"Olaylar Sürerse Toplumsal Karmaşa Yaşanabilir" - Son Dakika
Güncel

"Olaylar Sürerse Toplumsal Karmaşa Yaşanabilir"

"Olaylar Sürerse Toplumsal Karmaşa Yaşanabilir"

Psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, Gezi Parkı eylemlerinin devam etmesi halinde toplumsal karmaşanın yaşanabileceği uyarısında bulundu.

19.06.2013 10:58  Güncelleme: 11:30

Adana'da psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, Türkiye genelinde süren Gezi Parkı eylemlerinin toplumda travma yarattığını belirterek, bu sürecin devam etmesi halinde toplumsal karmaşanın yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Gezi Parkı eylemlerini değerlendiren Sümer Öztanrıöver, iki ayrı grubun bulunduğunu ve tarafların olaylara bakış açısının çok farklı olduğunu kaydetti. Her iki tarafından da kendini haklı gördüğünü belirten Öztanrıöver, "Bu da sıkıntı doğuruyor. Eğer karşıdakiyle bakış açınız farklıysa, bir eylemde bulunuluyorsa, kesinlikle barışçıl olunmalı. Şiddete başvurmadan, fikrini ifade etmek, oturup konuşmak en doğrusu. Orantısız polis şiddeti, göstericilere müdahale konuşuluyor. Emri bir başka yerden alanlar bir süre sonra robota dönüşebiliyor. Emri başka yerden aldığında sorumluluk duygusu ortadan kalkıyor ve vurduğunun acısını hissedip empati yapamıyor. Karşınızdakini ötekileştiriyorsanız, özellikle kin ve nefret varsa aşırı davranışlara kaçabilirsiniz. Her iki tarafın da şirazesinden çıkan davranışları olabiliyor" dedi.

EMPATİ ÇAĞRISI

Eylemcilerin şiddete maruz kalınca, psikolojik olarak bunu yapan kişiye karşı öç alma duygusu yaşadığını ve bu durumun taş atmaya yol açtığını anlatan Öztanrıöver, şunları kaydetti:

"Eylemlere karışmayanlar, sokaktan geçerken gaza ya da karmaşaya maruz kalıyor. Eylemciler şiddete maruz kalıyor ve bunu yapan kişiye karşı öç alma duygusu yaşıyor. Bu, taş atmaya yol açıyor. Polisin canı yanınca eylemcinin canını yakmaya çalışıyor. Hepsi yapıyor diye söylemiyorum ama bu risk var. Yani canınız yanıyorsa gülümseyemezsiniz. Burada barışçıl eylemlere izin vermek, asla bu şekilde müdahale etmemek, bu sorunu konuşarak çözmek mümkün. Kin ve nefret varsa yanlış yoldayız. Kin ve nefreti bir tarafa koyabiliyorsanız hiç sorun yok. Bu iki duygu varsa bizim mazlumken zalim olmamıza yol açıyor. Bu eylemlerin devam etmesi durumunda toplumsal bir karmaşaya doğru gidebilir. Bakın gözünü kaybeden, hayatlarını kaybeden insanlar var. Bu toplumsal bir travmadır. Bastırmaya çalışmak bu gücü daha güçlü olarak çıkaracaktır. Konuşmak, birbirimizi anlamaya çalışmak, kesinlikle itidalli olmak ama kin ve nefretten uzaklaşmak lazım."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Olaylar Sürerse Toplumsal Karmaşa Yaşanabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement