"Osmanlı Devleti'nin Modern Dünyaya Etkileri" Konferansı - Son Dakika
Güncel

"Osmanlı Devleti'nin Modern Dünyaya Etkileri" Konferansı

"Osmanlı Devleti\'nin Modern Dünyaya Etkileri" Konferansı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afyoncu: "Osmanlı'nın Afrika sınırları haritalarda hep düz bir çizgi ile gösteriliyor. Bu, doğru değildir. Habeşistan...

28.11.2013 15:25

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, " Osmanlı'nın Afrika sınırları haritalarda hep düz bir çizgi ile gösteriliyor. Bu, doğru değildir. Habeşistan ve Yemen gibi valiyle yönettiğimiz bölgeleri dahi kendi haritalarımızda gösteremiyoruz" dedi.

Afyoncu, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin 2013-2014 akademik yıl açılış töreni kapsamında düzenlenen " Osmanlı Devleti'nin Modern Dünyaya Etkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyada iki büyük imparatorluk kurulduğunu, bunlardan birinin Roma İmparatorluğu, diğerinin ise Osmanlı İmparatorluğu olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) yeniden Roma İmparatorluğunu kurmaya çalıştığını belirten Afyoncu, şöyle konuştu:

"AB'nin asıl amacı yıkılan Roma'yı yeniden kurmaktır. Osmanlı'nın dünyadaki etkilerini ise hep birlikte görüyoruz. Osmanlı İmparatorluğu yeniden keşfediliyor. 1990'lı yıllardan sonra hem dünya hem de biz Osmanlı'yı yeniden tanıdık. Osmanlı mirasını yeniden keşfetmeye başladık. Özellikle 1990'dan sonra Osmanlı tarihiyle barışmaya başladık. Osmanlı İmparatorluğu 16. yüzyılda bir dünya gücü haline geldi. Osmanlı, fethettiği yerlerde insanların inancına karışmazdı. Ekonomik anlamda insanlara kolaylık sağlardı. Bu da aldığı yerlerde güçlenmesini sağladı."

Büyük bir devlet olmanın koşulunun her alanda büyük olmaktan geçtiğini vurgulayan Afyoncu, "Osmanlı, Avrupa'da olup biten her şeyin farkındaydı. Avrupa'daki siyasete, dengelere müdahale edebiliyordu ve parçalı halin her zaman yararına olacağını biliyordu. Bu nedenle bu doğrultuda siyaset izledi" diye konuştu.

Prof. Dr. Afyoncu, tarih kitaplarındaki gereksiz bilgilerin arındırılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hangi Milli Eğitim Bakanı geldiyse anlatamadık. 'Ders kitapları değişsin, tarih kitaplarındaki gereksiz bilgiler arındırılsın, düzgün bilgiler yer alsın' dedik ama olmadı. Osmanlı'nın Afrika sınırları haritalarda hep düz bir çizgi ile gösteriliyor. Bu doğru değildir. Habeşistan ve Yemen gibi valiyle yönettiğimiz bölgeleri dahi kendi haritalarımızda gösteremiyoruz. Hiç ummadığınız yerlerde bile Osmanlı'nın mücadele ettiğini, Afrika'nın içlerindeki İslam toplumlarına yardım gönderdiğini biliyoruz ama maalesef bunlar haritalarda yer almıyor."

Konferansın sonunda AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afyoncu'ya plaket takdim etti. - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Osmanlı Devleti'nin Modern Dünyaya Etkileri' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement