Serdar Açıl- Mehmetçiğin terörle mücadelede en önemli silahı olan taarruz helikopterlerinin pilotları, dünyanın sayılı kara havacılık okullarından biri olarak gösterilen Ankara Güvercinlik'teki Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nda yetiştiriliyor. En ileri eğitim olanaklarının kullanıldığı okulda pilotlar, benzeri sadece ABD ve İngiltere'de bulunan simülasyon merkezinde uçuş ve gerçek helikopterle verilemeyecek acil durum eğitimleri alıyor.
Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Fatih Bengi, AA muhabirine, helikopterlerin terörle mücadelede en etkili unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Kara Harp Okulu'nun dünyanın sayılı kara havacılık okullarından biri olduğunu dile getiren Bengi, okulda en ileri teknolojileri kullandıklarını ve titizlikle hazırlanıp her yıl yenilenen programlarla, her türlü arazi ve hava şartında harp edecek pilotlar yetiştirdiklerini belirtti.
TSK'nın dünyanın en modern hava araçlarına sahip olduğunu kaydeden Tuğgeneral Bengi, "Bu yüzden kaçınılmaz olarak pilotlarımızı da en modern eğitim sistemleriyle ve en modern tesislerde yetiştirmek durumundayız. Pilotlarımızı, öğrenen merkezli ve bilgisayar tabanlı eğitim sistemiyle, çok tecrübeli öğretmen kadromuzla yetiştiriyoruz" dedi.
Okulda verilen eğitimin dünya standartlarında ve uluslararası normlara uygun olduğunu ifade eden Bengi, bu yüzden birçok yabancı ülkenin okulu tercih ettiğini ve yapılan anlaşmalarla personelini eğitim almak üzere Kara Havacılık Okul Komutanlığı'na gönderdiğini bildirdi.
Okulda çok yoğun bir eğitim faaliyeti yürütüldüğünü kaydeden Bengi, "Pilot ve teknisyen adaylarımızı yetiştirdiğimiz ve 1 yıl gibi uzun bir süreyi kapsayan temel kurslarımıza ek olarak hali hazırda pilot ve teknisyen olarak görev yapan personelin mesleki gelişimine katkı sağlayan çok sayıda ihtisas kursu da veriyoruz. 2012-2013 yıllarında 93 ayrı dönem halinde açılacak kurslarda toplam bin 84 personele eğitim vermeyi planladık. Bunlardan 135'i mezun etmeyi hedeflediğimiz genç pilot adaylarımız" diye konuştu.
-En seçkin pilotlar-
Terörle mücadelede Mehmetçiğin vurucu gücü olan helikopter pilotları, mesleğe 1 yıl sürecek zorlu bir temel eğitimle başlıyorlar.
Teorik eğitimlerin ardından AB-206 tipi helikopterde öğretmenleriyle uçmaya başlayan kursiyerler, yeterli deneyimi kazandıktan sonra yalnız uçarak "kırmızı fular" takmaya hak kazanıyor.
AB-206'nın ardından UH-1 genel maksat helikopterini kullanmaya başlayan pilotlar, okulda her türlü şartta başarıyla uçabilecek şekilde yetiştiriliyorlar.
"Emercensi" eğitimleri de alan kursiyerler, olası bir teknik arıza veya saldırı durumunda ne yapmaları gerektiğini öğreniyor. Pilotlar temel eğitimin ardından kıtalarına gönderiliyor ve uzun yıllar görev yapacakları Sikorsky, Cougar, Cobra ve Süper Cobra ile de uçup atış eğitimi alıyorlar.
-Simülasyonda-
Kara Havacılık Okulu'nda yetiştirilen pilotlar, Havelsan tarafından milli kaynaklarla üretilen simülasyonlar yardımıyla en zorlu şartlara hazırlanıyor.
Simülasyonlarda, helikopterin isabet alması, motor arızası gibi en kötü senaryolar canlandırılıyor, kursiyerler acil durumlarda ne yapmaları gerektiğini öğreniyor.
Helikopter Simülasyon ve Eğitim Merkezi'ndeki simülatörler Skorsky tipi helikoptere ait. Buraya yakın zamanda Cougar ile TUSAŞ ve AgustaWestland tarafından ortak üretilen Türk taarruz, taktik ve keşif helikopteri T-129 Atak'ın da simülasyon cihazlarının getirilmesi planlanıyor.
Türkiye coğrafyasının bire bir simüle edildiği sistem sayesinde pilotlar, gece gündüz, yaz kış her şartta uçmayı tecrübe ediyor.
Kursiyerler simülatörlerde gece uçuşunun yanı sıra, görüşün sıfıra düştüğü karlı ve sisli havalarda "aletle uçuş" diye tabir edilen görmeden uçuş eğitimini de alıyorlar.
Simülasyonda şartlar sık sık değiştirilip pilotun sınırları zorlanarak baskı altında karar verip uygulama refleksi güçlendiriliyor.
Muhabir: Serdar Açıl
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Pilotlara Simülasyonlu Eğitim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?