çiçekler saçarak karşıladı.

MidyatÆa bağlı Narlı (Halexe) KöyüÆnden 30 yıl önce AvrupaÆya göç eden Süryani aileler köylerine geri dönmenin sevincini yaşıyor. Anayurtlarına geri dönmenin mutluluğunu yaşayan Süryani aileler, zılgıt ve halaylarla, dillere destan bir eskiçağ töreniyle, atalarından kendilerine miras kalan şatonun açılışını yaptı.

1980Æli yıllarda çeşitli sebeplerle Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsveçÆe göç eden 200 kişilik Süryani Debasso ailesinin anayurtlarına dönüşü muhteşem oldu. Dört bir yanı tarihi yapılarla çevrili, dinlerin ve dillerin yüzyıllardır beraber kardeşçe yaşadığı Narlı KöyüÆnde yaşayan Debasso ailesi, göçle birlikte harabeye dönen 700 yıllık şatolarının tarihi özelliklerini koruyarak, dünyaca ünlü Nahit taşı, katori ile yeniden inşa ettiler. Köyün en ihtişamlı yerinde, yöresel mimari tarzı korunarak inşa edilen 150 kişilik şatonun 750 bin EuroÆya mal olduğu bildirildi.

Açılış törenine, Kaymakam Fatih Akkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, İlçe Müftüsü Abdurrahim İnanç, Papaz İshak Ergün, Rahip Daniel Savcı, Deyrulumur Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay, Mıhellemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 1000 davetli katıldı. Davetlilere yöresel tatlardan oluşan yemekler ikram edildi. Mıhellemi Derneği Başkanı Aslan, bölgede barışın, sevginin ve hoşgörünün timsali olan Şeyh FethullahÆın resminin bulunduğu plaketi, Debasso ailesini temsilen, İskender DebassoÆya hediye etti.

SuriyeÆden gelen Barnaba (Suyun Çocukları) halk oyunları ekibinin gösterisi gözleri kamaştırırken, Süryani Ses Sanatçısı Edward İlyasÆın seslendirdiği şarkılar eşliğinde davetliler, gece yarısına kadar Şexani, Bagiye, Hassade Raks, Delilo ve Bablekan oyunlarını oynayarak açılışa renk kattı.

Midyat Kaymakamı Fatih Akkaya, şatonun köyde yeniden inşa edilmesinin Süryanilerin bu topraklardan kopmadığının göstergesi olduğunu belirterek, "Süryani kardeşlerimizin hiçbir zaman bu topraklardan bağlarını koparmadıklarının tanıklık ettik. Bu yatırımı yaşadıkları Avrupa şehirlerinde de yapabilirlerdi, ama onlar bu ülkeyi seviyor, onlar bu ülkenin bir parçası, o yüzden bu yatırımı doğup büyüdükleri topraklarda yaptılar. Dinimiz ve dilimiz ayrı olsa da, çaldığımız müzik, el ele tutuşarak yaptığımız figürler aynı kültürün bir parçasıdır. Etle tırnak gibi, asla ve asla birbirinden ayrılmayacaktır. Bu gök kubbe üstümüze yıkılmadığı sürece hep beraber olacağız" dedi.

Şatonun yeniden inşa edilmesinin geri dönüşler için bir köprü vazifesi göreceğini söyleyen İsveçÆin Stockholm kentinde yaşayan diş doktoru Orhan Debasso, "Bu şatoya baktığım zaman bu kadar güzel bir netice alacağımızı tahmin etmiyordum. Şatomuzu inşa ederken köyde yaşayan Müslüman ailelerin çok yardımı oldu. Onlar bize cesaret verdi ve onların sayesinde bugün başımız diktir" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÜKÜMÜ

--------------------------------

- Açıklamalar

- Oyun

- Açılış

- Karşılama

- Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Mehmet Halis İŞ/MİDYAT (Mardin), DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Midyat - Süryanilerden İhtişamlı Şato Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement