Osmaniye - Vali Cerrah Traktöre Binip Fıstık Hasadı Yaptı - Son Dakika
Güncel

Osmaniye - Vali Cerrah Traktöre Binip Fıstık Hasadı Yaptı

Osmaniye - Vali Cerrah Traktöre Binip Fıstık Hasadı Yaptı

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Nisan Ayı İçerisinde Ekimi Yapılan Yerfıstığını Traktöre Binerek Hasat Etti.

23.09.2010 19:23

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Nisan ayı içerisinde ekimi yapılan yerfıstığını traktöre binerek hasat etti.

Osmaniye Yerfıstığı Tohumluğu Geliştirme Projesi çerçevesinde Çevre ve Orman Müdürlüğü Fidanlık Arazisindeki 23 dönümlük alana ekimi yapılan NC-7 markası yerfıstığının hasadına başlandı. Vali Cerrah traktörün direksiyonuna geçerek hasat yaptı. 90 dönüme yapılan ekimden 35 tona yakın yerfıstığı ürünü beklenildiği kaydedildi.

Burada bir açıklama yapan Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah şunları söyledi:

"Bilindiği gibi burada amacımız tohumun ıslahıdır. En iyi tohumu çiftçilerimize tekrar dağıtmak ve ellerindeki kötü tohumları değiştirmek istiyoruz. 30 Ton kaliteli yerfıstığı tohumunu dışarıdan almak suretiyle gelecek yıl tarımda fıstık üretecek çiftçilerimize ücretsiz daha fazla tohumu ücretsiz dağıtmayı hedefliyoruz. 2011 Nisan ayında bu ürünlerden yeniden dağıtacağız. Bu birkaç yılda olmaz belki ama bütün fıstık tohumlarını kaliteli hale getirmeliyiz. Vatandaşlarımız dönüm başına 600-650 kg almaları gerekir. Ancak bugünlerde 300-350 kilograma düşmüş durumdadır. Daha fazla ürün daha fazla kazanç demektir. Fıstığımız artık değerlenerek aranan bir ürün haline geldi. Sanayi ürünü olarak fıstıktan 8-9 mamul ürettik. Şehrimizde bu işle uğraşacak arkadaşlarımızın süratle draje, krema üretmeleri veya fıstığı işleyecek fabrikalar veya küçük işletmeler kurmaları gerekir. Osmaniye yerfıstığı piyasaya çıktığı zaman para ediyor, üreticilerimiz para kazanamıyordu. İşte bizim çiftçilerimizin de para kazanacağı çalışmalara ağırlık vermemiz gerekir. Bu işle uğraşan arkadaşlarımızın daha çok plan proje yapması şarttır. Bu anlamda Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) bizim için bir fırsattır. Valilik, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası müşterek bir laboratuar çalışmalarımız var. Bunu kurmamızın tek nedeni yerfıstığımızın en büyük düşmanı aflatoksinle mücadele ederek ürün verimini artırmaktır.'

Vali Cerrah daha sonra direksiyon başına geçerek, yanına aldığı Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Arif Taşkaya ile birlikte yerfıstığının ilk hasadını gerçekleştirdi. Programa katılanlara haşlanmış yerfıstığı ikram edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Osmaniye - Vali Cerrah Traktöre Binip Fıstık Hasadı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement