Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba" Tartışması… Hdp'li Turan, "Alevilerin Sorunları Torba İçine Atılmış" Dedi, Komisyon Başkanı Yılmaz İtiraz Etti - Son Dakika
Güncel

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba" Tartışması… Hdp'li Turan, "Alevilerin Sorunları Torba İçine Atılmış" Dedi, Komisyon Başkanı Yılmaz İtiraz Etti

Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda "Torba" Tartışması… Hdp\'li Turan, "Alevilerin Sorunları Torba İçine Atılmış" Dedi, Komisyon Başkanı Yılmaz İtiraz Etti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz arasında “torba kanun” tartışması yaşandı. Turan, AKP’nin cemevleriyle ilgili düzenlemenin de yer aldığı 23 maddelik kanun teklifini “En fazla usulsüz olan şey ise kadim bir problem olan Alevilerin sorunlarının bu torbanın içerisine atılmış olması” diye eleştirdi. Yılmaz ise, teklifle ilgili ‘torba’ ifadesinin kullanılmasına itiraz ederek “Bizim yaptığımız çeşitli kanunlarda aynı anda değişiklik yapan bir kanun teklifini müzakere etmektir” dedi.

24.10.2022 15:21  Güncelleme: 15:30

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz arasında "torba kanun" tartışması yaşandı. Turan, AKP'nin cemevleriyle ilgili düzenlemenin de yer aldığı 23 maddelik kanun teklifini "En fazla usulsüz olan şey ise kadim bir problem olan Alevilerin sorunlarının bu torbanın içerisine atılmış olması" diye eleştirdi. Yılmaz ise, teklifle ilgili 'torba' ifadesinin kullanılmasına itiraz ederek "Bizim yaptığımız çeşitli kanunlarda aynı anda değişiklik yapan bir kanun teklifini müzakere etmektir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AKP'nin Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. 23 maddeden oluşan torba tekliften, limanların 49 yıllığına özelleştirilmesinin önünü açan madde çıkarıldı.

Görüşme sırasında usule ilişkin söz alan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Aleviliğin torba içerisine "atıldığını" kaydederek, AKP'nin kamuoyunda 'torba yasa' olarak bilinen ve birçok ayrı kanundaki değişikliklerin tek bir teklifte düzenlemesi usulünü eleştirdi. Turan, şunları söyledi:

"Burada tabii, en fazla usulsüz olan şey ise kadim bir problem olan Alevilerin sorunlarının bu torbanın içerisine atılmış olması. Açık söylemekte fayda var, bir Alevi olarak söylüyorum bunu, herhalde konuşmaya hakkım vardır bir Alevi olarak, yani bu kadar kadim tarihsel, sosyal ve hatta siyasal boyutları olan bir meseleyi bir torbaya tıkıştırmanın, her şey bir yerine, siyasi nezaketle alakası yok. Bu usulsüzlüğü ortadan kaldırmanın tek bir yöntemi vardır, bunu müstakil bir yasa formuna evirmek ve bunu bundan sonra konuşmak. Biz tabi görüyoruz, baktığımızda hangi kaygıyla yapıldığını görüyoruz; şurada seçime çok az bir zaman kaldığından dolayı Alevilerin oylarını AKP'ye kanalize etmenin bir yöntemi olarak bu kullanılıyor ama emin olun ki sizin açınızdan da sorunlu çünkü Aleviler bunu satın almazlar, Aleviler buna ikna olmazlar."

"AŞAĞILAYICI BİR DİLLE BÖYLE BİR KAVRAM İFADE EDİLİYOR"

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Turan'ın "torba" eleştirisine itiraz ederek, şöyle konuştu:

"Bu ifade resmi bir ifade değil, toplumda yerleşik olarak kullanılan bir ifade, zaman zaman hepimiz kullanabiliyoruz ama bu doğru bir ifade değil. Bizim burada esas olarak, resmi olarak yaptığımız 'Çeşitli kanunlarda değişiklik gerektiren kanun teklifleri' bunu tartışıyoruz. Tırnak içinde işte, kamuoyunda, medyada 'torba kanun' olarak ifade ediliyor, biraz da böyle aşağılayıcı bir dille, eleştirel bir dille yaklaşıldığı için bu usule böyle bir kavramla ifade ediliyor ama bu resmi bir kavram değil, doğru bir kavram da değil. Bbizim yaptığımız çeşitli kanunlarda aynı anda değişiklik yapan bir kanun teklifini müzakere etmektir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'Torba' Tartışması… Hdp'li Turan, 'Alevilerin Sorunları Torba İçine Atılmış' Dedi, Komisyon Başkanı Yılmaz İtiraz Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement