Polonya Tasarımı Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika
Güncel

Polonya Tasarımı Türkiye'ye Geliyor

Varşova Adam Mickiewicz Enstitüsü'nün markası ve dijital platformu olan Culture.pl, Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümü etkinlikleri kapsamında çağdaş Polonyalı tasarımcıları Türkiye'ye getiriyor.

31.10.2014 15:27

Son birkaç ay boyunca Polonya ve Türkiye'den seçilen tasarımcılar, kendileri için düzenlenen el sanatları, gastronomi ve tasarım atölyelerinde beraber çalıştılar. Bu çalışmaların sonuçları Kasım ayında gerçekleşen 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında sergilenecek.

2014 senesinde Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümünü kutlamaktayız. Bu yıldönümü aynı zamanda önemli bir başlangıç noktasıdır: bu sene tarihi bağlarımızı anımsamanın yanısıra entelektüel, ticari ve kültürel birçok düzeyde yeni ilişkiler kurmak için kaçırılmaz bir fırsattır. Bu senenin amacı yalnız Türkiye'de Polonya kültürüne ilgiyi arttırmak değil her şeyden önce Polonya ve Türkiye sanatçıları ve kültürel kurumları arasındaki işbirliğinin gelecekte gelişmesi için uzun vadeli altyapıyı oluşturmaktır.

Son aylarda Türkiye'de düzenlenen çok sayıda etkinlik arasında tasarım etkinlikleri önemli bir yer tutmaktadır. Geleneksel el sanatları, gastronomi, çocuk ve yetişkinler için güncel tasarım gibi konularda çalışmalar yapılmıştır. Bu çeşitli tasarım atölyeleri, sunumlar, sergiler, sanatçıların ziyaretleri ve tartışma panellerinin sonuçları, Culture.pl tarafından düzenlenen ARADAKİ POLSKA (POLSKA IN BETWEEN). Polonya Tasarımın Tanıtımı etkinlik programı kapsamında Antrepo 7'deki 2. İstanbul Tasarım Bienali sırasında sergilenecektir.

Bağımsız sanat danışmanı ve birçok tasarım sergisinin kuratörü olan Magda Kochanowska bu bienaldeki Polonya etkinliklerinin sorumlusudur. ARADAKİ POLSKA programı Polonya tasarımının çok kapsamlı bir tanıtımını sergilemektedir. Kapsadığı alanlar arasında geleneksel el sanatları, grafik tasarımı, tasarım düşüncesi, kamusal alanda tasarım ve çocuk için güncel tasarımlar bulunmaktadır. Sergi dört bölümden oluşmaktadır: ilki, Bağlanma (Connecting) adlı Polonya çağdaş tasarımın tanıtımıdır, diğer bölümleri ise (ZANAAT/CRAFT, KELİME/WORD, YEMEK/FOOD) Polonya ve Türkiye tasarımcıları için düzenlenen atölyelerin sonuçlarını içermektedir .

Yemek: Kitap için Pişirmek

Polonya ve Türkiye'nin kültürel zenginliğinin temeli uzun tarihlerine ve Doğu ile Batı'nın bir araya geldiği özel coğrafi konumlarına dayanmaktadır. Bu kültürel zenginliğin en önemli özelliklerinden birisi de her iki ülkenin mutfaklarıdır. Bir ülkeyi ve insanlarını tanımak için en geçerli yöntem beraber yemek hazırlamak ve onu birlikte yemektir. Dolayısıyla projenin kuratörleri Polonya ve Türkiye'nin en iyi aşçılarını bir araya getirmeye karar vermişlerdir.

Gastronomi atölyeleri sırasında Polonyalı ve Türk aşçılar – Lokanta Maya'dan Didem Şenol, Salt Beyoğlu Gastronomika'dan Semi Hakim, Sekizistanbul Restoranı'ndan Maksut Askar ve Concordia Design'dan Tomasz Tr?bski yerli mutfakların lezzetlerini denemişler, yeni yemekler ve baharatları keşfetmişler ve Polonya ve Türkiye mutfaklarında kullanılan yemek hazırlanma tekniklerini öğrenmişlerdir. Bu projedeki bilgi ve tecrübe değiş tokuşu sayesinde her iki ülkenin geleneksel lezzetlerini bir araya getiren tarifleri içeren Polonya-Türkiye mutfak albümü ortaya çıkmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Polonya Tasarımı Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement