PKK'lı Cezanesinde Olaylar Çıktı - Son Dakika
Güncel

PKK'lı Cezanesinde Olaylar Çıktı

PKK\'lı Cezanesinde Olaylar Çıktı

Çatışmada öldürülen 2 PKK'lının cenazelerinin Diyarbakır'da defnedilmesi sırasında olaylar çıktı.

02.12.2012 19:58  Güncelleme: 08:46

Bingöl'de güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen 2 PKK'lının cenazelerinin Diyarbakır'da defnedilmesi sırasında olaylar çıktı. Polis araçlarından cenazelerin 4 gündür bekletildiği belirterek, Türkçe ve Kürtçe anonslar yapılarak olay çıkarılmadan defnedilmesi istendi. Görevli polis müdürü "4 günden beri cenazelerinizin orada beklemesi hoş bir durum değildir. Utançtır, ayıptır, günahtır. Cenazenizi defnedin. Biz cenazelerinizi defnetmenizi söylüyoruz. Biz müdahale etmiyoruz. Lütfen cenazelerinizi defnedin ve dağılın" dedi.Bingöl'ün Genç İlçesi kırsalında 22 Kasım'da düzenlenen operasyonda öldürülen 7 PKK'lıdan Hakan Ceylan ve Hicran Gersiyor'un cenezleri 4 gün önce Diyarbakır'a getirilerek Yeniköy Mezarlığı Gasilhanesi'ne bırakılıp, bugün defin kararı alındı. BDP'nin çağrısı üzerinde sabah saatlerinde bir grup Bayramoğlu Camisi önünde toplanarak mezarlığa yürümek istedi. Yürüyüş için polis Bağlar İlçesi'nde geniş güvenlik önlemi aldı.

POLİSTEN KÜRTÇE ANONS: AYIPTIR, GÜNAHTIR CENAZENİZİ DEFNEDİN

Sabah saatlerinde Bayramoğlu Mezarlığı önünde toplanan kalabalığa polis Türkçe ve Kürtçe anonslar yaptı. Kalabalığın dağılmasını isteyen polis amiri Türkçe yaptığı anonsta, "Cenazeleriniz 4 gündür provokasyon amaçlı bekletilmektedir. Bunun polisle hiç bir alakası yoktur. Lütfen 4 günden beri bekletilen cenazelerinizi defnedin. 4 günden beri bekleyen cenazeleri örgüt propagandalarına cevirtmeyelim. Cenazeleri bir an önce defnedelim ve bunu provokasyona çevirtmeyelim. Biz bu konuda müdahale etmeyeceğiz. Lütfen cenazeleri defnedelim ve dağılalım" dedi.

Daha sonra polis aracından yapılan Kürtçe anonsta, "Sevgili Diyarbakır halkı. Dört günden beri cenazeleriniz mezarlıkte bekliyor. Bizim tarafımızdan yasaklanmış değil. Biz cenazelerini defnetmenizi söylüyoruz. 4 günden beri cenazelerinizin orada beklemesi hoş bir durum değildir. Utançtır, ayıptır, günahtır. Cenazenizi defnedin. Biz cenazelerinizi defnetmenizi söylüyoruz. Biz müdahale etmiyoruz. Lütfen cenazelerinizi defnedin ve dağılın" ifadeleri kullanıldı.

POLİS MÜDÜRÜ: ARTIK GÖMÜN YAZIKTIR CENAZEYE"

Bayramoğlu Camisi önünde toplanan grup daha sonra ara sokaklardan yürüyerek Yeniköy Mezarlığı'na gitti. Polis mezarlıkta geniş güvenlik önlemi alırken, kalabalık bir grup ise öldürülen PKK'lıların fotoğrafları ile uzun süre bekledi. Bu sırada görevli polis müdürü aralarında BDP Milletvekilleri Altan Tan, Hüsamettin Zenderlioğlu ve BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile görüştü. BDP'lilerin cenazeyi ana yolda yürüyerek götürme talebine cevap veren polis müdürü, "Zaten cenaze burada, mezarlığın içinde. 4 gündür bu provokasyona gelmeyen Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum. Cenazenin gömülmesinde bizim tarafımızdan bir engel olmadığını sürekli söylüyoruz. Ama birileri bu cenazeleri gömmemekte ısrar ediyor. Siz kanunsuz bir şekilde yola çıkıp tur atmak istiyorsunuz. Bu kanunlara aykırı. İçeride provokasyon yapacak gruplar olduğu ile ilgili duyumlarımız var. Cenaze zaten mezarlığın içinde. Mezarlıkta 10 metre genişliğinde bir yol var. Ben bu ısrarınızı anlamıyorum. Yazıktır zaten cenazenin bu kadar bekletilmesi. İçeride 150 kişilik provokasyon yapan grup var. Size de yazık. İsterseniz sizi de bu gruptan koruyabiliriz. 4 gündür bu cenaze bekliyor. Yeter artık. Cenazedir bu, toprakla kavuşması lazım. Cenazeye yazık. Dinimizde öyle birşey yok. Şafii mezhebine göre gece bile olsa gömülür. Yanlış biliyor olabilirim. Dini şeyim çok kuvvetli değil benim. Artık gömün yazıktır cenazeye"dedi.

TAZYİKLİ SU VE GAZLA MÜDAHALE EDİLDİ.

Yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine gasilhanede bulunan PKK flamasına sarılı tabutlar omuzlara alınarak cami kısmına götürüldü. Kürtçe, "Şehitler ölmez" sloganları ile taşınan tabutlar daha sonra tekrar omuzlara alınarak dışarı çıkarıldı. Bu sırada yüzü kapalı bazı kişilerin PKK flamalarıtaşıdıkları görüldü. Tabutları taşıyan grubun ısrarla yola çıkmak için polisin önlem aldığı bölgeye gelmesi üzerine, çevik kuvvet tarafından gaz bombası ile müdahale edildi. Bu sırada TOMA araçlarından da kalabalığa su sıkıldı. Gruptan bazı kişilerin polisleri taşlaması üzerine gerginlik bir anda yükseldi. Polisin müdahalesi sonucunda grup mezarlığa doğru geri çekildi. Bu sırada mezarlıktan taş atılması üzerine çevik kuvvet yeniden gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahale sırasında yaralanan 2 kişi ve gazdan etkilenenler ise olay yerine gelen ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Yaşanan gerginliğin ardından iki PKK'lının cenazeleri Yeniköy Mezarlığı'na götürülerek defnedildi. Cenazenin defni sırasında polislerin atılan gaz bombalarının kovanlarını topladıkları görüldü. Cenazenin defnedilmesinin ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel PKK'lı Cezanesinde Olaylar Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement