Muş'un Varto ilçesinde yapımı devam Alparslan 2 Baraj suyu altında kalacak arazilerinin bedelini alamadıklarını savunan köylüler firmayı ve yetkilileri protesto etti.
Baraj suyu altında kalacak olan 5 köyden minibüslerle il merkezine gelen köylüler, Hürriyet Mahallesi'nde Enerji-SA'ya ait iş yerinin önünde toplandılar. Burada grup adına bir konuşma yapan Recep Arıkan isimli vatandaş, kamulaştırma birim fiyatlarının çok düşük tutulduğunu iddia ederek, halen ödemelerinin yapılmadığını söyledi. Bununla ilgili yetkilerin şimdiden önlem alması gerektiğini ifade eden Recep Arıkan, "Mağduriyetimizin, basın aracılığıyla, meclis kamuoyuna taşınmasını istiyoruz. Yoksa, ileride çıkacak sorunlardan, hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan ve valimiz sorumlu olacaktır. Çünkü bu saatten sonra hiç kimse bize engel olamayacaktır. Bizler psikolojisi bozulmuş ve ucuza satılmaya kalkışılmış bir halk olarak burada bulunmaktayız. Biz halk olarak bugüne kadar baraj yapımında Enerji-SA'ya hiçbir sıkıntı ve mağduriyet yaşatmadık. Ama şu bir gerçektir ki, hem Enerji-SA yetkilileri tarafından hem hükümet yetkilileri tarafından, hem bilir kişiler tarafından, hem komisyon tarafından kandırılıyoruz. Hiç kimse bizi kale almıyor" dedi.
Barajın 2 yıl içerisinde su tutmaya başlayacağını vurgulayan Arıkan, şöyle konuştu:
"Mağduriyetimizi defalarca dile getirmemize rağmen, muhatap bulamadık. Türkiye'deki bu sistem, zengini zengin yapan bir sistemdir. Halkını sömüren, fakiri daha çok fakir yapan bir sistemdir. 2017'de bitip faaliyete girecek barajlarla ilgili halkın parası halen ödenmemiş ve gittikçe ileri bir tarihe atılmaktadır. 2 seneden az bir zamanda bitecek olan baraj suyunu tutup sandalların üzerinde mi bize ödemelerini yapacaklar? Bu insanlar kendilerin şimdiden barınabilecek bir yer bulmazlarsa sular tutulduktan sonra verilecek para neye yarar. Bu insanlar bir ömür yaşam mücadelesini vermek için kendilerine şimdiden yer yurt temin etmekteler. Bir halkı, 11 köyü yok edip hiçe saymak bu kadar kolay olmamalıdır. Barajın altına girecek köy halkı olarak canımızı ortaya koyarak her türlü bedeli vermeye hazırız."
Türkiye'nin diğer bölgelerinde birim fiyatlarıyla kendilerine verilen birim fiyatları arasında büyük fark olduğunu dile getiren Arıkan, "Türkiye'nin birçok yerinde barajlar yapılmaktadır. Verilen birim fiyatlarının emsal gösterilmesini istiyoruz. Buradaki birim fiyatlar verilirken, neden bize düşük fiyat veriliyor. Bizim suçumuz Kürt olmak mı? Bizim suçumuz Kürt coğrafyasında yaşamak mıdır? Bu halkın ucuza verilecek bir karış toprağı yoktur. Toprağımız, bizim için namustur. Türkiye'de baraj için verilen birim fiyat dönümüne 60 bin TL, 50 bin TL civarındadır. 100 metrekare olan bir eve verilen birim fiyatla bize verilen birim fiyat arasında dağlar kadar fark var. Bu topraklar Güney Afrika toprakları değildir. Bizler bu işin peşini bırakmayacağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu halkı muhatap almayıp, topraklarımız ucuza kapatmaya çalışırlarsa büyük sorunlar doğar. Yetkilileri bir an önce görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde hiçbir Enerji-SA çalışanı Muş'ta kalmayacaktır" şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından her köyde 2 temsilci, Vali Vekili Ercan Öter'le görüşmek üzere Hükümet Konağı'na geçerken, diğer vatandaşlar da olaysız bir şekilde dağıldı. - MUŞ
Son Dakika › Güncel › Muş'ta Kamulaştırma Protestosu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?