Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyatla kalp yetmezliği bulunan Ayla Kıray'a ikinci kez kalp nakli yapıldı.
Bursa'da yaşayan bir çocuk annesi 39 yaşındaki Ayla Kıray'da doğum sonrasında bayılma ve çabuk yorulma şikayetleri oluştu. Başvurduğu doktorlar Kıray'a, bunun heyecan ve psikolojik nedenlerden kaynaklandığını belirtti. 2007 yılında doğuma bağlı kalp yetmezliği tanısı konulan Kıray, Bursa'da bazı hastanelerde tedavi gördü.
Tek tedavinin kalp nakli olduğu söylenen Kıray, 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümüne başvurdu. Yaklaşık 9 ay kalp yetmezliği tedavisi gören Kıray, kalp nakli bekleme listesine alındı. Kıray'a, Prof. Dr. Beyazid ve ekibi tarafından 17 Şubat 2009'da bir motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki bir gencin kalbi nakledildi.
Yaşama tutunan Kıray, beş yıl boyunca yeni kalbiyle yaşamını sürdürdü. Kıray, 6 ay önce çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı ve vücudunda oluşan şişkinlikler nedeniyle tekrar Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvurdu. Yeniden kalp nakli bekleme listesine alınan Kıray'a ikinci kez 15 Haziran'da beyin ölümü gerçekleşen bir kadının kalbi nakledildi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazid, hastanede düzenlediği basın toplantısında, ikinci kez kalp nakli yaptıkları hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu, herşeyin istedikleri gibi seyrettiğini belirterek, hastayı bugün yoğun bakımdan çıkardıklarını söyledi.
İkinci defa kalp nakli yaptıkları Kıray'ın üçüncü kalbiyle hayatının geri kalan kısmına devam edeceğini ifade eden Beyazid, şöyle devam etti:
"İlk nakilden 5 yıl sonra hastaya ikinci kez kalp yetmezliği teşhisi koyduk. Kalp yetmezliği, dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinin başında gelir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre tüm ölümlerin yüzde 30'unda kalp yetmezliği sorunu var. Hastaneye ilk yatıştan sonraki 5 yıl içinde hastaların yüzde 75'i hayatını kaybeder. Bu, çoğu kanser türlerinden kötü sonuçtur."
Türkiye'de 5 bin civarında kalp yetmezliği hastası bulunduğunu anlatan Beyazid, bu hastaların sadece 350'sinin Sağlık Bakanlığının bekleme listesinde yer aldığını, bu yılın ilk 6 ayı içinde hastaların 32'sine nakil yapıldığını kaydetti.
Bedeni 3 farklı kalp taşıdı
Beyazid, "Hastamız Ayla Kıray çok şanlı bir insan, bugüne kadar bedeninde 3 farklı kalp taşıdı. Bir insanın hayatı süresince 3 farklı kalbe sahip olması oldukça nadir bir durumdur. Organların kullanımı için onay veren aileler hem kaybettikleri yakınlarını hem de kendilerini onurlandırmış olurlar. Organ bağışlayan ailelere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İkinci kez kalp nakli yapılan Kıray ise yeniden hayata tutunduğu için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Bu ameliyatı yapan ekibin dünya çapında tanınmasını, dünyanın birçok ülkesinden sağlık açısından daha ileri olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Organ nakline herkesin sıcak bakması gerekir" dedi.
Her şeyin başının sağlık olduğunu vurgulayan Kıray, "Herkes ölecek ama bizimle kalan organlar bizi yaşatıyor, umarım daha fazla bağış olur. Emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Kıray'ın annesi Ayşe Kıray da çok mutlu olduğunu kaydederek, "Hiç umudum yoktu. Hocalarımızdan Allah razı olsun, çocuğumu tekrar bize bahşettiler" dedi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Ömrünü Üçüncü Kalbiyle Sürdürecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?