Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulunun (OSBÜK) Ankara Meyra Otel'de düzenlenen 12. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Cahit Nakıboğlu, "21. Yüzyıla Türk damgasını vuracak Büyük Türkiye hayalimizin gerçekleşmesi ve 2023 hedeflerine ulaşmamızdaki en büyük rolü OSB'ler üstlenecektir. OSBÜK ve OSB yöneticileri olarak bu görevlerin farkındayız ve el birliği ile bu yolda çalışacağız" dedi.
Ekonomik krizler bizi teğet geçti
Başkan Nakıboğlu, "Geçtiğimiz on yılda dünyada yaşanan ekonomik krizlere rağmen, yerli firmalarımızın ihracat rekorları kırması, büyümenin sürdürülmesi gerçekten Türk ekonomisinin geldiği sağlam yapıya en önemli örnek teşkil etmektedir. Bizler OSB'lerimizin sorunlarını başkentte oturup takip etmek yerine, sahaya inerek, OSB yöneticileriyle tanışmak ve yaşadıkları sorunları kaynağından öğrenmek amacıyla her Yönetim Kurulu toplantımızın değişik bir OSB'de yapılması kararını aldık. Bir yılda çok sayıda OSB ziyareti gerçekleştirip sorunlarını yerinde tespit ettik. Bu ziyaretler sayesinde OSB'lerimiz sorunlarını birebir yerinde gördük." dedi.
OSB'lerin sorunlarını anlatan OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, 2 bin metrekareden büyük kapalı alan gerektiren her türlü sanayi yatırımının küçük sanayi siteleri ve OSB'lerde yapılmasının zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi.
OSB'ler emlak vergisinden muaf olmalı
OSB organlarının görev süresinin 2 yıl olduğunu anlatan Nakıboğlu, bu sürenin 4 yıla çıkarılmasını talep ettiklerini dile getirdi. OSB'lerin Emlak Vergisi'nden muaf tutulması gerektiğini düşündüklerini bildiren Nakıboğlu, TRT payı, Belediye Tüketim Vergisi gibi fonların ve TEİAŞ tarafından kalite hizmet bedeli adı altında yapılan tahsilatın kaldırılmasının sanayicilerin enerji maliyetlerini kısmen de olsa düşüreceğini ifade etti.
Büyüme rakamları revize edilecek
Türkiye'nin son birkaç aydır geçirdiği ağır sürece rağmen birinci çeyrekte OECD ülkelerinin 2, AB ülkelerinin de 3 katı büyüme başarısı gösterdiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Dünya Bankası Türkiye'nin 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 2,4 olarak açıklamıştı. Ama dün Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,5 olarak revize etti. İnanıyorum ki yılın son çeyreğinde bir revizyon ihtiyacı daha hissedecekler ve 'OVP doğrultusunda Türkiye bir büyüme gerçekleştirecek' diyecekler" diye konuştu.
Büyümeyi ihracatı artırarak ve imalat sanayisini güçlendirerek başardıklarını, bu arada cari açığı da azalttıklarını anlatan Işık, bunun Türkiye'nin yıllardır arzu ettiği büyüme modeli olduğunu söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre yılın 5 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 arttığını anımsatan Işık, mayısta gerçekleştirilen 13,4 milyar dolarlık ihracatının tüm zamanların mayıs ayı rekoru olduğunu ifade etti.
"Nitelikli üretim yapmalıyız"
Bu başarıda OSB'lerde faaliyet gösteren reel sektör temsilcilerinin payının önemine dikkati çeken Işık, "Bütün bunlarla yetinmiyoruz. Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Bu hedefe ulaşmamız için yapmamız gereken şey daha nitelikli üretim yapmaktır" dedi.
Üretim ve sanayide 3 temel önceliklerinin bulunduğunu dile getiren Işık, bunlardan bir tanesinin yerli üretim, ikincisinin teknolojik üretim, üçüncüsünün de temiz üretim olduğunu kaydetti.
Hükümet olarak yerli üretimin artması için arka arkaya birçok düzenleme yaptıklarını belirten Işık, bugün sadece savunma sanayisinde söz konusu olan offset uygulamasını artık sivil sektörlerde de uygulanabildiğine dikkati çekti.
Kamu alımlarında teknolojik ve yerli ürünlere sağlanan yüzde 15 fiyat avantajına da değinen Işık, kamu kesiminin artık bu tür ürünleri almak zorunda olduğunu anımsattı.
Teknolojik ürünlerin iş bitirme belgelerinin artık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verildiğini dile getiren Işık, "Yeter ki siz bu teknolojik ürünü üretin" ifadesini kullandı.
Temiz üretimin de öncelikleri arasında bulunduğunun altını çizen Işık, sanayicinin ne kadar temiz üretim yaparsa o kadar iyi rekabet avantajı elde edeceğini bildiğini söyledi. Bunun da en güzel yapıldığı yerlerin OSB'ler olduğunu anlatan Işık, üretimin tamamen OSB'lere kaymasını desteklediklerini belirtti.
Konuşmaların ardından yönetim ve denetim kurulu üyeleri ibra edilirken, Temmuz 2014-Haziran 2015 bütçesi görüşülerek karara bağlandı.
Son Dakika › Güncel › Nakıboğlu, 'Dünya Bize Gıpta ile Bakıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?