Moskova'da Dünya Medya Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Moskova'da Dünya Medya Zirvesi

Moskova\'da Dünya Medya Zirvesi

Medyanın 21'nci yüzyılda teknolojisinin gelişimine paralel olarak gelişen internet haberciliğine karşı nasıl pozisyon alması gerektiği Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün başlayan "Dünya Medya Zirvesi" toplantısında ayrıntılı bir şekilde ele...

05.07.2012 17:11

Medyanın 21'nci yüzyılda teknolojisinin gelişimine paralel olarak gelişen internet haberciliğine karşı nasıl pozisyon alması gerektiği Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün başlayan "Dünya Medya Zirvesi" toplantısında ayrıntılı bir şekilde ele alınacak.

Moskova'da iki gün sürecek toplantının açılışı, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin tarafından yapıldı. Toplantıya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev yazılı mesaj gönderirken, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon da video mesaj gönderdi.

Türkiye'den sadece Anadolu Ajansı'nın (AA) katıldığı toplantıya, 103 ülkeden 300'den fazla kitle medya üst düzey yöneticisinin yanı sıra, AB ve UNESCO'dan da birer heyet katılıyor.

Putin, gönderdiği mesajda medyanın ortak hareketiyle günümüzün en önemli sorunlarının çözümüne katkıda bulunabileceğini belirterek, kitle iletişim araçları kaynaklarının dünya siyasetinde ve ekonomide "günümüzdeki ve gelecekteki gerçeklikleri kararlaştırdığı"nı söyledi.

Medvedev de mesajında kitle iletişim araçlarının bağımsılığının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, "Toplumun çıkarı ve olayların tarafsız yansıtılması için günlük gazete, televizyon, radyo kanalları ve internet kanallarının bağımsız çalışmasını sağlamak son derece önemli" dedi.

Ban Ki-Moon ise görüntülü mesajında hükümetlerin gazetecileri korumak için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini belirterek, son 10 yılda 500'den fazla gazetecinin görev başında öldüğünü, bazılarının hala gözaltı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu veya sansüre uğradığına dikkati çekti.

Duma Başkanı Narışkin de yaptığı açılış konuşmasında kitle iletişim araçları için ortak uluslararası kurallar dizisi oluşturulması gerektiğini belirterek,

"Devletin görevi vatandaşlarının güvenliğini güvence altına almak olduğu gibi bilgi güvenliğini de sağlamaktır" dedi.

Rusya'daki mevcut yasaların güncellenerek yeniden düzenleneceğini ve insanlara potansiyellerini yansıtmaları için ilave fırsatlar yaratılacağını kaydeden Narışkin, mevcut yasalarda ciddi bir değişikliğin yapıldığı ve bu değişikliklerin kısa sürede parlamentonun hem alt hem de üst kanadından geçeceğini ifade etti.

Reuters Medya Başkanı Susan Taylor da yaptığı konuşmada, elektronik bilgi patlamasının yaşandığı bu dönemde bilginin doğruluğunun kontrol edilmesinin en önemli noktayı oluşturduğunu belirterek, "Bu tüm sektör için ciddi bir sorun" diye konuştu.

Moskova'da yarın akşam sona erecek toplantıdaki, "Elektronik Medya: Modellerin çeşitliliği ya da enformasyon üzerindeki küresel tekellerin oluşturulması mı-", "Sosyal Medya ve İnternet: Toplu manipülasyon mu yoksa toplumun entegrasyonu için araç mı-", "İş hayatı ve Medya: Ortaklar mı yoksa mal sahibi mi-", "Değişen dünyada gazetecilik etiği", "21. Yüzyılda Bilgi ve dünya medyasını bekleyen zorluklar: Çatışma ve devrim koşullarında medyanın rolü", "İş dünyası ve medya: Ekonomik kriz koşullarında medyanın yaşamını sürdürme modelleri. Devlet ve iş dünyasının rolü" ve "Geleceğin enformasyonu: Geleneksel medyanın değişimindeki başlıca eğilimler" başlıklı forumlar düzenlenecek.

Muhabir: Nihat Dağdelen

Yayıncı: Ömür Üzelce - MOSKOVA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moskova'da Dünya Medya Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement