TOKİ'nin düzenlediği "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması"na Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı açıklamada, 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açıldığını, yarışma şartnamesinin hiçbir yasal düzenlemeyi dayanak almadığını belirtti. Yarışmayla elde edilen projeleri önemsediklerinin altını çizen Candan, "Yarışma süreçleri hakkaniyetli olmalı. Yarışma bir yasal düzenlemeyi dayanak almıyor. Yarışma süreci hazırlık aşamasından başlayarak yarışma sonrası süreçte de bilinmeyen bir süreç tanımlanıyor. Mimari proje üretilirken, yapılacağı yer, arazi, kullanıcıların ihtiyaçları, sosyal ve kültürel beklentileri ile birlikte şekillenir. Mimari projenin tasarlanmasının istenildiği alan belli değildir, nerede yapılacağı bilinmeyen bir yere proje üretmek, gerçekçi değil, hayalidir" dedi.
-"YARIŞMA ESER KOPYACILIĞINI ÖZENDİRME NİYETİNDE"-
Şartnamede belirtilen yarışmanın amacını eleştiren Candan, "Her mimari eser, kendi bulunduğu dönemin sosyal, ekonomik ve politik izlerini taşır. Yarışma eser kopyacılığını özendirme niyetinde. Bugünden bakılarak geçmişe referanslar üzerinden mimari eser üretmek, günümüz koşullarından uzak ve geleceğin kültürünü oluşturma sürecini engelleyen bir yaklaşım ve özgün eserler üretiminin önüne geçecek bir yaklaşım. Günümüzde sıkça dile getirilen, bugünün koşullarında, mimarlık literatüründe yeri olmayan 'Osmanlı- Selçuklu mimarisi kopyası' eserler üretilmesi, Osmanlı-Selçuklu döneminin üretilmiş eserlerini hafife almaktır. O dönemin, geçmişinden kopartılarak mimari eser düzeyinde bugüne kopyalanması, döneme hakaret etmek anlamı taşımaktadır. Hiç bir eser, kendi döneminden kopartılarak, bu derece hafife alınamaz. Mimarın tüm yaşanan süreçleri dikkate alarak mimari eser üretim sürecinde, tasarım özgürlüğünün olması esastır. Eserin özgün olmasını yaratan noktalardan biriside, mimarın yaratıcılığıdır. Bu aşamada, mimarın yaratıcılığını kısıtlayan, sipariş usulü mimari proje üretilmesi, mimarlığın doğasına ve evrensel sanat ilkelerine aykırıdır. Sipariş usulü kopya eserlerin üretilmesi, yapılı çevreyi özgün kılmaz, sıradanlaştırır, kalitesiz, kendi özgünlüğü olmayan çevreler oluşmasına hizmet eder. Bu nedenle, mimarın yaratıcılığı ile geleceğin çevrelerinin oluşturulmasının engellenmesi, mesleğin etik değerlerine aykırıdır. Yarışmanın sonuçlanması ve uygulanması halinde ortaya son derece uyumsuz, ilgisiz, geleneksel dokuyu bozacak bir çarpık yapılaşmayı getirecektir" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Mimarlar Odası'ndan TOKİ Yarışmasına Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?