Parti İçinde İpleri Erkeklerin Elinden Aldı - Son Dakika
Güncel

Parti İçinde İpleri Erkeklerin Elinden Aldı

Parti İçinde İpleri Erkeklerin Elinden Aldı

İKİ haftalıkken ailesiyle Doğu Almanya'ya göç eden Merkel, Berlin Duvarı 1989'da yıkılıncaya kadar Doğu Almanya'da yaşamıştı.

07.12.2018 16:28

İKİ haftalıkken ailesiyle Doğu Almanya'ya göç eden Merkel, Berlin Duvarı 1989'da yıkılıncaya kadar Doğu Almanya'da yaşamıştı. Duvarın yıkılmasını bir şans olarak gören Merkel, hemen siyasete atıldı. CDU'ya üye olduktan 11 yıl gibi kısa bir süre sonra da partinin başına geçti.

Merkel, bu sefer Helmut Kohl'ün partiye bağış skandalını bir şans olarak gördü ve Kohl dönemine son verme talebiyle CDU genel başkanlığına aday oldu. 10 Nisan 2000'de düzenlenen kurultayın ardından da CDU genel başkanlığı koltuğuna oturdu.

Başlangıçta bu görevi uzun süre götüremeyeceği yorumları yapılan Merkel, önce partideki Kohl kanadını etkisizleştirdi.

Bir kadın olarak erkeklerin hakim olduğu CDU'da ipleri eline almayı başardı, koyu muhazakar kanada karşı partisini ortaya çekerek modernleştirdi.

MÜLTECİ KRİZİ SONU OLDU

2005'te başbakan seçilen Merkel, 18 yıl CDU'yu şekillendirdi.

Karşısına rakip çıkmayan Merkel, 2015'te mülteci krizinde kapıları açması sonucu kamuoyunda yoğun eleştirilere hedef oldu ve o tatihten itibaren de yıldızı sönmeye başladı.

Merkel, 2017 seçimlerinde ağır oy kaybına rağmen birinci parti çıkmayı başarsa da aşırı sağcı AfD'nin meclise girmesiyle yeni bir hükümet kurmakta zorlandı. Yeşiller ve Hür Demokratlarla (FDP) Jamaika koalisyonu aylarca süren müzakerelerden sonra kurulamadan dağıldı.

Cumhurbaşkanı Steinmeier'in devreye girmesi üzerine hükümet kurma krizi aşıldı ve yeniden seçim önlendi.

Başlangıçta "Muhalefete gitmek istiyoruz, Merkel'le koalisyona yokuz" diyen Sosyal Demokratlar, Merkel'le masaya oturdu. Seçimlerden 6 ay sonra büyük koalisyon kuruldu.

Ancak hükümette iki kardeş parti CDU ile CSU arasında yaşanan sert tartışmalar, Merkel'in otoritesini sarstı. Bavyera Eyalet seçimlerinde CSU'nun yenilgisi, iki hafta sonra ise Hessen Eyalet seçimlerinde CDU'nun ağır oy kaybı üzerine, kurultayda CDU genel başkanlığına aday olmayacağını açıkladı Merkel.

Bu beklenmedik adımıyla da parti içinde kendisine karşı olası bir isyanın önüne geçti.

Merkel'in aday olmayacağım demesi üzerine CDU'da üç kişi genel başkanlık koltuğuna adaylığını açıkladı. Parti genel başkanlığını bırakan Merkel, gelecek seçimlere kadar başbakan olarak görevini sürdürmek istiyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Parti İçinde İpleri Erkeklerin Elinden Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement