Piri Reis Roma'da - Son Dakika
Güncel

Piri Reis Roma'da

Piri Reis Roma\'da

Seramikle başlayan serüvenlerini sanayinin pek çok dalında sürdüren Kale Grubu, Piri Reis'in Akdeniz'de geçirdiği yıllar boyunca 46 haritasını çizdiği İtalya'da önemli bir etkinliğe imza attı.6'sı Türkiye'den diğerleri ise Fransa, İtalya, Mısır,...

02.12.2013 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seramikle başlayan serüvenlerini sanayinin pek çok dalında sürdüren Kale Grubu, Piri Reis'in Akdeniz'de geçirdiği yıllar boyunca 46 haritasını çizdiği İtalya'da önemli bir etkinliğe imza attı. 6'sı Türkiye'den diğerleri ise Fransa, İtalya, Mısır, İspanya, Yunanistan ve Amerika'dan seçilen seramik sanatçıları, Piri Reis'in ve Kale Grubu'nun memleketi Çanakkale'de 15 gün boyunca kalarak, 100'ün üzerinde esere imza attı. Sanatçılar, Çan'daki Kaleseramik fabrika alanındaki atölyede, Piri Reis'in haritalarından esinlenerek, özgün seramik eserler ortaya çıkardı. Yapıtların büyük bölümünün, yeni bir seramik teknolojisiyle üretilen esnek ve ince bir yüzey kaplama malzemesi olan 'sinterflex' karonun üzerine çalışılmış olması dikkat çekti.

İlk kez Çanakkale'de sergilenen bu eserler ikinci kez, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı ve İtalya'da da yatırımları olması nedeniyle Roma'daki sanat ve tarih severlerle buluşturuldu. 'Denizlerin Piri, Seramiğin Kalesi'yle birleşti' temalı, 'Reis 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi' adlı sergi, Roma Büyükelçiliği'nin katkılarıyla, tarihi Palazzo Lancellotti'de bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi'nde verilen davetle açıldı.

RÖNESANSIN DOĞDUĞU İTALYA'DA ÖNEMLİ BİR ETKİNLİK

Açılışta konuklara hitaben bir konuşma yapan Zeynep Bodur Okyay, "Ülkemiz adına Türk ve dünya kültür-sanat mirasına katkıda bulunmak için özel bir gayret sarf ediyoruz. 56 yıllık köklü geçmişiyle Türk seramik sektörüne öncülük eden Kale Grubu olarak yatırımlarımızın bulunduğu İtalya'da, ülkemiz adına çok özel bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi. Okyay bu sergiyle, ataları dünya medeniyetine ve kültürüne damga vurmuş bir neslin torunu olarak, Avrupa'da ve dünyada aydınlanma çağının başlangıcı kabul edilen Rönesans'ın doğduğu İtalya'da çok önemli bir etkinliğe imza attıklarını vurgulayarak, "Bu sergi, bir dönem Piri Reis'in de yaşadığı topraklarda can bulan Kale Grubu'nun, ecdadına duyduğu saygı, sevgi ve minnetin bir nişanesi sadece" diye konuştu.

"Bizler bugün Machiavel'in fikirlerinin, Ariosto'nun şiirlerinin, Michelangelo'nun resimlerinin, Leonardo da Vinci'nin icat ve eserlerinin, Piri Reis Haritası'nın bir bütünüyüz" diyen Okyay, "Bizler, onların keşfettiği, bugünlere erişebilmemiz için ilham verdiği, yolunu aydınlattığı insanlarız. Piri Reis'in yaşadığı topraklarda doğan, Leonardo da Vinci'nin nefes aldığı topraklara yatırım yapan bir grup olarak, insanlığın bu ortak zenginliklerini buluşturan bir çalışmayla, onlara biraz da olsa şükran borcumuzu ödemek istiyoruz. Bugün bu amaçla Roma'da, bu büyülü atmosferde sizlerle birlikteyiz" diye sözlerini sürdürdü.

SADECE OSMANLI İÇİN DEĞİL DÜNYA İÇİN ÖNEMLİYDİ

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ise, Piri Reis'in Osmanlı Devleti için olduğu kadar denizcilik ve haritacılık alanlarında dünya için de büyük bir isim olduğuna vurgu yaparak, "Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu denizcilik tarihinin ünlü amirallerinden biri olan Piri Reis'in kaleme aldığı Kitab-ı Bahriye bugün hala coğrafya alanındaki en önemli eserlerdendir" sözleriyle, Piri Reis'in önemini anlattı.

Bu serginin açılmasından ötürü memnuniyet duyduklarını belirten Akil, Kale Grubu'na bu önemli etkinlikten dolayı teşekkür etti. Sergide, Türkiye'den Mustafa Tunçalp, Serap Erdoğan, İsmail Yardımcı, Sevim Çizer, Ayşegül Şahin ve Engin Çetin'in yanı sıra, Ivo Sassi (İtalya), Kostas Karakitsos (Yunanistan), Ossama Emam (Mısır), Elisabeth Le Retif (Fransa), Xavier Monsalvatje (İspanya) ve Charles Wissinger'ın (ABD) eserleri yer alıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Piri Reis Roma'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement